Type:
Permanent employment
Location:
Amsterdam
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
04/01/2022
Status:
Open
Apply before:
24/01/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Wil jij als recherchepsycholoog gedragswetenschappelijke expertise inzetten in de politiepraktijk? Ben jij nieuwsgierig, kritisch, analytisch sterk, initiatiefrijk en vasthoudend? En is het jouw kracht om verbinding te maken? Dan is de Dienst Regionale Recherche van Eenheid Noord-Holland op zoek naar jou!

 

Wat ga je doen?

Als recherchepsycholoog maak je gedragswetenschappelijke kennis en methodieken toepasbaar voor de politiepraktijk. Je duidt en beïnvloedt gedrag. Je adviseert binnen diverse politietaken, zoals in de opsporing en binnen het kader van openbare orde en veiligheid. Daarnaast draag je je kennis over door het geven van presentaties en trainingen. Ook draag je bij aan de ontwikkeling van beleid. Je bewaakt de grenzen van je eigen deskundigheid en verwijst indien nodig naar andere deskundigen. Inhoudelijk bestaan de werkzaamheden van een recherchepsycholoog voornamelijk uit:

 • Gedragskundige beoordeling van bedreigingen:
  Je draagt bij aan de inschatting van de ernst en waarschijnlijkheid van een (be)dreiging door risicofactoren in kaart te brengen. Je maakt een risicotaxatie van een persoon bij wie sprake is van psychische problematiek. Op basis van de aanwezige risico- en beschermende factoren schrijf je een advies over te nemen maatregelen en/of bejegening van betreffende persoon. Daarnaast ben je in staat om, in het geval van een onbekende dader, advies te geven over de opsporing van de dader.
 • Gedragskundige verhooradvisering:
  Het verlenen van gedragskundige ondersteuning bij (verdachten)verhoor heeft tot doel bij te dragen aan het verkrijgen van een waarheidsgetrouwe verklaring en het voorkomen van een valse bekentenis. Je geeft advies gebaseerd op de informatie die bekend is over de persoon die verhoord wordt en het delict dat gepleegd is.
 • Gedragskundige advisering van problematische aangiften van seksueel misbruik:
  Indien op basis van een aangifte van seksueel misbruik twijfels zijn over het waarheidsgehalte van de aangifte, kan jij de validiteit van de aangifte beoordelen en een opsporingsadvies opstellen en/of verhooradvies voor een vervolgverhoor van de aangever/aangeefster verstrekken. In het geval een zaak voorgelegd zal worden aan de Landelijke Expertise Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), beoordeel je vooraf of voldoende informatie beschikbaar is om de zaak in te sturen.
 • Gedragskundige rechercheadvisering:
  Je beoordeelt de manier waarop de dader gekozen heeft het delict uit te voeren vanuit een gedragskundig perspectief middels een vaststaande methodiek. De advisering richt zich onder meer op het benoemen van het meest waarschijnlijke motief van de dader, (psychologische) kenmerken en/of achtergronden van de onbekende dader en het meest waarschijnlijke scenario. Hiermee adviseer je ook in het prioriteren van verschillende onderzoeksrichtingen.

 

Waar ga je werken?

De Dienst Regionale Recherche (DRR) bestaat uit de afdelingen Generieke Opsporing, Thematische Opsporing, Afdeling Vreemdelingen, identificatie en mensen handel/smokkel en Specialistische Ondersteuning. De dienst verricht probleem- en/of themagerichte onderzoeken naar criminele samenwerkingsverbanden (ondermijning), delicten met hoge impact, criminele activiteiten gelieerd aan terrorisme en op de geprioriteerde thema's zoals milieu, fraude en zeden. De dienst ondersteunt de opsporing in de eenheid door observatie, interceptie, forensische opsporing, financieel opsporen en digitaal opsporen. Vanuit het speelveldmodel worden medewerkers uit de afdelingen ingezet. Als recherchepsycholoog ben je onderdeel van de Afdeling Specialistische Ondersteuning, Team Ondersteuningsdesk.

 

Wie ben jij?

Wij zoeken een gedreven, kritische, initiatiefrijke en sociaal sensitieve collega. Je bent bestand tegen een hoge werkdruk en kunt omgaan met een hoge mate van verantwoordelijkheid én zelfstandigheid. Humor en relativeringsvermogen zijn daarbij onmisbaar. Je kunt veel en complexe informatie in korte tijd verwerken, je rafelt vraagstukken uiteen en denkt tegelijkertijd in concrete oplossingen. Je bent onafhankelijk in je oordeel en expertise, maar verbindend in de samenwerking. Je hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden, die aansluiten bij het kennisniveau van je gesprekspartners en afnemers. Verder sta je open voor feedback en streef je naar voortdurend naar kwaliteitsverbetering.

 

Daarnaast beschik je over:

 • minimaal een hbo-diploma in een gedragswetenschappelijke richting zoals psychologie of orthopedagogiek;
 • aantoonbare kennis van psychopathologie of de bereidheid hiervoor een aanvullende opleiding te volgen;
 • een RINO-diploma recherchepsychologie of de bereidheid dit te behalen (ingangseis voor deze opleiding is een master Psychologie of Orthopedagogiek);
 • affiniteit met de opsporing.

Wat wij bieden

De standplaats is Zaandijk. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 3.547,- en maximaal € 5.296,- (schaal 11 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist C.

 

Interesse?

Bel of mail met Hicham el Mouchrif (06 - 11 91 13 08, hicham.el.mouchrif@politie.nl) als je meer informatie over de functie wilt hebben.


Voor vragen over de sollicitatieprocedure bel je met het Frontoffice Recruitment & Selectie op telefoonnummer 088 - 66 22 300.

 

Solliciteer uiterlijk 24 januari 2022 via de sollicitatiebutton.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een vakinhoudelijk assessment maakt (mogelijk) deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Een veiligheidsonderzoek P maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • Iedereen is welkom om bij ons te komen werken. Bij de politie werkt een brede variëteit aan politiemensen die het vak verstaan en beschikken over de vaardigheid om verbinding te maken met verschillende collega's en burgers. Het maakt ons niet uit wat je achtergrond is maar wel dat je authentiek wilt bijdragen aan een veilige samenleving en aan de beroepseisen voldoet.