Keywords:
Cyber
Edu type:
Formal education
Location:
Sittard
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
4200 hrs
Duration:
30 months
More information

Description:

We kunnen niet meer zonder goed opgeleide ICT’ers en was je vroeger een nerd als je gek was op computers en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig kijkt men heel anders naar de mensen van ICT. Zij zijn het die problemen met computers en netwerken oplossen en deze installeren en onderhouden.

 

Het werk van een ICT’er is vergelijkbaar met dat van de automonteur. Zoals een automonteur aan de auto van een klant sleutelt om te zorgen dat deze weer met veel plezier van zijn voertuig kan genieten, zorgt een ICT’er er voor dat het de ICT-middelen van de klant incidentvrij functioneren. En daar waar de automonteur niet zelf de auto bestuurt zit een ICT’er tijdens zijn werk niet te surfen, gamen of te downloaden.

 

Een ICT’er is klantgericht, kritisch, creatief en flexibel. Hij kan goed samenwerken in multidisciplinaire teams én communiceren met mensen op alle niveaus. Hij werkt nauwkeurig, heeft doorzettingsvermogen en kan goed omgaan met tijdsdruk.

 

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s, dan kun je starten met de opleiding:

  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg of;
  • Een mbo-diploma niveau 2.

Vrijstellingen

Heb je een mbo-diploma medewerker ICT niveau 2, dan kun je instromen in de tweede helft van leerjaar 1.

 

Belangrijk om te weten

Omdat je straks in je werk veel contact hebt met eindgebruikers, is het belangrijk dat je goede communicatieve vaardigheden hebt en dat je vriendelijk, klantgericht en flexibel bent. Ben je een teamplayer? Helemaal goed!

 

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Omdat ICT een breed vakgebied is en je bij tal van verschillende organisaties aan de slag kunt, krijg je door de opleiding een brede basis die je straks alle mogelijkheden biedt. De opleiding is dan ook een combinatie van theorie en praktijk om je kennis én vaardigheden te ontwikkelen.

 

Wat leer je?

Je volgt onder andere de vakken basis netwerkbeheer en hard- en software, maar ook avo (algemeen vormend onderwijs)-vakken als Nederlands, Engels en rekenen.

Daarnaast ga je aan de slag met bijvoorbeeld:

  • Het installeren en onderhouden van hardware, software en verbindingen en
  • Het behandelen van incidentmeldingen
  • Ondersteunen van gebruikers

Stages

Praktijkervaring kun je bij verschillende typen organisaties opdoen. Het ligt aan je interesse.

 

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

 

Afronding

Je rondt de opleiding af door deelname aan een proeve van bekwaamheid en examenprojecten. Heb je die gehaald en is je stage-beoordeling voldoende, dan ontvang je het mbo-diploma medewerker beheer ICT niveau 3.

 

De Medewerker Beheer ICT is een dienstverlener die breed inzetbaar is in diverse ICT-functies. Hij is klantvriendelijk, klantgericht en stelt zich flexibel op. Hij is een teamplayer en heeft actuele kennis van ICT. Zijn veelvuldige contact met eindgebruikers (welke een heel diverse achtergrond kunnen hebben) stelt bovendien hoge eisen aan zijn communicatieve vaardigheden voor wat betreft de Nederlandse, en in voorkomende gevallen ook de Engelse, taal.