Keywords:
Automotive
Edu type:
Formal education
Location:
Arnhem
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Nieuwsgierig naar de prestaties van de bacheloropleiding Automotive? Hieronder vind je cijfers van HAN-studenten vergeleken met landelijke gemiddelden. Hoe tevreden zijn HAN-studenten van deze opleiding? Hoeveel 1e jaars zijn er? Hoeveel daarvan stroomt door naar het tweede jaar? Hoeveel stapt over naar een andere studie? Hoeveel uur per week word je door je docent begeleid? Ook vind je meer over het aantal studenten dat binnen 5 jaar het diploma haalt, het aantal dat doorstudeert en het arbeidsmarktperspectief van de opleiding Automotive.
Bij HAN Automotive kun je je eigen interesse(s) koppelen aan 5 expertisegebieden (vergelijkbaar met studierichtingen, uitstroomprofielen) en bijpassende minoren. Waaruit kun je allemaal kiezen?

Je kiest voor een expertise die het beste bij je persoonlijkheid past. Studenten die vooral de technische kant (engineering) leuk vinden zijn zeer autotechnisch gedreven. Studenten liever voor de verkoopkant in de automotive wereld gaan, kunnen specialismen kiezen die vooral commercieel en service gericht zijn.

 

Let op dat er 2 routes bij zijn met het ondersteunende expertisegebied Autotronica & Control. Deze routes zijn Vehicle Technology en Powertrain. Wanneer je één van deze 2 routes kiest, maak je daarmee direct je definitieve keuze voor je specialisatie.

 

Uitleg over de expertisegebieden

1. Structural Design
Structural Design gaat over kennis en vaardigheden dat nodig is om een constructie te maken met voldoende sterkte en stabiliteit, binnen de beperkingen van gewicht en ruimte (packaging) en onder stationaire en dynamische condities. Zaken die hier spelen zijn:

Materiaalkeuze
Belastingen en gebruik
Verbindingstechniek


2. Vehicle Technology
Vehicle Technology is het geheel aan mogelijkheden om het gedrag van een voertuig te beïnvloeden, al dan niet in relatie tot de omgeving en de bestuurder èn onder invloed van externe condities. De klassieke Voertuigtechniek (onderstel, banden, ophanging, besturing, et cetera) behoort tot dit expertisegebied, maar ook de Aerodynamica valt eronder.

Daarnaast verbindt Vehicle Technology een aantal (ondersteunende) expertisegebieden zoals Control en Autotronica.

 

3. Business Management
Business Management is nodig is om een business (onderneming) te runnen. Het gaat daarbij om de operationele en strategische bedrijfsprocessen, zoals:

Inkoop
Marketing
Financieel management
Daarnaast behoren Bedrijfseconomie, Bedrijfskunde, Ondernemen en Organisatieleer tot dit expertisegebied.

 

4. Manufacturing
Manufacturing is het geheel aan kennis een vaardigheden dat nodig is om een productielijn te ontwerpen en te realiseren, met optimale productiekwaliteit, flexibiliteit, betrouwbaarheid en lage productiekosten.

Een belangrijk aandachtsgebied binnen Manufacturing is Lean manufacturing, gericht op het verkleinen van verspillingen en zaken die geen toegevoegde waarde leveren aan de productieprestatie.

 

5. Powertrain
Powertrain gaat over kennis en vaardigheden dat nodig is om vermogen te creëren en over te dragen aan de weg. Daarbij gaat het zowel om de klassieke aandrijving met een verbrandingsmotor, als om elektrische en hybride aandrijving.

Binnen dit expertisegebied hou je je bezig met:

De motor (verbrandingsmotor, elektromotor)
De transmissie
De aandrijfassen
Het differentieel
De aangedreven wielen
Ook alle energiebuffers in het voertuig zoals accu’s, supercapacitor en vliegwielen behoren tot dit gebied. De expertisegebieden Control en Autotronica zijn ondersteunend aan Powertrain.

 

Ondersteunende expertisegebieden
De volgende ondersteunende expertisegebieden wordt tijdens je gehele opleiding Automotive als ondersteuning aan je meegegeven:

- Technical Support (ondersteunend expertisegebied)
Technical Support omvat het geheel aan inhoudelijke kennis- en vaardigheidscomponenten dat noodzakelijk is als kennisbasis en gereedschap voor technische automotive vakken, maar die niet specifiek automotive zijn. Typische vakken zijn bijvoorbeeld: Wiskunde (vooral calculus), Mechanica, Dynamica, Thermodynamica en Systeemdynamica.

