Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5), Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
16/09/2022
Status:
Open
Apply before:
30/09/2022
Hours p/wk:
24

Description:

Functieomschrijving

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een missie: de Nederlandse samenleving weerbaarder maken in het digitale domein. Doordat informatietechnologie zich steeds meer ontwikkelt en de samenleving steeds afhankelijker wordt van digitale verbindingen, groeit ook de noodzaak voor cybersecurity. Het NCSC heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt, maar zal ook de komende jaren flink moeten inzetten op de digitale veiligheid van Nederland. In deze dynamische werkomgeving is het aan de senior dreigingsanalist om digitale dreigingen te analyseren en te duiden, zodat voor Nederland vitale organisaties passende veiligheidsmaatregelen kunnen treffen.

 

Je werkt als senior dreigingsanalist binnen de eenheid Operatie, binnen een leuk en gezellig team dat zich onder andere richt zich op de tactische aspecten van dreigingsinformatie. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld de waarschijnlijkheid en impact van digitale aanvallen, doelwitten en aanvalsmethoden. Binnen jouw functie ben je verantwoordelijk voor het maken van analyses voor het NCSC, waarbij je zelf een duiding maakt van een digitale dreiging en deze naar relevante partijen en doelgroepen verstuurt. Soms doe je dit zelfstandig, maar bij dreigingsinformatie waar veel technische en specialistische kennis bij komt kijken werk je meestal samen met de andere analisten en de technische specialisten in het team. Om deze analyses te kunnen schrijven, verzamel je kennis uit diverse bronnen (zoals de media, technische rapporten en partnerinformatie), en benader je mensen binnen- en buiten je netwerk die je nieuwe inzichten in digitale dreigingen en risico’s kunnen geven.

 

Door de informatie uit de verschillende bronnen te selecteren, ordenen en combineren, creëer je een actueel dreigingsbeeld dat een inschatting geeft van de waarschijnlijkheid en impact van de digitale aanval. Met dit dreigingsbeeld help je vervolgens de partners en doelgroepen van het NCSC. Doordat jij op proactieve en reactieve wijze deze informatie deelt, worden zij instaat gesteld om tijdig passende veiligheidsmaatregelen te nemen. Als er vanuit onze doelgroepen een informatiebehoefte bij je neergelegd wordt, kijk je hoe je het beste invulling kan geven aan dit verzoek en welke soort dreigingsinformatie voor de ontvanger het meest effectief is.

 

Met behulp van de technische specialisten kun je de partners en doelgroepen bedienen met technische inlichtingen over dreigingen (zoals indicatoren van digitale aanvallen) en kan je uitleggen waaruit de dreiging bestaat en voor welke partijen deze informatie relevant is. Andersom vertaal je op heldere wijze de technische aspecten van waargenomen digitale aanvallen naar de maatschappelijke impact en de geopolitieke context, waarbij van belang is dat je bij de beschrijving van deze impact rekening houdt met het kennisniveau van de doelgroepen.

 

Samen met je teamgenoten maak en verstuur je verder elk kwartaal het NCSC Dreigingsbeeld en draag je jaarlijks bij aan het Cybersecuritybeeld Nederland van de NCTV.
Daarnaast maakt je werk onderdeel uit van ons Nationaal Detectie Netwerk. Mocht er een digitale aanval op dit netwerk waargenomen worden, dan kan jij uitleggen wat de context is van deze aanval en welke partijen er eventueel nog meer gevaar lopen. Verder denk je mee over de implementatie van nieuwe werkprocessen om onze informatiepositie en analysemogelijkheden verder te versterken.

 

Omdat je een senior-positie bekleedt, betekent dit dat je ook collega-analisten begeleidt in het opstellen van producten en bij het uitvoeren van hun taken. Ook onderhoud je relaties met cyberonderzoekers en -analisten bij onze samenwerkingspartners, de cybersecurity community en internationale partners. Daarbij reis je regelmatig voor enkele dagen naar het buitenland om contacten te onderhouden en kennis op te doen, waarmee je meerwaarde realiseert voor ons en onze afnemers.

 

Functie-eisen

  • Je hebt een afgeronde hbo- of wo-opleiding.
  • Je hebt minimaal vijf jaar ervaring op het gebied van dreigingsanalyse, cybersecurity of incident response.
  • Je hebt aantoonbare ervaring in het uitvoeren van tactische analyses.
  • Je bent in staat zelfstandig projecten uit te voeren.
  • Je hebt ervaring of affiniteit met het gebruik van geautomatiseerde hulpmiddelen die weleens gebruikt worden om digitale dreigingsinformatie te delen.
  • Je bent goed op de hoogte van de trends op het gebied van cyberaanvallen en verdedigingstechnieken en kunt deze trends toepassen in het nationale en geopolitieke speelveld.
  • Je kan collega’s coachen en begeleiden in het analyseproces.

 

Competenties:

  • Analytisch vermogen

  • Schrijfvaardigheid/Communicatieve vaardigheden

  • Politieke sensitiviteit

  • Flexibiliteit

  • Strategisch inzicht

 

Profiel

Je bent in staat om tactische analyses uit te voeren op complexe situaties en hebt voldoende inzicht in bestuurlijke en politieke verhoudingen om deze analyses met de juiste partijen te delen. Je kunt helder mondeling en schriftelijk communiceren, zowel in het Nederlands als in het Engels. Je hebt een onderzoekende geest, bent in staat je creativiteit om te zetten in concrete oplossingen en toont daadkracht om die oplossingen zelfstandig te implementeren. Je kunt daarnaast minder ervaren collega’s op een goede manier begeleiden, bent analytisch sterk, kunt verbanden leggen en hoofdzaken van bijzaken scheiden. Je bent resultaatgericht en kunt op basis van complexe informatiestromen tot oordeelsvorming komen. Het discreet omgaan met vertrouwelijke informatie is bij jou een vanzelfsprekendheid. Je bent omgevingsbewust, stressbestendig en bereid om in tijden van crises of incidenten buiten kantooruren te werken.

 

Arbeidsvoorwaarden

  • Salaris­niveauschaal 12
  • Maand­salarisMin €4.092 – Max. €6.045 (bruto)
  • Dienst­verbandArbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  • Maximaal aantal uren per week24

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

 

Bijzonderheden

Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor het Nationaal Cyber Security Centrum van groot belang. Om die reden maakt een veiligheidsonderzoek op niveau A deel uit van het sollicitatieproces. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en neemt minimaal acht weken in beslag. Meer informatie over het onderzoek vind je op https://www.aivd.nl/onderwerpen/veiligheidsonderzoeken.

 

Een assessment en/of vaardigheidstest kan deel uitmaken van het sollicitatieproces, net als het opvragen van referenties en het inzetten van een (online) screening.

 

Omdat cyberincidenten en crisissituaties 24 uur per dag en 7 dagen per week kunnen voorkomen, geldt voor deze functie dat er van je gevraagd kan worden om mee te draaien in de piketdienstregeling.

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.