Keywords:
Education Market, ICT, Engineering, ICT administration
Edu type:
Formal education
Location:
Emmen
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Loopbaan

Met het diploma Bachelor Degree Informatica op zak maak je grote kans op een interessante, uitdagende baan in de informatie- en communicatietechnologie. Je kan aan de slag in het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties in binnen- en buitenland.

 

 

Uitdagend werk

In een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden, neem jij als informaticus een belangrijke plaats in. Je hebt uitdagend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis help je bedrijven en instellingen klanten beter van dienst te zijn. Door software te ontwikkelen, multimedia te ontwerpen of een ICT-netwerk in te richten.

 

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

  • software-engineer
  • ICT-beheerder
  • front end developer
  • technisch informaticus

 

Opleiding

De opleiding Informatica gaat over software, games, webtechnologie, bedrijfsnetwerken, databases en programmeertalen. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

 

Jaar 1: Kennismaking met beroep

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je werkt in kleine groepjes aan echte praktijkopdrachten. Je ontwerpt bijvoorbeeld een webwinkel of maakt een multimediapresentatie voor een bedrijf. Of je ontwikkelt een compleet nieuw spel. Gaandeweg leer je alle specialisaties kennen, zodat je de afstudeerrichting kunt kiezen die het best bij je past. Wil je overstappen naar de studie Technische Informatica? Dat kan eenvoudig, want het studieprogramma is het eerste jaar hetzelfde.

Jaar 2: Verdieping leerstof
Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte, zoals programmeertalen en databases. Daarnaast ga je je specialiseren in de door jou gekozen afstudeerrichting. Ook loop je dit jaar een korte stage.
Jaar 3: Stage en praktijk
Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied.
Jaar 4: Afstudeerfase
Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever!
 

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je werken met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten zoals een 3D-printer, domotica en robotica, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

 

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Informatica.

 

Technische Informatica

Heb jij een passie voor digitale techniek en wil je tot in detail weten hoe je iPad, laptop en smartphone werken? Dan is de opleiding Technische Informatica jouw studie!

 

 

 

Specialisatie

In het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kiest het vakgebied waarin jij na je studie wilt werken. In deze richting studeer je af.

 

Software Engineering

Kies je de afstudeerrichting Software Engineering, dan word je opgeleid tot ontwikkelaar van speciale software voor bedrijven en instellingen. In jouw werk vind je technische oplossingen voor problemen en vraagstukken. Je leert hoe je software ontwikkelt en onderzoekt aan welke eisen die software moet voldoen. Misschien sta jij straks aan de basis van een nieuw elektronisch betaalsysteem of ontwikkel je een populaire game!

 

Front-end Developer

In de afstudeerrichting Front-end Developer bedenk en ontwikkel je interactieve toepassingen. Bedrijven kunnen die bijvoorbeeld gebruiken om doeltreffender – en voor de gebruikers leuker en gemakkelijker – met klanten te communiceren. Denk aan websites, video’s en animaties. Het vakgebied is volop in ontwikkeling. Voor vernieuwend en creatief werken is dus zeker ruimte.

 

ICT-Beheer

De afstudeerrichting ICT-Beheer leidt je op tot netwerkspecialist. Een goed functionerend netwerk is voor bedrijven en instellingen essentieel. Een storing of inbraak in het systeem kan zorgen voor enorme problemen. Als ICT-beheerder ben je dan ook van grote waarde. Met jouw kennis van netwerken, beveiliging, apparatuur en software zorg je voor een veilige, efficiënte en stabiele netwerkomgeving.

 

Minors

In het laatste jaar kun je je specialiseren door minors te volgen: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een Stenden-campus in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).