Type:
Permanent employment
Location:
Alkmaar
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Published:
24/11/2022
Status:
Open
Apply before:
05/12/2022
Hours p/wk:
36

Description:

“Wát is hier gebeurd?” Dat is dé vraag die iedere forensisch onderzoeker bezighoudt op een plaats delict. Jouw sporenonderzoek en proces-verbaal van bijvoorbeeld een inbraak, overval, plofkraak maar ook verkrachting of moord kan het verschil maken tijdens het strafrechtelijk onderzoek. Wil jij de onderste steen boven krijgen? Dan is deze functie in de forensische opsporing misschien wel iets voor jou!

 

Wat ga je doen?

We nemen je mee in een werkdag van een forensisch onderzoeker plaats delict. Je dag begint in de vroege ochtend. Vannacht is een 75-jarige vrouw thuis overvallen. Hierbij is geweld gebruikt. Jij en je collega spreken onderweg naar de plaats delict door hoe jullie het onderzoek gaan aanpakken. Ter plaatse tref je een zeer geëmotioneerd slachtoffer aan en zie je direct allerlei sporen van de inbraak. Eerst laat je de vrouw haar verhaal doen, waarbij je goed luistert en laat merken dat je haar begrijpt. Daarna start je het onderzoek en leg je het slachtoffer duidelijk uit wat je gaat doen. Je legt alle sporen vast op beeld en op het moment dat je bijna klaar bent krijg je een berichtje van een collega: “Om 10.30 uur kun je een verdachte van een steekincident bemonsteren.” Je gaat naar het huis van bewaring om deze opdracht uit te voeren. De verdachte werkt niet echt mee, waardoor jouw onderzoek langer duurt dan normaal.

Terug op bureau leg je alles schriftelijk vast in een proces-verbaal; een nauwkeurige klus, want hierin staan jouw bevindingen naar waarheid beknopt beschreven. Daar is geen speld tussen te krijgen! Het proces-verbaal kan namelijk hét verschil maken in de weg naar gerechtigheid en duidelijkheid voor slachtoffers en nabestaanden.

Vanavond nog één piketdienst draaien en dan heb je weer een dag vrij. Wat jou vanavond staat te wachten? Dat kan van alles zijn. Je krijgt in jouw werk met overlijdensonderzoeken te maken, hierbij kan het om een natuurlijke dood gaan, maar ook om suïcide of een misdrijf. Ook krijg je te maken met geweldsdelicten, verkrachting en bijvoorbeeld moord. Het spreekt voor zich dat wij je niet vanaf dag één in het diepe gooien en inzetten op heftige zaken. Hier groei je in. Ook praat je veel met collega’s over heftige ervaringen en word je hierin goed begeleid. En als het nodig is, krijg je professionele ondersteuning. Je staat er in ieder geval nóóit alleen voor.

Klik hier om meer te lezen over het werk als forensisch onderzoeker plaats delict.

 

Waar ga je werken?

Forensische Opsporing, waar landelijk zo’n 1.500 collega’s werken, kom je bij alle eenheden tegen; tien regionale eenheden en de landelijke eenheid (een ondersteunende eenheid). Forensische Opsporing is verdeeld in drie afdelingen; eerstelijns onderzoekers plaats delict, het laboratorium (tweedelijns) en een frontdesk, waarbinnen planning en prioritering van de inzetten plaatsvinden, net als advisering over forensisch onderzoek.  

Als forensisch onderzoeker plaats delict in het eerstelijns onderzoek werk je in een team samen met je collega’s. Daarnaast werk je ook veel samen met collega’s buiten je team; denk aan rechercheurs uit opsporingsteams, ook van andere eenheden. Je hebt regelmatig contact met externe ketenpartners, waaronder het Openbaar Ministerie (OM) en het NFI. Als afdeling waken wij voor tunnelvisie, streven wij naar nauwkeurigheid, professionaliteit en collegialiteit. Dit betekent dat wij veel aandacht besteden aan de persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van onze medewerkers en de sfeer op de afdeling.

Het werken bij Forensische Opsporing plaats delict betekent dat je:

  • elke dag te maken hebt met actualiteiten die regelmatig het landelijke nieuws halen;
  • een bijdrage levert aan een veilig Nederland;
  • onregelmatig werkt;
  • veel ruimte krijgt voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wie ben jij?

Forensisch onderzoekers zijn nieuwsgierig, onderzoekend en leergierig. Jij bent beschouwend, werkt nauwkeurig en hebt oog voor detail. Tijdens onderzoeken komt er veel op je af en word je soms geconfronteerd met heftige zaken. Hier moet je tegen bestand zijn. Je straalt rust uit, houdt overzicht, maar durft ook grenzen aan te geven en je kwetsbaar op te stellen. Je werk is onvoorspelbaar, dus je kunt makkelijk schakelen en bent flexibel. Dit geldt trouwens ook voor jouw werktijden. Met je collega’s vorm je een sterk team, maar kunt ook goed zelfstandig werken. Je kunt een helder en gestructureerd proces-verbaal schrijven; dat kan tenslotte doorslaggevend zijn in een strafonderzoek.  

Klik hier voor een lijst met eigenschappen die je als forensisch onderzoeker nodig hebt.

Verder:

  • heb je een mbo 3-diploma;
  • ben je in het bezit van een rijbewijs B;
  • is het een voordeel als je affiniteit met techniek hebt.

Wat wij bieden

De standplaats is IJmuiden. Er is ruimte voor 3 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is.  Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.230,- en maximaal € 3.641,- (schaal 7 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist forensische opsporing

  

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek, een vakinhoudelijk assessment en een medische toets maken deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.
  • Al met kan de gehele procedure – afhankelijk van jouw persoonlijke situatie – acht maanden duren. Klik hier voor een toelichting op de procedure.