Keywords:
Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
29/08/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Ben jij straks de bedenker en bouwer van die populaire app, websites of applicaties voor het bedrijfsleven?

 

Wat doet een Software Developer?

Zomaar een maandagochtend? Dacht het niet… Jij gaat met plezier naar je werk, want je mag weer verder bouwen aan het CMS van die nieuwe webshop. De bezoekers moeten straks makkelijk hun weg vinden in die nieuwe webomgeving, dus je hebt een gestructureerde aanpak uitgedacht. En de app? Ook daarvoor heb je het plan al klaar. Aan de slag dus!

 

Als software developer bedenk en maak je computerprogramma’s, websites en apps. Een ideaal beroep voor als je creatief én technisch bent. Zoals jij! Met goed doordachte interfaces en designs zorg je ervoor dat alles goed werkt. En als het af is, leer je de gebruikers hoe het werkt.

 

In deze functie werk je bijvoorbeeld bij een bedrijf dat besturingssoftware, entertainmentsoftware of mediaproducten ontwikkelt en bouwt. Daar ben je een echt multitalent, want je weet feilloos te achterhalen wat de klant precies nodig heeft. En dat vertaal je ook nog eens in verschillende programmeertalen naar het juiste ontwerp. Natuurlijk zorg je daarbij ook voor een goede database en testronde. De online wereld? Dat is jouw domein.

 

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je analyseert wat nodig is voor een opdracht.
 • Je schrijft mee aan projectplannen en ontwerpen.
 • Je maakt programma’s.
 • Je test programma’s en voert verbeteringen door als dat nodig is.
 • Je levert op, evalueert en onderhoudt programma’s.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio.

 

In het eerste jaar leer je het beroep meteen goed kennen aan de hand van de basistheorie. Je maakt bijvoorbeeld kennis met programmeren en ontwikkelen. Daarnaast volg je een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen.

 

In het tweede jaar ga je je verder verdiepen in het vak en de wereld van de ICT. Tijdens projecten leer je bovendien hoe je je kennis toepast in de praktijk. Ook loop je in het tweede jaar een aantal weken stage bij een bedrijf in de ICT-branche. Daar leer je het beroep natuurlijk écht kennen en werk je meteen aan een aantal producten!

In het derde jaar ontwikkel je jezelf tot een echte professional. Je loopt opnieuw een aantal weken stage voor waardevolle praktijkervaring. En op school kies je een keuzevak om je te specialiseren. Na je examens ben je helemaal klaar voor een geweldige baan in de ICT!

 

Vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Loopbaanoriëntatiebegeleiding
 • Minoren
 • Software Development: object georiënteerd programmeren (C#, Android, Java)
 • PHP
 • User Experience Design

Praktijkervaring

 • Leerjaar 2: 20 weken stage
 • Leerjaar 3: 18 weken stage

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

 

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?