Type:
Permanent employment
Location:
Eindhoven
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Published:
24/11/2022
Status:
Open
Apply before:
05/12/2022
Hours p/wk:
36

Description:

“Vrachtwagen rijdt in op BBQ!” Op dit soort meldingen gaan ook forensisch onderzoekers verkeersdelicten af. Technisch bewijs is vaak doorslaggevend in strafrechtelijk onderzoeken. Daarom is jouw werk als forensisch onderzoeker op een plaats delict in het verkeer cruciaal. Dankzij jouw nauwkeurige sporenonderzoek kunnen de betrokkenen bij verkeersdelicten rekenen op gerechtigheid.

 

Wat ga je doen?

We nemen je mee in een werkdag van een forensisch onderzoeker verkeersdelicten. Een ernstig verkeersdelict op een snelweg in jouw werkgebied, waarbij een vrachtauto en drie personenauto’s zijn betrokken. Eén bestuurder van een personenauto is hierbij overleden en de andere bestuurders worden door de brandweer uit het voertuig bevrijd. Jij en je collega zijn al onderweg en spreken door hoe jullie het onderzoek gaan aanpakken. Ter plaatse zie je de brokstukken en sporen op het wegdek die aanwijzingen geven van wat er is gebeurd. Je markeert alle sporen en legt alles zorgvuldig vast op beeld. Je collega downloadt ondertussen de bestanden van de digitale tachograaf uit de vrachtauto. Een andere collega belt je en vraagt of er al iets bekend is over de gereden snelheid. Met de gedownloade bestanden kun jij direct een indicatie geven van het antwoord op deze vraag.

Vervolgens bespreek je met de forensisch arts en de brandweer hoe je het dodelijk slachtoffer uit het voertuig gaat halen. Dit doe je vakkundig en met respect, waarbij je uiteraard ook let op sporen die gerelateerd zijn aan het verkeersdelict. Weet je zeker dat alle sporen zijn vastgelegd? Dan laat je de berger komen en zorg je dat er geen sporen verdwijnen tijdens het transport. Na het onderzoek op de plaats delict rijd je met je collega naar het mortuarium om daar samen met de forensisch arts onderzoek uit te voeren. Ook hierbij let je weer op sporen. Dan is het tijd om jouw bevindingen met de officier van justitie te delen. Samen besluiten jullie dat er geen verder onderzoek nodig is. Jouw taak zit erop.

Terug op het bureau leg je alles schriftelijk goed vast. Het eindproduct van je onderzoek is een proces-verbaal, waarin je jouw bevindingen beknopt en feitelijk beschrijft. Daar is geen speld tussen te krijgen! Het was een heftige dag, maar de wetenschap dat je duidelijkheid kunt geven aan de rechtbank en nabestaanden geeft jou een voldaan gevoel. Vanavond nog één piketdienst draaien en dan heb je een dag vrij.

 

Waar ga je werken?

Forensische Opsporing, waar landelijk zo’n 1.500 collega’s werken, kom je bij alle eenheden tegen; tien regionale eenheden en de landelijke eenheid (een ondersteunende eenheid). Forensische Opsporing is verdeeld in drie afdelingen; eerstelijns onderzoekers plaats delict, het laboratorium (tweedelijns) en een frontdesk, waarbinnen planning en prioritering van de inzetten plaatsvinden, net als advisering over forensisch onderzoek. 
 
Als forensisch onderzoeker in het eerstelijns onderzoek werk je in een team samen met je collega’s. Daarnaast werk je ook veel samen met collega’s buiten je team; denk aan rechercheurs uit opsporingsteams, ook van andere eenheden. Je hebt regelmatig contact met externe ketenpartners, waaronder het Openbaar Ministerie (OM) en het NFI. Als afdeling waken wij voor tunnelvisie, streven wij naar nauwkeurigheid, professionaliteit en collegialiteit. Dit betekent dat wij veel aandacht besteden aan de persoonlijke ontwikkeling en begeleiding van onze medewerkers en de sfeer op de afdeling.

Het werken bij Forensische Opsporing plaats delict betekent dat je:

  • elke dag te maken hebt met actualiteiten die regelmatig het landelijke nieuws halen;
  • een bijdrage levert aan een veilig Nederland;
  • onregelmatig werkt;
  • veel ruimte krijgt voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Wie ben jij?

Forensisch onderzoekers zijn nieuwsgierig, onderzoekend en leergierig. Jij bent beschouwend, werkt nauwkeurig en hebt oog voor detail. Tijdens verkeersdelicten beland je vaak in een chaotische situatie, komt er veel op je af en word je regelmatig geconfronteerd met heftige zaken. Hier moet je tegen bestand zijn, maar ook kunnen relativeren. Je straalt rust uit, houdt overzicht, maar durft ook grenzen aan te geven en je kwetsbaar op te stellen. Je werk is onvoorspelbaar, dus je kunt makkelijk schakelen en bent flexibel. Dit geldt trouwens ook voor jouw werktijden. Met je collega’s vorm je een sterk team, maar je kunt ook goed zelfstandig werken. Je bent in staat om een helder en gestructureerd proces-verbaal te schrijven; dat kan tenslotte doorslaggevend zijn in een strafonderzoek. 

Klik hier voor een lijst met eigenschappen die je als forensisch onderzoeker nodig hebt.

Verder

  • heb je een mbo 3-diploma;
  • heb je bij voorkeur ervaring met voertuigtechniek of de drive je hierin te verdiepen;
  • ben je in het bezit van minimaal een rijbewijs B (BE, C of CE is een groot voordeel). Dit is nodig omdat je aan het werk gaat bij ongevallen, incidenten of delicten, waarbij allerlei voertuigen betrokken zijn (denk aan motoren, auto’s, maar ook vrachtwagens). Deze moet je verplaatsen en testen. Je bent dan ook bereid om andere rijbewijzen te halen.

Wat wij bieden

De standplaats is Eindhoven. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.230,- en maximaal € 3.641,- (schaal 7 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist forensische opsporing

  

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek, een vakinhoudelijk assessment en een medische toets maken deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.
  • Al met kan de gehele procedure – afhankelijk van jouw persoonlijke situatie – acht maanden duren. Klik hier voor een toelichting op de procedure.