Keywords:
Police, Organized Crime, Organized Cybercrime
Type:
Temporary employment
Location:
Utrecht
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
12/10/2021
Status:
Open
Apply before:
25/10/2021
Hours p/wk:
36

Description:

Spreekt onderzoek doen naar zware georganiseerde criminaliteit, high impact crimes en ondermijning met een internationaal karakter jou aan? Team Digitale Ondersteuning van Dienst Infra zoekt een digitaal rechercheur die wil bijdragen aan de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit op het gebied van transport.

 

Wat ga je doen?

Als digitaal rechercheur lever je met jouw brede IT-kennis en -kunde een belangrijke bijdrage in vaak complexe opsporingsonderzoeken op onder meer transportcriminaliteit, mobiel banditisme en darkweb. Je werkt mee in onze verschillende opsporingsteams aan de bestrijding van ondermijning, (cyber-)criminaliteit en (internationale) georganiseerde, zware criminaliteit. Je voert zelfstandig complex digitaal onderzoek uit, gelieerd aan infrastructuur. Bijvoorbeeld als criminelen via het darkweb drugs verkopen en vervolgens gebruikmaken van Nederlandse transportondernemingen voor het bezorgen van deze drugs in het buitenland. Je stelt bewijsmateriaal veilig en spoort verdachten op aan de hand van de door jou gevonden digitale sporen. Bij grootschalige acties ondersteun je bij doorzoekingen en stel je informatie veilig uit bijvoorbeeld smartphones, computers en internetbronnen. Je verzamelt en combineert gegevens uit diverse digitale bronnen, maakt deze leesbaar en stelt ze beschikbaar aan de tactisch rechercheurs. Je helpt bij het vinden van digitale sporen door bijvoorbeeld het schrijven van scripts om data uit databases en log files inzichtelijk te maken.

 

Vanuit je digitale expertise ben je betrokken bij het verhoren van verdachten en geef je advies aan de teamleiding over de aanpak van het onderzoek. Je doet voorstellen tot verbetering van de digitale opsporingsmethoden- en technieken en weet deze zodanig te formuleren dat deze ook begrijpelijk zijn voor mensen die minder technisch onderlegd zijn. In een snel digitaliserende wereld is het van belang op als digitaal specialist constant op zoek te blijven naar nieuwe werkwijzen, methoden en technieken en deze direct in je werk toe te passen.

 

Het werk is onvoorspelbaar, vaak lopen er meerdere onderzoeken tegelijkertijd waardoor je regelmatig onder hoge druk werkt. Het werk is soms onregelmatig, je werkt dan ook afwisselend in piketdiensten en springt bij waar jouw expertise nodig is. Natuurlijk wel vaak in teamverband.

 

Waar ga je werken?

Je komt te werken bij Team Digitale Ondersteuning van de Afdeling Opsporing van de Dienst Infrastructuur. Dit team bestaat uit negen collega’s die centraal vanuit Utrecht werken. Zij maken onderdeel uit van een enthousiast, divers en gedreven opsporingsafdeling waarin ruim 165 collega's bijdragen aan de (projectmatige) aanpak van (zware) georganiseerde criminaliteit met een internationaal karakter. Afdeling Opsporing beschikt over vier generieke opsporingsteams, Team FinEc, Post Interventie Team, Team Digitale Opsporing, een OTB sectie en Team TGO (gericht op internationale misdrijven op schepen). De teams zijn geografisch verdeeld over het land en bevinden zich in Zwolle, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Breda. In het team werk je met financieel en tactisch rechercheurs samen aan zwaardere zaken die zich af spelen binnen de infrastructuur. Wij doen onderzoek naar criminele samenwerkingsverbanden, ondermijnings- en high impact zaken op de thematische onderwerpen transportcriminaliteit en mobiel banditisme. Daarnaast behandelen we ook ad-hoc zaken en rechtshulpverzoeken op genoemde thematische onderwerpen.

 

Met forensische tools en kennis over de nieuwste ontwikkelingen leveren wij gespecialiseerde ondersteuning bij de oplossing en vervolging van de meest uiteenlopende misdrijven. Je gaat samenwerken met andere digitale collega’s van de Landelijke Eenheid en andere opsporingsdiensten. Tevens werk je samen met medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut en het Openbaar Ministerie.

 

Wie ben jij?

Je bent een echte doorzetter die niet snel opgeeft. Vanzelfsprekend spreekt de bestrijding van zware criminaliteit op het gebied van infrastructuur je aan en kun je jouw IT-kennis en -kunde vertalen naar de politiepraktijk. Jij ziet kansen, je bent creatief en je hebt lef. Analyses kun je omzetten in concrete oplossingen (waar anderen problemen zien, zie jij kansen) en je handelt en communiceert tactvol. Vanuit jouw digitale expertise ben je alert op trends en ontwikkelingen op het vakgebied en in jurisprudentie. Feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren. Daarbij onderscheid je gemakkelijk hoofd- en bijzaken. Bij voorkeur heb je kennis van Python en .NET. Je bent bereid en in staat om piketdiensten te verrichten.

Ten slotte vragen we om:

  • hbo werk- en denkniveau* op het gebied van (technische) informatica;
  • kennis van onder andere verschillende besturingssystemen, open bronnen onderzoek, databases en de wijze waarop deze onderzocht moeten worden;
  • kennis van onder meer netwerken en internetprotocollen;
  • een rijbewijs B;
  • kennis van de Engelse taal in woord en geschrift;
  • de bereidheid om opleidingen te volgen.

Wat wij bieden

De standplaats is Utrecht. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor minimaal 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal €2.596- en maximaal €4.299,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein digitale expertise.

  

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek P maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op http://it.kombijdepolitie.nl/.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.