Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Breda
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

De opleiding Juridisch-administratief dienstverlener bereid je voor op een baan binnen de juridische zakelijke dienstverlening, het openbaar bestuur (overheidsorganisaties) en bij organisaties die zich bezig houden met sociale zekerheid. Je wordt opgeleid voor een beroep waarin je contact hebt met klanten en aanvragen en opdrachten afhandelt, dossiers bijhoudt en juridische documenten opstelt.De juridisch-administratief dienstverlener is werkzaam in organisaties op het gebied van:

  1. Openbaar bestuur, zoals: het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, rechterlijke instanties, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en diverse zelfstandige bestuursorganen.
  2. Sociale zekerheid, zoals afdelingen inkomen en zorg van gemeenten, UWV, SVB, bewindvoering, schuldhulpverlening en diverse instanties binnen de sociale zekerheid waarbij de werkzaamheden gericht zijn op klantcontact en het werken aan klantdossiers.
  3. Zakelijke dienstverlening, zoals administratieve ondersteuning van notariaat, deurwaarderspraktijk, incassobranche, inkomensbeheer, advocatuur, Kamer van Koophandel, rechtbanken/OM, verzekeraars, makelaardij en woningbouwcorporaties.

Hij verricht ondersteunende juridisch-administratieve standaardwerkzaamheden. In de zakelijke dienstverlening is het ondersteunen van trajecten op het gebied van financieel-juridische bijstand (bijv. inkomensbeheer en schuldhulpverlening) een duidelijke groeimarkt. De ondersteunende werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van specifieke klantvragen, dan wel in opdracht van de organisatie waar de medewerker werkzaam is. Binnen zijn bevoegdheden voert de juridisch administratief dienstverlener de ondersteunende werkzaamheden zelfstandig dan wel in teamverband uit. De beslissingsbevoegdheid van de medewerker voor complexe zaken is in het algemeen (redelijk) beperkt. De regiefunctie is voorbehouden aan medewerkers werkzaam op hbo(+) niveau. Onder invloed van diverse ontwikkelingen zijn bedrijfsprocessen in de zakelijke dienstverlening en vooral in het openbaar bestuur en in de sociale zekerheid voortdurend aan veranderingen onderhevig. Het continu bijhouden van benodigde kennis en vaardigheden is noodzakelijk.

 

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Doorstroom hbo: met het mbo-diploma Juridisch administratief dienstverlener of medewerker HRM kun je doorstromen naar het hbo. Veelal kiezen leerlingen voor de opleidingen Recht of Sociaal Juridische Dienstverlening. Ook kun je kiezen voor Management Economie & Recht, Bestuurskunde of HRM.

Werk: na het behalen van je mbo-diploma kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan werken. Met het diploma Juridisch administratief dienstverlener kun je terecht bij diverse organisaties op het gebied van de zakelijke dienstverlening, zoals een advocatenkantoor, een notariskantoor, een deurwaarder, bewindvoering, UWV, SVB, de rechtbank, het openbaar ministerie, een woningbouwvereniging of bij een overheidsinstantie zoals de gemeente of de provincie.