- Professional Skills (ondersteunend expertisegebied)
Professional Skills omvat het geheel aan kennis en vaardigheden dat een professional nodig heeft om te kunnen opereren en doelen te bereiken. Dit in aanvulling op de technisch-inhoudelijke kennis en vaardigheden. Een Automotive Engineer moet zich doelgericht en effectief kunnen uitdrukken in woord en geschrift en moet in staat zijn zich blijvend te ontwikkelen als professional.

- Autotronica en Control (ondersteunend expertisegebied)
Autotronica is het geheel aan kennis en vaardigheden dat nodig is om principes uit de Elektronica te gebruiken in automotive toepassingen. Autotronica is feitelijk toegepaste Elektronica voor automotive doeleinden.

Control is het geheel van kennis en vaardigheden dat nodig is voor het optimaal sturen en beheersen van automotive systemen, in relatie tot de bestuurder (geavanceerde bestuurdersupport) en de omgeving (weg, infrastructuur, andere weggebruikers). Daarbij maak je een onderscheid tussen de aansturing van de aandrijving en van het onderstel. Het doel is enerzijds te komen tot minder emissies, lager brandstofverbruik en betere driveability. Anderzijds is het doel het vermijden van ongevallen en het beperken van congestie.


Wat kun je straks als startbekwame Automotive Engineer?
Als startbekwame Automotive Engineer ben je in staat om op een verantwoorde en duurzame manier bij te dragen aan oplossingen voor de automotive vraagstukken van vandaag en morgen. Je draagt op een ethische en verantwoordelijke manier bij aan:

- Een schone, gezonde en leefbare wereld
- Het welzijn van mensen
- De economische prestaties van het bedrijf waar je gaat werken

 

Wat wordt er van je verwacht als Automotive Engineer?
Als engineer heb je een brede technische basis met voldoende diepgang om automotive specialist te worden.

- Je hebt het vermogen en de wil om verbindingen te leggen en samen te werken met andere disciplines en sectoren binnen een brede maatschappelijke en internationale context.
- Je denkt vanuit de samenhang van het voertuig, de relatie techniek en mobiliteit en de relatie techniek en gebruiker.
- Je laat je zien als een innovatieve, creatieve en flexibele professional die ook na de opleiding de snelle ontwikkelingen op het vakgebied bijhoudt en mede vormgeeft door zelfgestuurd leren.
- Als engineer draag je bij aan het leren van de groep door samen te werken in multidisciplinaire en multiculturele teams en neem je deel aan professionele leergemeenschappen.

 

Wat kun je worden als je Automotive hebt gestudeerd?
Als engineer in de autotechniek lever je een toegevoegde bijdrage aan de nieuwste ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan manieren om zuiniger om te springen met gas en olie. Je kunt daarin ook een productontwikkelaar of ontwerper zijn.

Wanneer je de opleiding HAN Automotive hebt afgerond kun je gaan werken in de autobranche. Hierbij kun je denken aan een baan bij een:

- Fabrikant
Denk aan: DAF, Trailerbouwers Van Eck of Nooteboom, General Motors, Volkswagen
- Importeur van auto's
Je biedt goede dienstverlening aan dealers, denk aan: Toyota, Mercedes en Citroën.
- Autodealer
Je werkt samen met importeurs, zodat je beter kunt voldoen aan wensen van iemand die een auto wil kopen. Denk aan: Bochane, Stern groep of Kroymans.
- Transportbedrijf
Denk aan vervoer van goederen en logistieke dienstverlening.
- Onderzoeksinsituut
Bijvoorbeeld TNO Automotive.


Wat voor functie je binnen deze organisaties bekleedt, hangt af van de studierichting die je tijdens je studie hebt gekozen. Zo kun je bijvoorbeeld leiding geven binnen de organisatie, maar kun je je ook bezighouden met de ontwikkeling van bijvoorbeeld auto's of motoren, vrachtwagens en getrokken materieel maar ook in de toeleverende industrie.