Zoekwoorden:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Nieuwegein
Opleiding:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Wat doe je in dit beroep?

Je beheert de computers en informatiesystemen binnen een organisatie, van installatie en onderhoud tot de beveiliging van het systeem. Ook ben je verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie en de invoering van diverse systeemcomponenten.

 

 

Is dit iets voor mij?

Je onderzoekt graag hoe een computer in elkaar zit en hoe deze met andere computers samenwerkt om moderne werkomgevingen voor de gebruikers te creëren. Je bent oplossingsgericht: waar anderen problemen zien, zie jij oplossingen.

 

 

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een ICT-beheerder te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe je informatiesystemen ontwikkelt en beveiligt, problemen analyseert en oplost. En hoe je kwaliteit kunt bewaken en leveren.

 

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

 

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • Ontwikkelen van (onderdelen van) informatiesystemen
 • Plannen en organiseren
 • Onderzoeken
 • Analyseren
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren
 • Samenwerken en overleggen

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Meer informatie over de opleiding
Dhr. Marcel Lopulalan, m.lopulalan@rocmn.nl

 

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een groot kantoor, bedrijf of instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Vanaf het tweede jaar loop je achttien weken stage.

 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als ICT beheerder en kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een ICT-afdeling van een grote organisatie of je een eigen bedrijf starten. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

 

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

 

 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-. Houd ook rekening met extra kosten voor boeken en andere leermiddelen, € 200,- tot € 500,-. Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. De contactpersoon kan je meer info verstrekken. De kosten voor de hogere leerjaren zullen minimaal zijn.