Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Oss
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Zorg jij straks voor een veilig gevoel op straat?

 

Wat doet een handhaver toezicht en veiligheid?
De straat ruikt nog naar verbrand rubber. Gisterenavond is er hier een auto afgebrand. Het was een felle, heftige fik. Waarschijnlijk aangestoken. Samen met de wijkagent stel je de buurtbewoners gerust. En je gaat er natuurlijk alles aan doen om de daders te vinden. Alles voor een veilige wijk!

 

Als handhaver toezicht en veiligheid let je op de veiligheid op openbare plekken. Overtreedt iemand de regels? Dan grijp je zonder aarzelen in. Binnen dit beroep ben je een zogeheten ‘buitengewoon opsporingsambtenaar’ (BOA). Dat betekent dat je bij strafbare feiten in actie komt, bijvoorbeeld door boetes te geven of iemand staande houden.

 

Het werk als handhaver is zeer afwisselend. Je let bijvoorbeeld op parkeerovertredingen en wildplassers, maar je lost ook klachten over bijvoorbeeld geluidsoverlast op. Is er een bankje vernield? Dan ga jij na wie dat gedaan heeft, om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt. En als iemand eerste hulp nodig heeft? Ook dan kunnen ze op jou vertrouwen. Als handhaver toezicht en veiligheid ben je namelijk van alle markten thuis!

 

 

Wat zijn je belangrijkste taken?

  • Je surveilleert en controleert.
  • Je verleent hulp waar nodig.
  • Je treedt op tegen ongewenst gedrag.
  • Je houdt burgers staande als dat nodig is.
  • Je zorgt voor de veiligheid op de locatie waar je werkt.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio.

 

In het eerste jaar volg je vooral theorielessen. Toch zie je veel meer dan de schoolbanken alleen, want met je kennis ga je aan de slag om praktische opdrachten uit te voeren. Je sluit het eerste jaar af met een examen, waaronder je BOA-examen.

 

In het tweede jaar duik je écht de praktijk in. Tijdens een stage van twee dagen per week leer je het beroep perfect kennen. En dan je helemaal klaar voor de toekomst!