Zoekwoorden:
Education Market, Financial crime, Cybercrime, Organized Crime, Urban Security, subversive crime, Criminology, Criminal investigation
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Amsterdam
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
unknown
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Criminaliteit

Criminaliteit kom je overal tegen. Je krijgt er misschien zelf mee te maken, je ziet het in je omgeving of anders lees je er wel over in de krant. Iedereen heeft wel een mening over criminaliteit. Maar de feiten zijn vaak genuanceerder dan wat je de media en mensen om je heen hoort verkondigen. Bij criminologie buig je je over de nuances van veiligheid, onveiligheid en het bestrijden ervan.

 

Als criminoloog bekijk je een probleem vanuit verschillende invalshoeken, zowel die van politie en justitie als die van de dader en de maatschappij. Je maakt geen wetten en regels en je gaat ook niet straffen; je onderzoekt wat criminaliteit is en wat de oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en verschillende soorten bestraffing. Je krijgt een veelzijdige academische opleiding met zowel een onderzoeks- als praktijkgerichte oriëntatie. Geen CSI dus, je wordt in feite sociaal wetenschapper.

 

 

Verder kijken als criminoloog

Bij Criminologie aan de VU is veel aandacht voor de actualiteit en dagen we je uit om die vanuit een multi- en interdisciplinaire hoek te benaderen. Vanuit het VU-thema Governance for Society spreken we momenteel regelmatig over de angstcultuur en onzekerheid die we in de samenleving waarnemen. Bovendien kom je al tijdens je studie in contact met de echte experts, bijvoorbeeld van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Dit topinstituut voor criminologisch onderzoek is aan de VU gevestigd en misschien hebben zij voor jou als criminologie-expert-in-wording een stageplek.
 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).