Zoekwoorden:
Security, Education Market
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start datum:
01/09/2021
Studielast:
3360 uur
Duur:
2 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Ben jij een echte beveiliger?

Je wordt opgeroepen. Op de Eerste Hulp-afdeling van het ziekenhuis waar je werkt heeft iemand een verpleegster aangevallen. Jij en je collega gaan er onmiddellijk naartoe en maken een inschatting van de situatie. De dader is overstuur en moet eerst gekalmeerd worden. Dat doe je volgens de procedure. Je collega heeft inmiddels de politie gebeld. Tot die arriveert blijf je bij de dader. Je weet wat je kunt en hoe je in conflictsituaties moet reageren. Ook weet je direct wat je moet doen bij incidenten. Daarvoor ben je opgeleid.

Ik kan me verbaal goed redden en blijf kalm in stressvolle situaties. Tijdens de opleiding Beveiliger leer ik hoe ik mijn kwaliteiten het beste kan gebruiken. Dat is soms best spannend, maar hoe meer ervaring ik opdoe hoe beter ik situaties kan inschatten. Dat leer ik nu en dat geeft me vertrouwen.

JOHN, AANKOMEND BEVEILIGER

Ontwikkel jezelf

De opleiding Beveiliger duurt 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende 'competenties'. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zelfstandig handelen, omgaan met incidenten, representativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Interesses en vaardigheden

  • Je bent fit en sportief.
  • Je bent een doener.
  • Je bent representatief.
  • Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Je bent zelfstandig.
  • Je bent geen twijfelaar.
  • Je bent niet bang aangelegd.
  • Je kan goed kijken en luisteren.
  • Je hebt goede communicatieve vaardigheden.

 

De opleiding in het kort

De opleiding Beveiliger duurt 2 jaar en is een bol-opleiding. Je gaat naar school en je loopt stage. De opleiding bestaat uit 3 zogenoemde kerntaken die je gaat leren: preventief toezicht houden veiligheid, optreden bij incidenten en calamiteiten en dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren. Daarvoor krijg je les in vakken zoals: vakleer beveiliging, EHBO, Nederlands, sport en burgerschapscompetenties. Na je stage leg je een praktijkexamen af. Belangrijk is dat je geen strafblad hebt. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen krijg je een intakegesprek.

 

''Studenten die voor de opleiding Beveiliger kiezen doen dat bewust. Sommigen willen doorstromen naar een politieopleiding, anderen willen direct aan de slag. Wij zorgen dat ze in de praktijk met vertrouwen kunnen terugvallen op een goede basis.

ANTOINE TIMMERMANS, DOCENT BEVEILIGING

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

 

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Beveiliger kun je aan de slag bij een beveiligingsbedrijf. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar een politieopleiding. Ook kun je je specialiseren als persoonsbeveiliger.