Keywords:
ICT, Education Market, Cyber
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
unknown
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Kun je nog zonder een computer? Zonder er bij stil te staan, komt iedereen dagelijks in aanraking met veel verschillende informaticatoepassingen: wanneer je naar Netflix kijkt, als je in- en uitcheckt in het OV, maar natuurlijk ook als je een smartphone gebruikt. De ontwikkelingen binnen de informatica gaan razendsnel. Als je Informatica studeert, leer je de uitgebreide mogelijkheden van de computer kennen én ontwikkelen. Met een voltooide Informatica-opleiding kun je innovatief onderzoek gaan doen of het bedrijfsleven in.

 

Waarom Informatica aan de UvA?

 1. De bachelor Informatica is een uitstekende mix van theoretische basiskennis en praktische toepassing van informatica. Op theoretisch niveau leer je over logica en redeneren, over de wiskunde en de grondbeginselen van de informatica. Voorbeelden van vakken zijn Algoritmen en Complexiteit, Discrete wiskunde en Logica en Automaten en Formele Talen. De theoretische kennis pas je toe in vakken zoals Graphics & Game Technology, Beeldbewerken en Concurrency en Parallel Programmeren. In deze bachelor krijg je een bredere theoretische basiskennis dan in andere Informatica bachelors in Nederland. 
 2. De afstand tussen studenten en docenten is klein. Daardoor stap je gemakkelijk met vragen naar een docent.
 3. De colleges worden op het Science Park gegeven, waar ook andere belangrijke instituten gehuisvest zijn, zoals het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het nationale supercomputercentrum SURFsara, NLnet Labs en Nikhef, het nationaal instituut voor subatomaire fysica.
 4. Ook heeft de UvA toegang tot verschillende grensverleggende technologieën, zoals het ‘Lisa cluster’, een groot parallel computersysteem dat bestaat uit 7865 rekenkernen en de DAS-5, een gedistribueerde computer die over zes plaatsen in Nederland verspreid staat. Deze computers behoren tot de krachtigste waar Nederlandse wetenschappers mee kunnen werken. Daarnaast kunnen onderzoekers en studenten gebruikmaken van bijvoorbeeld virtual reality headsets en een unieke infrastructuur voor het bouwen van sensornetwerken.
 5. Het informaticaonderzoek aan de UvA is van topkwaliteit. De UvA is één van de twee Nederlandse universiteiten in de top 100 van de QS World Rankings specifiek voor het vakgebied Informatica.

Informatica iets voor jou?

Misschien wel als je jezelf herkent in het volgende profiel:

 

 • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde B.
 • Je wilt precies weten hoe een computer en de toepassingen ervan in elkaar zitten (speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig).
 • Je kunt creatieve oplossingen bedenken voor problemen.
 • Je vindt het spannend om in het snelst ontwikkelende vakgebied aan de slag te gaan.
 • Je vindt het leuk om met anderen samen te werken.
 • Je hebt meer dan een voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).