Keywords:
Cyber, Education Market, ICT, Engineering, cybersecurity
Edu type:
Formal education
Location:
Enschede
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Ben jij gjefascineerd door computers en informatia, hoe ze werken en wat je ermee kunt doen? Vind je programmeren leuk, of sta je te trappelen om eraan te beginnen? Wil je naast informatica studeren ook expertise opbouwen in andere onmisbare gebieden, zoals elektrotechniek of bedrijfsinformatietechnologie? Zet jij je als technisch informaticus straks graag in voor maatschappelijke verbeteringen, bijvoorbeeld in de zorg, de financiële wereld of het milieu? Dan is de driejarige Engelstalige bacheloropleiding Technical Computer Science (TCS) de juiste keuze voor jou. 


TWENTE BIEDT EXTRA SPECIALITEITEN

Vrijwel alle onderwerpen in de informatica die je op andere universiteiten vindt, kom je uiteraard ook aan de Universiteit Twente tegen. Daarbovenop biedt de bacheloropleiding Technical Computer Science aan de Universiteit Twente een aantal extra specialiteiten, namelijk computer security, Internet science, data science en energiezuinige hardware.


MEER DAN PROGRAMMEREN

Denk je aan Informatica, dan denk je misschien aan programmeren. Maar dat is slechts één van de onderdelen, er is meer! In de Technical Computer Science bestuderen we fundamentele concepten die je op veel terreinen kunt gebruiken, bijvoorbeeld interactie, informatie, complexiteit en veiligheid.


MULTIDISCIPLINAIR

In allerlei wetenschappelijke en technische omgevingen speelt technische informatica een grote rol. Het is daarom belangrijk goed te kunnen samenwerken met andere vakgebieden. Dat kunnen technische vakgebieden zijn, maar ook medische wetenschap, psychologie, bedrijfskunde en bestuurskunde. Allemaal disciplines die je op de Universiteit Twente vindt. De Universiteit Twente stimuleert multidisciplinaire samenwerking, zowel in het onderzoek als in het projectonderwijs.


DUBBELSTUDIE MET APPLIED MATHEMATICS

Als je op zoek bent naar een extra uitdaging, dan kun je twee opleidingen tegelijk volgen. Aan de Universiteit Twente kun je kiezen voor een dubbelstudie van Technical Computer Science en Applied Mathematics. Als je voor een dubbelstudie kiest, krijg je een aangepast studieprogramma. Je volgt van beide opleidingen een combinatie van delen van modules. Elk kwartiel is je programma net wat zwaarder dan dat van de reguliere studenten. Het is daarom ook van belang dat je goede cijfers hebt gehaald tijdens je vooropleiding. Ook deze dubbelstudie kun je, met een extra inspanning, in 3 jaar afronden.


KLEINSCHALIGHEID

In vergelijking met andere opleidingen is de opleiding Technical Computer Science in Twente qua sfeer kleinschalig en informeel. Je stapt makkelijk naar een docent toe. Dat zorgt voor een goede persoonlijke sfeer binnen onze opleiding. Niemand is hier een nummer en we kennen elkaar eigenlijk allemaal. De meeste bachelorafgestudeerden Technical Computer Science kiezen ervoor om een aansluitende masteropleiding te volgen. Dat kan aan de Universiteit Twente, maar ook aan een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit.


DOOR MET EEN MASTEROPLEIDING AAN DE UNIVERSITEIT TWENTE

De bacheloropleiding Technical Computer Science biedt uitstekende doorstroommogelijkheden naar de volgende masteropleidingen en specialisaties aan de Universiteit Twente:
- Computer Science met de volgende specialisaties: Software Technology, Data Science & Technology en Cyber Security
- Embedded Systems
- Internet Science & Technology
- Human Media Interaction
- Double degree via EIT Digital Master School, waarbij je een jaar in Twente en een jaar in het buitenland bij een van de aangesloten universiteiten studeert. Het European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital) biedt twee double degree opleidingen samen met de UT: Security & Privacy en Human Computer Interaction & Design.


CARRIÈREPERSPECTIEVEN

Of de economie nu groeit of het juist wat moeilijker heeft, de werkgelegenheid op het gebied van Informatie- en Communicatietechnologie blijft altijd toenemen. Hierdoor zijn de arbeidsmarkt en mogelijkheden voor informatici uitstekend.
Als afgestudeerde kun je bijvoorbeeld gaan werken bij een groot informatietechnologiebedrijf dat je kent omdat je hun systemen dagelijks gebruikt voor het zoeken op Internet of omdat je actief bent op social media. Of misschien wil je juist bij een klein beginnend bedrijf gaan werken of er zelf één beginnen. Maar ook bij instellingen in de gezondheidszorg, vervoersbedrijven, financiële instellingen, en in de creatieve industrie is veel vraag naar mensen die informatietechnologie volledig doorgronden en kunnen toepassen. Er is behoefte aan mensen die de techniek vooral willen gebruiken om problemen op te lossen en die ook nadenken over de vraag hoe zij dit alles kunnen organiseren en in de juiste context plaatsen. Deze experts – dus de technische informatici − kunnen hun positie kiezen in een enorm werkveld, juist omdat ze een jonge tak van de wetenschap beheersen.


WAAR WERKEN AFGESTUDEERDEN?

INTERNATIONAAL BEKENDE BEDRIJVEN
Een deel van onze afgestudeerden werkt bij bedrijven die je waarschijnlijk kent omdat je hun systemen vaak gebruikt. Ze ontwikkelen nieuwe systemen en diensten bij bedrijven als Google, Facebook en Booking.com.


SAMENWERKING MET ZIEKENHUIZEN & CHIRURGEN
De Universiteit Twente heeft een leerstoel Neuro Imaging. Hier kun je onderzoek doen naar medische databases, om de behandeling van patiënten zo in te richten dat de patiënten er zo min mogelijk last van hebben. Dit doe je door bestaande data met elkaar te combineren. Je werkt hierbij samen met ziekenhuizen en chirurgen.


ENERGIEMAATSCHAPPIJEN
Bij een energiemaatschappij kun je bijvoorbeeld slimme energiemeters ontwerpen, die het energieverbruik van huishoudelijke apparaten meten. Slimme apparaten kunnen zelfs bekijken hoe energievraag en -aanbod het voordeligst op elkaar afgestemd kunnen worden. Ook kunnen ze zelf bepalen of er moet worden gekozen voor ‘normale’ energie of juist milieuvriendelijke stroom.


ICT-BEDRIJVEN/ADVIESBUREAUS
Bij menig bedrijf kun je specifieke softwaresystemen ontwikkelen om de automatisering beter te laten verlopen, bijvoorbeeld speciale software voor het reserveren van tickets bij luchtvaartmaatschappijen. Als technisch informaticus kun je dit in goede banen leiden en je bedrijf veel kosten besparen.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).