Keywords:
Cyber, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Sittard
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

We kunnen niet meer zonder goed opgeleide ICT’ers en was je vroeger een nerd als je gek was op computers en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig kijkt men heel anders naar de mensen van ICT. Zij zijn het die problemen met computers en netwerken oplossen en deze installeren en onderhouden.

 

Het werk van een ICT’er is vergelijkbaar met dat van de automonteur. Zoals een automonteur aan de auto van een klant sleutelt om te zorgen dat deze weer met veel plezier van zijn voertuig kan genieten, zorgt een ICT’er er voor dat het de ICT-middelen van de klant incidentvrij functioneren. En daar waar de automonteur niet zelf de auto bestuurt zit een ICT’er tijdens zijn werk niet te surfen, gamen of te downloaden.

 

Een ICT’er is klantgericht, kritisch, creatief en flexibel. Hij kan goed samenwerken in multidisciplinaire teams én communiceren met mensen op alle niveaus. Hij werkt nauwkeurig, heeft doorzettingsvermogen en kan goed omgaan met tijdsdruk.

 

Als ICT-beheerder ben je de spil binnen de afdeling automatisering.

Je werk bestaat uit het installeren, onderhouden en beheren van hardware, software en netwerken. Je bent de vraagbaak van je collega’s of van de klanten van een bedrijf. Je hebt een brede belangstelling voor alles wat met computers te maken heeft.

 

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s, dan kun je starten met de opleiding:

  • Een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg of;
  • Een mbo-diploma niveau 3 of aantoonbaar vergelijkbaar niveau.

Vrijstellingen

Heb je een mbo-diploma medewerker beheer ICT niveau 3, dan kun je instromen in leerjaar 2 van deze opleiding.

 

Belangrijk om te weten

Je werkt nauwkeurig en je hebt doorzettingsvermogen. Werken onder tijdsdruk is voor jou geen probleem en je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit. Omdat de ICT-branche internationaal is, spreek je Engels en kun je dit toepassen binnen je functie.

 

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

ICT is een breed vakgebied is en bij tal van verschillende organisaties kun je aan de slag. De opleiding is dan ook een combinatie van theorie en praktijk om je kennis én vaardigheden te ontwikkelen. Je hebt daarmee een goede basis die je straks alle mogelijkheden biedt.

 

Wat leer je?

Je volgt onder andere de vakken netwerkbesturingssystemen, ICT security, hard- en software, maar ook avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) als Nederlands, Engels en rekenen.

Daarnaast ga je aan de slag met bijvoorbeeld:

  • Het ontwikkelen, implementeren en beheren van (onderdelen van) informatiesystemen
  • Ondersteunen van systeemgebruikers
  • Organiseren van een servicedesk

Stages

Praktijkervaring kun je opdoen bij de ICT-afdeling van kleine of middelgrote bedrijven.

 

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

 

Afronding

De opleiding wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid en examenprojecten. Heb je die gehaald en is je stagebeoordeling voldoende, dan ontvang je het mbo-diploma ICT-beheerder niveau 4.