Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Ben jij een echte handhaver toezicht en veiligheid?

Het is weekmarkt vandaag. Je loopt rond op de markt en houdt je ogen en oren open. Je legt een geïrriteerde man uit dat hij niet met zijn auto het marktplein op mag. Je wijst hem een andere weg naar zijn bestemming. Dat doe je kalm en begripvol, precies zoals je het hebt geleerd tijdens je opleiding. Gisterennacht heeft iemand de zitbank en wat rommel uit een prullenbak een stukje verderop in brand gezet. Je gaat op zoek naar ooggetuigen en vraagt omwonenden naar meer informatie. Dat ga je als handhaver straks met de wijkagent bespreken. Een oudere vrouw is bij de fietsstalling van haar fiets gevallen. Ze kan niet meer staan. Je belt voor hulp, verleent eerste hulp en ondersteunt de vrouw totdat de hulp is gearriveerd. Een dag van een HTV-er is geen dag hetzelfde. 

 

Ik wil graag een beroep uitoefenen met verantwoordelijkheid. Daarom heb ik voor deze opleiding gekozen. Ik kan goed luisteren en ik blijf altijd kalm tijdens situaties. Die kwaliteiten kan ik nu goed gebruiken. Hierna wil ik graag doorstromen naar de politieschool.

WILLEM, AANKOMEND HANDHAVER

Ontwikkel jezelf

In de 2 jaar dat de opleiding duurt werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zelfstandig handelen, omgaan met incidenten, handhaving, representativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel.

 

 

Interesses en vaardigheden

  • Je bent fit en sportief
  • Je bent een doener
  • Je bent representatief
  • Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je bent zelfstandig
  • Je bent geen twijfelaar
  • Je bent niet bang aangelegd
  • Je kan goed kijken en luisteren
  • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
  • Je kunt goed samenwerken

 

De opleiding in het kort

De opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid duurt 2 jaar en is een bol-opleiding. Je gaat naar school en je loopt stage. De opleiding bestaat uit 3 zogenoemde kerntaken die je gaat leren: preventief toezicht houden op veiligheid in de openbare ruimte, optreden bij incidenten en calamiteiten en dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren. Daarvoor krijg je les in vakken zoals: vakleer, EHBO, Nederlands, Engels, sport en burgerschapscompetenties. Ook leer je verschillende standaardprocedures die je bij praktijksituaties kunt combineren en toepassen. Bijvoorbeeld hoe je een surveillance voorbereidt en uitvoert. Na de opleiding word je Handhaver/Toezichthouder bij een gemeentelijke instelling of bijvoorbeeld in het Openbaar Vervoer. Of je stroomt door naar een politieopleiding of de Koninklijke Marechaussee. Tijdens de opleiding behaal je ook het BOA-certificaat (Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Belangrijk is dat je geen strafblad hebt. En goed om te weten: voordat je aan de opleiding kunt beginnen krijg je een intakegesprek.

 

De keuze voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid is een bewuste keuze. De jongeren die de opleiding volgen weten wat ze willen. Sommigen stromen door naar de politieschool en anderen gaan aan de slag bij een gemeente of in het openbaar vervoer. Maar de basis leggen de studenten bij De Leijgraaf

JOLANDA MAES

Stageplekken

Voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid loop je stage bij een gemeentelijke instelling, zoals de afdeling Toezicht van de Gemeente of het Openbaar Vervoersbedrijf.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid ben je in het bezit van een mbo niveau 3 en het BOA-diploma. Hiermee kun je aan de slag bij bijvoorbeeld Stadstoezicht van de gemeente of het Gemeentelijk Openbaar Vervoersbedrijf. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar een politieopleiding of de Koninklijke Marechaussee.