Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Delft
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

In het eerste halfjaar oriënteer je je op het brede vakgebied van ICT, waarin je niet alleen technologische kennis nodig hebt, maar ook sociale en professionele skills. Zoals helder communiceren, rapporteren, presenteren en samenwerken. Tijdens hoor- en werkcolleges leer je hoe je programmeert, ontwerpt, analyseert, bouwt, test, adviseert en managet. Je oefent je ICT-vaardigheden in practica en werkt samen met andere studenten aan projecten die rechtstreeks uit de praktijk komen. En je doet aan blended learning: naast klassikale lessen volg je ook online lessen. In het tweede semester van jaar 1 kies je voor de differentiatie Network & Systems Engineering. Binnen die richting houd je je bezig met machines, apparaten en computernetwerken en zorgt dat ze werken zoals ze zijn bedoeld. Denk aan de software in een magnetron, of een veilig netwerk bij een bank. The internet of things klinkt jou als muziek in de oren. Als network & systems engineer leg je de link tussen apparaat en computer. En die link bouw, onderhoud en beveilig je ook.

 

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het tweede jaar verdiep je je verder binnen je differentiatie Networks & Systems Engineering. Je volgt vakken als Design & Programming, Machine Control en Cybersecurity. Je leert hoe je software ontwikkelt voor technische systemen als kopieermachines of parkeerrobots. Daarnaast verdiep je je in de werking van netwerken: hoe functioneert een beveiligingssysteem van een waterkering, bijvoorbeeld? En wat komt er kijken bij een veilig netwerk binnen een grote overheidsorganisatie? Ook schaaf je professionele skills als presenteren, samenwerken en helder  communiceren bij. Je krijgt te maken met verschillende soorten opdrachten: practica en levensechte praktijkcases. Daarbij houd je rekening met technische en culturele mogelijkheden van organisaties en speel je met je kennis direct in op ontwikkelingen in de samenleving. Zo verdiep je je in domotica (huiselijke elektronica). Mensen die zorg nodig hebben, kun je verder helpen met domotica. In een team met medestudenten overleg je met een zorginstelling over de gebruikersbehoeften, bijvoorbeeld van epilepsiepatiënten, en bouw je domotica na.

 

Jaar 3

Stagelopen

Het derde jaar van de voltijdopleiding HBO ICT is een bijzonder jaar. In het eerste semester loop je een stage van 20 weken. Je stageopdracht zoek je zelf. Dat kan bij een innovatief ICT-bedrijf zijn, maar ook bij een bank, de politie, een verzekeraar, de gemeente of een ministerie. En wat dacht je van een stage in het buitenland? Jij kunt zelf bepalen waar je heen wilt. Naar China bijvoorbeeld. De Haagse werkt samen met de universiteit van Xiamen, van waaruit je onder leiding van een Nederlandse docent en Chinese studenten aan IT-projecten in China werkt. Een waardevolle boost voor je verdere carrière. In het tweede semester van jaar 3 kies je voor een professionele route met reguliere lessen of voor een innovatieroute vol onderzoek en ondernemerschap. Binnen de professionele route krijg je les in je eigen differentiatie en specialiseer je je dus nog meer in jouw toekomstige vakgebied. Ook werk je met studenten uit andere differentiaties samen aan een multidisciplinair project. Binnen de innovatieroute werk je in een innovatieteam met andere studenten, docenten, bedrijven en lectoren aan een uitdagende opdracht. Je moet goed kunnen samenwerken, proactief en zelfstandig zijn en stevig in je schoenen staan. Kies de route die bij je past en bepaal de richting voor je toekomst als ICT’er.

 

Jaar 4

Minor volgen, afstuderen

Je vierde jaar begint met een minor (vrije keuzeruimte) als je voor de professionele route hebt gekozen. Tijdens de minor verdiep je je nog meer in jouw differentiatie. Dat kan met minors in de richting van iOS Development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor binnen of buiten De Haagse kan ook. Reiskriebels? Verken je grenzen en doe een minor in het buitenland. Als je de innovatieroute volgt, dan ga je daarmee door in het eerste semester van het vierde jaar en verdiep je je verder in onderzoek en ondernemerschap. In het tweede semester is het tijd voor de kroon op je werk: de afstudeeropdracht. Je duikt het bedrijfsleven in, op zoek naar een ICT-probleem dat je gaat oplossen. Denk aan opdrachten bij grote technologische bedrijven, kleinere maatschappelijke organisaties als ziekenhuizen of onderwijsinstellingen. Of trekt een opdracht bij de overheid of een ministerie je meer? Daar wemelt het van in Den Haag. Kies een afstudeeropdracht die naadloos aansluit op jouw interesses. De arbeidsmarkt staat te springen om breed opgeleide en vakgerichte professionals als jij.

 

NVAO accreditation

This program is legally recognized and accredited by the Accreditation Organization of the Netherlands and Flanders (NVAO).