Zoekwoorden:
Education Market, ICT
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
01/09/2021
Studielast:
3360 uur
Duur:
2 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Ben jij een echte medewerker beheer ICT? 

Vandaag arriveren de nieuwe computers. Zodra het netwerk klaar is ga je ze allemaal voorzien van aangepaste software. Die installeer je en maak je klaar voor gebruik. Je weet dat de medewerkers veel vragen gaan hebben over het gebruik van de nieuwe software. Je gaat ze daarin ondersteunen en vragen beantwoorden. Uitleggen en voordoen. Want jij bent de expert. De oude computers krijgen alleen een nieuw besturingssysteem, verzorgd door jou. Geen probleem, jij bent goed voorbereid op ROC de Leijgraaf.

Ik wil in elk geval iets met computers doen maar ik weet nog niet precies wat. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding Medewerker Beheer ICT. Hierna kan ik gaan werken, maar ik kan ook doorstromen naar niveau 4 en daarna zelfs naar het hbo.

KEVIN, AANKOMEND MEDEWERKER BEHEER ICT

Ontwikkel jezelf

De opleiding Medewerker Beheer ICT duurt 2 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk dan bijvoorbeeld aan communicatieve en sociale vaardigheden. Maar ook gestructureerd werken, analyseren en werken volgens procedures.

 

Interesses en vaardigheden

  • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
  • Je bent secuur.
  • Je behoudt het overzicht.
  • Je werkt gestructureerd.
  • Je kunt goed communiceren.
  • Je hebt technisch inzicht.

De opleiding in het kort

De opleiding Medewerker Beheer ICT duurt 2 jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je veel praktijkervaring op tijdens stages. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je onder andere hardware installeert, netwerken aanlegt, software installeert en instructie en ondersteuning geeft. Dit doe je onder andere in de gesimuleerde omgeving van het project "Amerijck". Daarnaast ga je ook aan de slag met het lesmateriaal van Cisco. Goed om te weten, als je al een diploma Medewerker ICT op niveau 2 hebt, kun je de opleiding Medewerker ICT in 1 jaar afronden. 

 

Wat is het verschil tussen bol en bbl? 

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. 

Computersystemen en hardware worden steeds complexer. Bedrijven worden steeds afhankelijker van hun systemen. Wij leiden daar professionals voor op, die alles tot in de puntjes beheren. Een goedlopend systeem is belangrijk. Dat kun je gerust aan onze studenten overlaten.

TREES DRIESSEN, DOCENT. 

Stageplekken

Als je een bol-opleiding volgt zoeken wij voor jou een erkende stageplek. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Met de opleiding Medewerker Beheer ICT heb je een brede basis waar je verschillende kanten mee op kunt. Zo kun je aan de slag in de ICT-verkoop, als medewerker helpdesk, in het databeheer of in het advies. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar de opleiding ICT-beheerder op niveau 4.