Keywords:
Education Market, Engineering
Edu type:
Formal education
Location:
Delft
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Waar denk je aan bij Elektrotechniek? Vaak zit de techniek verstopt in alles om ons heen wat te maken heeft met energie en slimme systemen. Elektrotechniek is daarom een verfijnde, creatieve en innovatieve ontwerpstudie. Het is booming business op dit moment om met elektrische energie slimme, handige en duurzame systemen te ontwerpen, zoals een zelfrijdende gps-gestuurde auto, een robot voor de ouderenzorg of een slimme energievoorziening voor de wijk. Ben je benieuwd naar wat in technische apparaten zit en houd je van nieuwe dingen creëren? Dan zit je goed bij de voltijdopleiding Elektrotechniek in Delft.

 

Innovatief, duurzaam en ICT-gestuurd, dat zijn de pijlers van de studie Elektrotechniek. Je ontwikkelt elektrotechnische systemen die energie opwekken of omzetten. Slimme apparaten die met elkaar communiceren, van een hightech led-dimmer tot de nieuwste elektrische voertuigen. Lekker bouwen en testen in de labs totdat de schakelingen functioneren. Steeds denk je: hoe kan het beter, slimmer, goedkoper? Na 4 jaar studeren sta je als Elektrotechnisch systeemengineer met één been in het bedrijfsleven. En dat in Delft, het innovatieve hart van Nederland vol spin-offs van de TU.

 

Als elektrotechnisch ingenieur in het bedrijfsleven innoveer je. Dat doe je, als je na de opleiding aan het werk gaat met échte opdrachten. Maar als young professional doe je meer. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe de cultuur in ‘jouw’ bedrijf is. Je woont vergaderingen bij, gaat naar bedrijfsfeestjes, ontmoet collega’s. Daarnaast leer je ‘jouw’ markt kennen. Wat er speelt, wie je concurrenten zijn en wat ze doen. Je leert, kortom, hoe het is om te werken. De kans dat je direct een baan vindt na je afstuderen is heel groot: bijna alle afstudeerders Elektrotechniek hebben direct een baan!

 

Minors: je laatste jaar samenstellen

Minors vallen buiten de vaste vakken van de opleiding Elektrotechniek. Het zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest en waarmee jij je opleiding kleur geeft. Elektrotechniek heeft 2 eigen minors waarmee je je specialiseert in de kernvakken van de opleiding: Embedded Systems en de Power Minor.

 

Embedded Systems of Power Minor?

In de minor Embedded Systems leer je hoe je een apparaat slim kunt maken. Je ontwerpt onderliggende besturingssystemen en realiseert een volledig prototype van een embedded systeem. De voertaal van de minor is Engels. De Power Minor gaat over duurzame en slimme energiesystemen en biedt je een zeldzaam kijkje in de keuken van energieproductie, -transport en -distributie.

 

Andere minors

Wil je liever iets anders dan elektrotechniek? Dat kan ook! Je kunt kiezen voor een minor bij een andere faculteit of zelfs op een andere hogeschool. Via een speciaal programma kun je ook een internationaal semester volgen aan een buitenlandse hogeschool. Wij hebben contacten in Europa, maar ook in Zuid-Afrika en Brazilië. 

 

Werkvormen

Colleges, projecten en practica

 Colleges

In de eerste jaren van je studie Elektrotechniek volg je veel colleges. Van je eigen docenten of van gastsprekers uit de beroepspraktijk. Zo krijg je een gastles van een specialist in windenergie en van mensen die alles weten van elektrische aandrijvingen en datanetwerken. Hoorcolleges met meerdere klassen komen weinig voor. Veel vaker heb je theorielessen met een groep van 30 studenten.
Projecten
De kennis die je opdoet in de colleges, heb je nodig voor de projecten. Met 2 tot 7 medestudenten voer je dan opdrachten uit. Soms fictieve cases, soms echte opdrachten voor bedrijven. Vaak ontwerp, bouw en test je elektrische schakelingen. Werkt alles en kan het misschien slimmer, goedkoper of duurzamer?

Practica

Vaardigheden als programmeren, effectief communiceren, meten of testen oefen je in practica. Dan zit je met kleinere groepen in een praktijklokaal en werk je alleen of in duo’s met de nieuwste apparatuur. De instructies zijn vakgericht en bevatten geen lange beschrijvingen. Dus ook als je dyslectisch bent kun je alles goed volgen!

 

Toekomstperspectief

 

Dit word je wel
- Elektrotechnisch ingenieur
- Productontwerper
- Hardware-software ontwerper
- Systeemspecialist
- Ontwerper duurzame energiesystemen
- Specialist wireless toepassingen

 

Dit word je niet
- Telecomnetwerk ontwerper
- Informatiebeveiliger
- Ontwerper van mechanische of werktuigbouwkundige systemen
- Servicemonteur
- Installateur
- Kabellegger

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).