Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Ben jij een echte ICT-beheerder? 

Tijdens de opleiding leer je hoe je een netwerk met computers onderhoudt en installeert. Daarbij ga je met allerlei hard - en software werken die je in de praktijk hebt gebruikt. Zo leer je een systeem opbouwen van enkele pc's tot een compleet netwerk. Ook leer je klanten (gebruikers) die ondersteuning  nodig hebben op praktische wijze helpen en adviseren. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is het programmeren van routers en hoe je een servicedesk opzet. 

Ik heb altijd al iets met computers gehad. Programmeren is niet zo mijn ding, maar systemen en netwerken aan elkaar hangen en zorgen dat alles goed verloopt zie ik wel zitten. Toen ik werd gewezen op de opleiding ICT-beheerder en wat je daar later mee kunt was de keuze makkelijk.

MICHAEL, AANKOMEND AANKOMEND ICT-BEHEERDER

Ontwikkel jezelf

De opleiding ICT-beheerder duurt 3 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan communicatieve en sociale vaardigheden. Maar ook gestructureerd werken en werken volgens procedures.

 

Interesses en vaardigheden

  • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
  • Je bent secuur.
  • Je behoudt het overzicht.
  • Je werkt gestructureerd.
  • Je kunt goed communiceren.
  • Je hebt technisch inzicht.

De opleiding in het kort

De opleiding ICT-beheerder duurt 3 jaar. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je veel praktijkervaring op tijdens stages. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten om netwerken samen te kunnen stellen, te veranderen en te beheren.

 

Wat is het verschil tussen bol en bbl? 

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Computersystemen en hardware worden steeds complexer. Bedrijven worden steeds afhankelijker van hun systemen. Wij leiden daar professionals voor op, die alles tot in de puntjes beheren. Een goedlopend systeem is belangrijk. Dat kun je als werkgever gerust aan onze studenten toevertrouwen.

JAVAD BAKHSHI, ALC BEHEERDER. 

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding ICT-beheerder heb je een brede basis waar je verschillende kanten mee op kunt. Zo kun je aan de slag in het systeembeheer, netwerkbeheer databeheer of advies. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar het hbo, bijvoorbeeld naar de opleiding Informatica of Bedrijfskundige Informatica.