Keywords:
Safety
Edu type:
Formal education
Location:
Heerlen
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Crebo code 25407 

 

Niveau 2 

Opleidingsvorm MBO - bol (= beroepsopleidende leerweg)

 

 

Opleidingsrichting

Veilighied en Vakmanschap

 

Locatie

Arcus Campus Valkenburgerweg 148 6419 AW Heerlen.

 

Beroepsbeschrijving

Beveiligers kunnen werken bij allerlei soorten bedrijven en organisaties, van olieraffinaderijen tot ministeries. Zij kunnen werkzaam zijn als algemeen beveiliger, maar ook als mobiel surveillant, evenementenbeveiliger, winkelsurveillant of persoonsbeveiliger. De voornaamste taak van een beveiliger bestaat uit het toezicht houden en controlerende taken. Je zorgt voor orde en veiligheid, je merkt afwijkingen op en treedt op in ongewenste situaties. Je opent en sluit gebouwen, loopt onder meer algemene, brand- en sluitrondes, overdag en ’s nachts. In gevaarlijke situaties roep je hulp in. Hierbij is het belangrijk om samen te werken. Als beveiliger kom je veel verschillende mensen tegen. Je zult naast beveiligen ook vragen van mensen beantwoorden, je bent dus ook dienstverlenend bezig.

 

Opleidingsinhoud

De opleiding Beveiliger duurt ongeveer 2 jaar. Bij goede voortgang is het mogelijk om het 2e leerjaar in april af te sluiten. Je moet 5 onderdelen met een voldoende afsluiten. In het eerste leerjaar volg je de theoretische opleiding gedurende 5 maanden. Vervolgens ga je een heel jaar praktijkervaring opdoen in de vorm van Beroepspraktijkvorming ( BPV ). Daarna volgt eventueel nog een korte periode met enkele extra’s die je opleiding volledig maken.

 

De opleiding bestaat uit de volgende verplichte examenonderdelen:

• Beveiliging van Gebouwen
• Wettelijke Kaders


Om deze opleiding te kunnen volgen moet je:

• Beschikken over goede communicatieve vaardigheden

• Een dienstverlenende houding hebben
• Goed met mensen kunnen omgaan
• Een goede lichamelijke conditie hebben

• Voldoende motivatie hebben om de opleiding te volgen
• Interesse hebben om te werken in de beveiligingsbranche

 

Mogelijke functie

De beveiliger is werkzaam bij particuliere beveiligingsbedrijven, bedrijfsbeveiligingsdiensten en penitentiaire inrichtingen. Hij of zij houdt zich daar bezig met preventieve en repressieve taken.

 

Examens

De examenonderdelen worden afgenomen door Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Wij handelen naar de Richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs inzake de examinering van Nederlands, Rekenen en Engels.

 

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

In verband met de grote belangstelling, worden er op dit moment geen studenten aangenomen.

Om toegelaten te worden tot deze opeiding moet je minimaal in het bezit zijn van een vmbo-basis of niveau 1 diploma.

 

De intakeprocedure

Zodra je aanmeldingsdossier compleet is, inclusief puntenlijst van je actuele opleiding (m.u.v. je diploma als je nu nog studeert) ontvang je een uitnodiging voor een onderzoek, zodat wij zicht krijgen op jouw capaciteiten, je persoonlijkheid en omstandigheden.

 

Daarna volgt een uitnodiging voor een gesprek. Aan het einde van dit gesprek hoor je mondeling wat ons advies voor jou is, of deze opleiding voor jou haalbaar kan zijn. Het kan echter ook zijn dat er nog een vervolggesprek nodig is.

 

Er geldt voor deze opleiding een numerus fixus (maximaal 12 plaatsen voor het 16/17 jarigen traject). In totaal worden er maximaal 60 studenten aangenomen. Het is daarom belangrijk dat je zo spoedig mogelijk je aanmeldingsdossier compleet maakt. De datum van het plaatsingsadviesgesprek is bepalend voor de volgorde van aanname.

Na aanname dien je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. Mocht het zijn dat deze om redenen niet wordt verleend, dan zal er geen plaatsing volgen of de opleiding worden beëindigd.

 

Vervolgopleidingen

Als je goed gemotiveerd bent, je opleiding afsluit met goede resultaten en aantoont dat je beschikt over de juiste werk- en beroepshouding, dan zijn de volgende beroepsopleidingen mogelijk: Coördinator Beveiliging Middenkaderopleiding

 

Kosten opleiding

Indien je op 1 augustus van het betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent, ben je lesgeldplichtig. Het wettelijk lesgeld voor schooljaar 2019-2020 bedraagt ca € 1168,00