Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Hilversum
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/01/2021
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Is dit beroep iets voor jou?

Als ICT-beheerder ben jij het middelpunt van de ICT-afdeling. Je bent een echte alleskunner op het gebied van ICT. Zo ben je verantwoordelijk voor het beheer, de beveiliging en het onderhoud van bijvoorbeeld netwerken, computers en telefoons. Je maakt regels en handleidingen voor hoe anderen deze systemen moeten gebruiken en beheren. Daarnaast regel jij het systeemonderhoud. Ook heb je contact met leveranciers van ICT-producten en -diensten. Als ICT-beheerder kun je ook leidinggeven aan een team van ICT-medewerkers. Zij helpen jou dan bij de uitvoering van jouw plannen.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding ICT-beheerder is beschikbaar als BBL-opleiding of BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar les op niveau 4. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een leerbedrijf. Kies je voor de voltijdopleiding? Dan zit je ongeveer 60% van de tijd op school. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op. 

MBO College Zuidoost
Heb je de vooropleiding Medewerker Beheer ICT niveau 3 gedaan? Dan kun je deze opleiding op MBO College Zuidoost in 2 jaar afronden.  

MBO College Hilversum
Op MBO College Hilversum kun je de opleiding in 1 of 2 jaar doen met een diploma Medewerker Beheer ICT niveau 3. De certificaten die je al hebt behaald bepalen dan hoe snel je klaar bent. Tijdens de opleiding behaal je het Cisco-certificaat CCNA2.
 

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Beveiligen van netwerken en systemen tegen virussen en hackers 
 • Helpen bij verschillende soorten acceptatietests 
 • Opstellen en bewaken van procedures  
 • Opstellen en uitvoeren van een implementatieplan 
 • Uitzoeken wat de informatiebehoefte is 
 • Maken van een ontwerp voor (een onderdeel van) een informatiesysteem 
 • Opstellen van een plan van aanpak 
 • Inrichten van een testomgeving 
 • Leidinggeven aan een servicedesk  
 • Instructies opstellen voor het gebruik van computers, software en netwerken

Waar kun je gaan werken?

 • ICT-bedrijven 
 • Organisaties met een eigen ICT-afdeling of servicedesk 
 • Bedrijven die gespecialiseerd zijn in computer- en netwerkbeveiliging (cyber security)

 

Praktische informatie

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.


Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.
 
In 2 jaar doorstuderen op het hbo? Kies voor een Associate Degree (AD) traject! 
Heb je je mbo-4 diploma op zak en wil je verder studeren? Maar vind je een 4-jarige hbo-opleiding net iets te lang?
Kies dan voor het Associate degree-programma IT Service Management bij Hogeschool Inholland (Diemen) en studeer in 2 jaar af. Je hebt dan een diploma dat ligt tussen mbo 4 en hbo-bachelor. Als afgestudeerde AD IT Service Management werk je als coördinator, senior beheerder of als leidinggevende. Wil je hierna alsnog je hbo-bachelor halen? Dat kan in 2 jaar. Meer weten?
 • