Hoe kunnen organisaties zich weren tegen de dreiging van de quantumcomputer en van AI?

07
nov
Datum:
07 november 2023
Tijd:
11:00 - 12:00 hrs
Locatie:
Online
Georganiseerd door:
ICTU | Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningkrijkrelaties | Overheidsbreed Cyberprogramma | AIVD

Bas Dunnebier, hoofd Unit Weerbaarheid van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), vertelt je tijdens dit webinar meer over twee sleuteltechnologieën: post-quantumcryptografie en artificial intelligence.

 

Experts achten de kans klein maar reëel dat quantumcomputers in 2030 al krachtig genoeg zijn om de huidige cryptografische standaarden te breken. Daarom is het belangrijk dat organisaties spoedig starten met de overstap naar een quantumveilige omgeving. De AIVD heeft samen met TNO en Centrum Wiskunde & Informatica een handboek voor de overstap naar quantumveilige communicatie en systemen geschreven voor de overheid, het bedrijfsleven, vitale sectoren en kennisinstellingen. Hoe pak je deze migratie naar post-quantumcryptografie aan en welke quantumdreigingen ziet de dienst?

 

Een andere sleuteltechnologie waarvan steeds meer gebruik wordt gemaakt is artificial intelligence (AI). AI kan organisaties namelijk helpen om processen sneller, slimmer en beter uit te voeren. Ontwikkelingen op het gebied van AI gaan snel; verwachting is dat de technologie veel impact gaat hebben op het cyberlandschap. Zowel door de offensieve en defensieve mogelijkheden van AI, als door het feit dat deze systemen ook zelf aangevallen kunnen worden. Wat voor ontwikkelingen en risico's brengt AI met zich mee? Voor welke aanvallen zijn deze systemen kwetsbaar en hoe kunnen organisaties zich hiertegen verdedigen?

 

Dit event is onderdeel van de ‘overheidsbrede cyberoefening’.