Keywords:
legal professional, New technologies
Edu type:
Course or training
Location:
Den Haag, Online
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Start date:
unknown
Study Load:
300 hrs
Duration:
1 year
More information

Description:

Leiden Legal Technologies Program is een multidisciplinaire opleiding en is een samenwerking van het Leiden Centre of Data Science (LCDS) en het Centre for Professional Learning (CPL).

 

Technologische ontwikkelingen en verregaande digitalisering van de maatschappij leiden tot disruptie, ook binnen het juridische domein. Legal big data is vandaag de dag een realiteit waar de jurist van de toekomst niet omheen kan. Het meest acute punt in de huidige disruptieve ontwikkelingen is dat bovengemiddeld geschoolde ambtenaren, rechters, advocaten en bedrijfsjuristen in harmonie moeten blijven opereren met  deze ontwikkelingen willen ze relevant blijven.

 

Legal fact-finding (eDiscovery), het afhandelen van informatieverzoeken (wet openbaarheid bestuur, maar ook verzoeken van toezichthouders en AVG gerelateerde verzoeken), arbitrage, bewijsbeslag, smart contracts zijn maar een paar deelgebieden waar technologie onmisbaar is geworden. Juristen willen beslissingen nemen op basis van feiten en niet op basis van vage vermoedens of veronderstellingen: zonder de inzet van technologie is dat niet langer mogelijk.

 

Een extra complicatie hierbij is dat technologie en rechtsgeleerdheid niet dezelfde taal spreken en elkaar daardoor vaak niet begrijpen. Daardoor is het lastig voor juristen deze toepassingen van technologie toe te passen en de beperkingen te begrijpen. Toch is dit noodzakelijk, want pas dan kunnen ze ontwikkelaars van deze technologie sturen bij het borgen van juridische verdedigbaarheid, transparantie, wetgeving, en maatschappelijke normen en waarden.

 

Bovenstaande behoefte stelling heeft geleid tot de ontwikkeling van de opleiding Leiden Legal Technologies Program.