Zoekwoorden:
Cyber, Security, Education Market, ICT
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Hengelo
Opleiding:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start datum:
01/08/2021
Studielast:
2520 uur
Duur:
18 maanden
Meer informatie

Beschrijving:

Wat doe je in dit beroep?

Jij werkt bij een bedrijf dat ICT-diensten verleent, of bij de ICT-afdeling van een bedrijf of instelling. Je installeert bijvoorbeeld computers en andere apparatuur. Je sluit alles aan, test en controleert. Vooral computers in stand-alone situaties (die niet bij een netwerk horen). Verder help je mensen bij het gebruik van de computer. Je beantwoordt vragen en geeft eenvoudige informatie. En heeft een melding een eenvoudige oplossing? Dan handel je die zelf af. 

 

 

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Op school doe je praktijkopdrachten en je loopt stage. Zo leer je hoe het echt in het werk gaat. Je leert ook samenwerken en je krijgt algemene vakken. Minimaal 35% van je opleiding loop je stage (Beroepspraktijkvorming, BPV) bij een erkend leerbedrijf.

 

 

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met een examenproject op school en met een Proeve van Bekwaamheid (PvB) tijdens je stage. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. 

 

 

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Basis netwerken
 • Elektriciteitsleer
 • Engels
 • Hardware
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Nederlands
 • Office
 • Rekenen
 • Servicedesk
 • Windows

 

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1 

 

Wat zijn de verplichte intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld altijd een AMN-talentenscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

 

 

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.168,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. In afwachting van een wetsvoorstel van de Minister van Onderwijs, zijn de volgende vermelde kosten over de leermiddelen indicatief. Houd de website www.rocvantwente.nl/allesovermbo in de gaten voor actuele informatie. Leermiddelen: ongeveer € 375,- voor het eerste leerjaar en € 200,- voor het tweede leerjaar. Voor de opleiding in Hengelo heb je een laptop nodig. 

 

 

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als medewerker ICT. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Medewerker beheer ICT niveau 3.