Keywords:
Cyber, Security, Software Developer, Engineering
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

In het eerste halfjaar oriënteer je je op het brede vakgebied van ICT, waarin je niet alleen technologische kennis nodig hebt, maar ook sociale en professionele skills. Zoals helder communiceren, rapporteren, presenteren en samenwerken. Tijdens hoor- en werkcolleges leer je hoe je programmeert, ontwerpt, bouwt, test, analyseert, adviseert en managet. Je oefent je ICT-vaardigheden in practica en werkt samen met andere studenten aan projecten die rechtstreeks uit de praktijk komen. En je doet aan blended learning: naast klassikale lessen volg je ook online lessen. In het tweede semester van jaar 1 kies je voor de differentiatie Software Engineering.

De naam zegt het al: binnen de specialisatie Software Engineering leer je alles over het ontwikkelen van software. Jij weet straks hoe je een ICT-product ontwerpt, programmeert en test. En hoe je bijpassende software ontwikkelt die ook nog eens prettig en veilig functioneert. Je denkt mee met de gebruiker en zorgt ervoor dat het product er gelikt uitziet. Van game tot webshop en van DigiD tot ov-chipkaart. Wat ga jij maken?

 

Jaar 2

Kennis verdiepen

In het tweede jaar duik je in de ICT-differentiatie Software Engineering. Je volgt vakken als Advanced Programming, Database Applications en Innovation & Research en leert alles over het ontwikkelen van software. Stand-alone en web-based software, maar ook web en application services. Voor verschillende doelgroepen en organisaties. Je denkt na over de user experience, bouwt een ontwerp, test het en maakt zo de levens van de gebruikers gemakkelijker en leuker. 

De theorie die je hebt geleerd pas je toe tijdens opdrachten en practica. Hoe zorg je er met serious games voor dat mensen na een ongeluk sneller revalideren? En kun jij een database maken met up-to-date reisinformatie, beter dan 9292? Het zijn vaak opdrachten die rechtstreeks uit het bedrijfsleven komen of reële problemen die je moet oplossen voor (overheids)organisaties. Zo werk je aan een case waarbij je een app moet onderhouden: een webshop in wijn en kaas. Voldoet die aan de vraag van de klant? Werkt alles naar behoren? Dat soort opdrachten voer je uit in groepjes, want straks werk je als software engineer veel samen.

 

Jaar 3

Stagelopen

Het derde jaar van de voltijdopleiding HBO ICT is een bijzonder jaar. In het eerste semester loop je een stage van 20 weken. Je stageopdracht zoek je zelf. Dat kan bij een innovatief ICT-bedrijf zijn, maar ook bij een bank, de politie, een verzekeraar, de gemeente of een ministerie. En wat dacht je van een stage in het buitenland? Jij kunt zelf bepalen waar je heen wilt. Naar China bijvoorbeeld. De Haagse werkt samen met de universiteit van Xiamen, van waaruit je onder leiding van een Nederlandse docent en Chinese studenten aan IT-projecten in China werkt. Een waardevolle boost voor je verdere carrière.

In het tweede semester van jaar 3 kies je voor een professionele route met reguliere lessen of voor een innovatieroute vol onderzoek en ondernemerschap. Binnen de professionele route krijg je les in je eigen differentiatie en specialiseer je je dus nog meer in jouw toekomstige vakgebied. Ook werk je met studenten uit andere differentiaties samen aan een multidisciplinair project. Binnen de innovatieroute werk je in een innovatieteam met andere studenten, docenten, bedrijven en lectoren aan een uitdagende opdracht. Je moet goed kunnen samenwerken, proactief en zelfstandig zijn en stevig in je schoenen staan. Kies de route die bij je past en bepaal de richting voor je toekomst als ICT’er.

 

Jaar 4

Minor volgen, afstuderen

Je vierde jaar begint met een minor (vrije keuzeruimte) als je voor de professionele route hebt gekozen. Tijdens de minor verdiep je je nog meer in jouw differentiatie. Dat kan met minors in de richting van iOS Development, Big Data of Cyber Security. Een andere minor binnen of buiten De Haagse kan ook. Reiskriebels? Verken je grenzen en doe een minor in het buitenland. Als je de innovatieroute volgt, dan ga je daarmee door in het eerste semester van het vierde jaar en verdiep je je verder in onderzoek en ondernemerschap. 

In het tweede semester is het tijd voor de kroon op je werk: de afstudeeropdracht. Je duikt het bedrijfsleven in, op zoek naar een ICT-probleem dat je gaat oplossen. Denk aan opdrachten bij grote technologische bedrijven, kleinere maatschappelijke organisaties als ziekenhuizen of onderwijsinstellingen. Of trekt een opdracht bij de overheid of een ministerie je meer? Daar wemelt het van in Den Haag. Kies een afstudeeropdracht die naadloos aansluit op jouw interesses. De arbeidsmarkt staat te springen om breed opgeleide en vakgerichte professionals als jij.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).