Edu type:
Formal education
Location:
Tilburg
Education:
Master (EQF 7)
Start date:
31/08/2025
Study Load:
40 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Deze unieke Nederlandstalige master combineert kennis op het gebied van cybersecurity en kunstmatige intelligentie binnen de actuele politieke en economische context. Ontwikkel geavanceerde beveiligingssystemen met behulp van kunstmatige intelligentie en benader uitdagingen vanuit juridische, zakelijke, ethische en technologische invalshoeken. Met deze aanpak ben je voorbereid op een onderscheidende carrière in cybersecurity en kunstmatige intelligentie.

 

Programma en vakken

Tijdens deze tweejarige masteropleiding word je opgeleid tot cybersecurity expert. Je krijgt op basis van data-analyses waardevolle inzichten in cyberveliligheid die meteen toepasbaar zijn in de praktijk. Zo kun je bedreigingen zoals geavanceerde malware, phishing-aanvallen, deepfakes, SQL-injecties en zero-day exploits analyseren en voorkomen. 

  • Ontwikkel je programmeervaardigheden en krijg een diepgaand begrip van zowel kunstmatige als menselijke intelligentie binnen een brede maatschappelijke context. Door kwetsbaarheden in digitale systemen te detecteren, leer je cyberaanvallen te voorkomen, privacy van gebruikers te waarborgen, en cyberrisico’s in kaart te brengen. 
  • Dankzij de multidisciplinaire aanpak neem je juridische overwegingen mee in de benadering van cyberbeveiliging, bijvoorbeeld tijdens het vak Recht en Technologie. Vanuit de filosofische invalshoek verdiep je je in de ethische aspecten van computer science en AI. 
  • Kernprincipe van de opleiding is leren door te doen: pas je kennis toe door zelf modellen te ontwikkelen en te onderzoeken. Tijdens practica en door opdrachten richt je je bijvoorbeeld op het gebruik van generatieve AI die door criminelen kan worden gebruikt voor social engineering en cybercriminaliteit (mensgerichte cyberbeveiliging). 

  • Leer werken met “real-world data”. Door een stage in het bedrijfsleven en/of bij de overheid leer je de academische vaardigheden toe te passen in de praktijk waar communicatie en samenwerking centraal staat. Dit kan binnen domeinen zoals Defensie of het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.  
  • Je docenten zijn experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, cognitiewetenschap en data science. Zij leren je de technische vaardigheden die nodig zijn om een expert te worden in dit vakgebied en je expertise op een verantwoordelijke manier toe te passen. 

Programmastructuur*

Deze tweejarige opleiding bestaat uit 120 ECTS, waarvan ongeveer 70% in het Nederlands wordt gegeven: 

  • 3 Artificial Intelligence vakken (27 ECTS)
  • 5 Cybersecurity vakken  (30 ECTS)
  • 1 filosofie vak (6 ECTS)
  • 1 rechten vak (6 ECTS)
  • 1 keuzevak (6 ECTS)
  • Onderzoeksstage (15 ECTS) 
    In het eerste semester van het tweede jaar loop je verplichte stage. 
  • Project en masterthesis (30 ECTS) 
    Je sluit het programma af met een geavanceerd interdisciplinair onderzoeksproject dat resulteert in een scriptie. 
  • Extra-curriculair: student-assistent. Vanaf het begin van je studie word je aangemoedigd om als onderzoeksassistent bij te dragen aan het onderzoek van de faculteit. 

* Vanaf het academische jaar 2025-2026 wordt deze opleiding voor het eerst aangeboden. Dit betekent dat er nog wijzigingen kunnen plaatsvinden in het programma. Het curriculum wordt begin februari 2025 definitief vastgesteld en hier gecommuniceerd.

 

Verplichte vakken per jaar

Jaar 1

In het eerste jaar volg je vakken die de basisprincipes van cybersecurity en kunstmatige intelligentie behandelen, zoals AI en forensische big data-analyse. Daarnaast neem je deel aan seminars die je kennis laten maken met praktijkcasussen en hoe experts in Nederland uitdagingen in het werkveld aanpakken. Je zult ook inzicht krijgen in ethische overwegingen en de relevante regelgeving met betrekking tot AI en cybersecurity. 

Jaar 2

In je tweede jaar zal je je richten op geavanceerde vaardigheden en onderwerpen, zoals deep learning-algoritmen voor cybersecurity en big data. Tijdens het eerste semester loop je stage bij een organisatie of bedrijf. In je laatste halfjaar van de studie werk je aan je thesis, waarbij je een praktijkcasus in cybersecurity onderzoekt met behulp van kunstmatige intelligentie.