Zoekwoorden:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Emmen
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
unknown
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar

Beschrijving:

Heb jij een passie voor digitale techniek en wil je tot in detail weten hoe je iPad, laptop en smartphone werken? Ben je onderzoekend, creatief en zoek je graag naar oplossingen voor ingewikkelde problemen? Dan is de opleiding Technische Informatica jouw studie!

 

  • Je maakt grote kans op een baan, ook internationaal.
  • Je doet veel praktijkopdrachten in kleine groepen.
  • Je leert alles over de laatste computertechnologieën en hoogwaardige apparatuur.
  • Je krijgt de kans te werken met innovatieve apparaten, zoals een 3D-printer, domotica en robotica.
  • Je volgt de propedeuse van Informatica en legt zo een brede basis voor een carrière in de ICT.  

Loopbaan

Met een Bachelor Degree-diploma Technische Informatica op zak maak je grote kans op een interessante baan in de informatietechnologie. Misschien kom je wel te werken bij een van die bekende bedrijven in binnen- of buitenland die hoogtechnologische machines en systemen ontwikkelen! Maar je kunt ook aan de slag bij een kleine dynamische onderneming die behoefte heeft aan een technische ICT-er die slimme oplossingen bedenkt.

 

 

Uitdagend werk

In een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden, neem jij als technisch informaticus een belangrijke plaats in. Je hebt uitdagend en boeiend werk. Jij zorgt voor de verbinding tussen mensen en machines. Met jouw vakkennis ontwikkel je software die ingewikkelde technische apparaten bestuurt, zoals mobiele telefoons, smartwatches, navigatiesystemen, tablets, drones, auto's en nog veel meer.

 

 

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

  • software-engineer
  • embedded systems engineer
  • technisch programmeur
  • technisch ICT-consultant
  • zelfstandig ICT-specialist

 

Opleiding

De opleiding Technische Informatica gaat over embedded systemen, informatiesystemen, programmeerbare logica, FPGA's en programmeertalen. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

 

Jaar 1: Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met je toekomstige vakgebied. Je volgt hetzelfde programma als de studenten Informatica en krijgt zo een brede oriëntatie op ICT. Je werkt in kleine groepen aan echte praktijkopdrachten. Je ontwerpt bijvoorbeeld een webwinkel of maakt een multimediapresentatie voor een bedrijf. Of je ontwikkelt een compleet nieuw spel. Wil je na dit jaar toch een andere richting binnen de Informatica op? Dan kan je eenvoudig van opleiding switchen.

 

Jaar 2: Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Daarnaast leer je hoe je software en hardware kunt programmeren. Je houdt je bezig met embedded systems: elektronische systemen die geïntegreerd zijn in gebruiksartikelen of apparaten, om ervoor te zorgen dat ze naar behoren werken.

 
Jaar 3: Stage en praktijk
Je verdiept je verder in de digitale techniek en houdt je bezig met programmeerbare logica: het configureren van een chip. Je maakt zelfs een eigen computer! Ook breng je je kennis en ervaring in praktijk tijdens een stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied.
 
Jaar 4: Afstudeerfase
Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever!
 
 

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten (zoals een 3D-printer, domotica en robotica) werken, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

 

 

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Technische Informatica.

 

 

Informatica

Ben je gek op games en computeren en wil je software tot in detail begrijpen? Dan is de opleiding Informatica jouw studie!

 

 

Specialisatie

Minors

Het laatste jaar kan je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).