Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je als beveiliger op niveau 3?

Je bent verantwoordelijk voor het beveiligen van bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen en industrieterreinen. Je coördineert de beveiligingswerkzaamheden binnen het team en zorgt er samen met je collega's voor dat personen en gebouwen goed beveiligd zijn.

 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

De opleiding Beveiliger op niveau 3 is een uitdagende opleiding voor beveiligers die meer verantwoordelijkheid willen. Ben je daadkrachtig, kun je goed omgaan met vertrouwelijke informatie en ben je stressbestendig? Kun je goed schakelen in onveilige situaties? En kun je goed samenwerken? Dan is de opleiding Beveiliger 3 iets voor jou.

 

Wat leer je op de opleiding Beveiliger 3?

Tijdens jouw opleiding leer je wat je moet kennen en kunnen om een beveiliger te worden. Op school, tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je alles leert over onder andere de beveiliging van gebouwen, veilig werken en wetgeving.

 

Omdat dit een niveau 3 opleiding is leer je ook coördineren en rapporteren, zodat jij coördinerende taken kunt uitvoeren in een team. Dit is dan ook meteen het grote verschil met de opleiding op niveau 2.

 

Hoe ziet deze opleiding eruit?

Eerst volg je de opleiding Beveiliger op niveau 2 in de beroepsopleidende leerweg (bol). Daarna krijg je leerstof op niveau 3. De opleiding duurt in totaal drie jaar. Theorie en praktijk wisselen elkaar goed af.

 

Stage
Tijdens de opleiding loop je, per studiejaar, ongeveer 300 uur stage bij de bedrijfsbeveiligingsdienst van ROC Midden Nederland en/of bij een extern beveiligingsbedrijf. Om stage te kunnen lopen bij een extern bedrijf moet je minimaal 18 jaar zijn.

 

Vakgerichte en algemene vakken
Tijdens de opleiding krijg je vakken als:

  • Beveiliging van gebouwen
  • Wettelijke kaders
  • Veilig werken en dienstplanning
  • Rapporteren
  • Leidinggeven
  • Beroepsgericht Engels

Maar ook algemene vakken zoals: Nederlands, rekenen, leren, loopbaan en burgerschap, ict en weerbaarheid.

 

Keuzedelen
Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo.

 

Stage lopen

Het bedrijf waar je stage gaat lopen, is een erkend leerbedrijf. Dit houdt in dat je er taken uitvoert die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Bij het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en daarnaast maak je er praktijkopdrachten. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider.

 

Na je mbo-opleiding

Als je de opleiding Beveiliger op niveau 3 hebt afgerond, kun je aan de slag als beveiliger. Tijdens de opleiding heb je aangetoond door te kunnen groeien naar de functie van coördinator Beveiliging. Hou er rekening mee dat je eerst in dienst moet zijn bij een werkgever om de afsluitende module te volgen.

 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Ook heb je geen strafblad of justitieel verleden.

 

Extra toelatingseisen

Om deze opleiding succesvol te kunnen afronden moet je minimaal 8 jaar in Nederland woonachtig zijn en in aanmerking komen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit zijn vereisten om stage te kunnen lopen bij veiligheidsinstanties en/of bedrijven in de beveiligingssector.