Keywords:
Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Ben jij een echte applicatie - en mediaontwikkelaar?

Het is maandagochtend. De komende week ga je werken aan het cms voor de nieuwe website van een school. Je werkt vanuit het interactive design dat er al ligt. Je weet dus dat het een responsive webdesign betreft. Alle opleidingen moeten erin staan en alles moet makkelijk te vinden zijn. Er moet een goede zoekfunctie in en zomin mogelijk clicks. Ook ga je er verschillende social media functies aanhangen zodat alle systemen netjes aan elkaar gekoppeld zijn. Dat pak je gestructureerd aan. Ook overleg je regelmatig met je collega’s over de voortgang. De afspraak is dat de website over drie weken gereed moet zijn. Aan de slag dus. Voor jou geen probleem. Jij bent goed voorbereid op ROC de Leijgraaf.

Programmeren is gewoon het leukste dat er is. Het liefste werk ik aan apps maar een mooie website is ook leuk om te doen. De opleiding Applicatieontwikkelaar bereidt me goed voor op het hbo, want daar wil ik uiteindelijk naartoe.

SAID, AANKOMEND APPLICATIE- EN MEDIAOTWIKKELAAR

Ontwikkel jezelf

De opleiding Applicatie - en media ontwikkelaar duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan communicatieve en sociale vaardigheden. Maar ook gestructureerd werken, creatief zijn en analytisch denken.

 

Interesses en vaardigheden

  • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
  • Je bent secuur.
  • Je behoudt het overzicht.
  • Je werkt gestructureerd.
  • Je kunt goed communiceren.

De opleiding in het kort

De opleiding Applicatie - en mediaontwikkelaar duurt 3 jaar. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je veel praktijkervaring op tijdens stages. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten om applicaties (programma's) te bouwen. Zo leer je software ontwerpen en bouwen voor verschillende toepassingen. Denk aan websites, apps voor smartphones, maar ook softwareprogramma's om goederenstromen te beheren.  

 

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Met de opleiding Applicatie - en mediaontwikkelaar kun je veel verschillende kanten op. De wereld wordt steeds meer digitaal. Software zoals websites & apps en hardware zoals smartphones & tablets. Daar zijn applicaties voor nodig. Het is echt een vak waar je zowel creativiteit als techniek in terugvindt. Dat maakt het zo boeiend.

JORIS ALBERS, INSTRUCTEUR. 

Stageplekken

Als je de bol opleiding volgt, zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stage lopen.

 

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Als aankomend applicatie - en media ontwikkelaar word je breed opgeleid. Je leert software ontwerpen en programmeren voor verschillende toepassingen. Denk aan websites, apps voor voor smartphones, maar ook softwareprogramma’s om goederenstromen te beheren. Na je opleiding kun je aan de slag of je stroomt door naar het hbo, bijvoorbeeld naar de opleiding Software engineering, Bedrijfskundige Informatica of Mediadesign.