Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Sittard
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
2520 hrs
Duration:
18 months
More information

Description:

We kunnen niet meer zonder goed opgeleide ICT’ers en was je vroeger een nerd als je gek was op computers en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig kijkt men heel anders naar de mensen van ICT. Zij zijn het die problemen met computers en netwerken oplossen en deze installeren en onderhouden.

 

Het werk van een ICT’er is vergelijkbaar met dat van de automonteur. Zoals een automonteur aan de auto van een klant sleutelt om te zorgen dat deze weer met veel plezier van zijn voertuig kan genieten, zorgt een ICT’er er voor dat het de ICT-middelen van de klant incidentvrij functioneren. En daar waar de automonteur niet zelf de auto bestuurt zit een ICT’er tijdens zijn werk niet te surfen, gamen of te downloaden.

 

Een ICT’er is klantgericht, kritisch, creatief en flexibel. Hij kan goed samenwerken in multidisciplinaire teams én communiceren met mensen op alle niveaus. Hij werkt nauwkeurig, heeft doorzettingsvermogen en kan goed omgaan met tijdsdruk.

 

Als medewerker ICT zorg je ervoor dat alle medewerkers op hun werkplek een goed functionerende computer vinden. Je stelt aan de hand van procedures gebruiksklare computers samen uit onderdelen en vervangt wat kapot is. Medewerkers ICT zijn op allerlei plaatsen te vinden. Hun werk is te combineren met commerciële activiteiten, bijvoorbeeld in de computer-detailhandel of met technische en administratieve activiteiten binnen allerlei organisaties. Zo zijn er bijvoorbeeld Medewerkers ICT die ondersteunend werk doen in het onderwijs of die worden ingezet bij het hergebruik van hardware-onderdelen. De Medewerker ICT krijgt zijn opdrachten bijvoorbeeld van een Medewerker beheer ICT of een ICT-beheerder.

 

Deze opleiding dient als voorportaal voor een vervolgopleiding op niveau 3 of 4.

 

Toelatingseisen

Met één van deze diploma’s kun je starten met de opleiding:

  • Een vmbo-diploma of;
  • Een diploma van de Entree-opleiding.

Er zijn geen vrijstellingen mogelijk voor deze opleiding.

 

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

De functie van medewerker ICT is op veel verschillende manieren in te vullen, het is een breed vak. Combineert de één het met verkoopactiviteiten in een computerzaak, de ander met technische werkzaamheden in een productieomgeving. Weer een ander doet ondersteunend werk in het onderwijs of wordt ingezet bij het hergebruik van hardware-onderdelen. Om die reden krijg je tijdens je opleiding theorie én vaardigheden waarmee je straks een mooie en brede basis hebt om aan de slag te gaan, op welke plek dan ook.

 

Wat leer je?

De opleiding bestaat uit theorie en praktijk. Je volgt onder andere de vakken basis netwerkbeheer en hard- en software, maar ook avo (algemeen vormend onderwijs)-vakken als Nederlands, Engels en rekenen.

Daarnaast ga je aan de slag met bijvoorbeeld:

  • Het installeren en onderhouden van hardware, software en verbindingen en
  • Het behandelen van incidentmeldingen

Stages

Je kunt bij verschillende organisaties praktijkervaring opdoen, want medewerkers ICT zijn overal nodig. Het ligt aan je interesse. Zo kun je kiezen voor een computerzaak, een technisch bedrijf, een kantoor of een helpdesk.

 

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 1,5 jaar, inclusief stage.

 

Afronding

Je rondt de opleiding af door deelname aan een proeve van bekwaamheid en examenprojecten. Heb je die gehaald en is je stage-beoordeling voldoende, dan ontvang je het mbo-diploma medewerker ICT niveau 2.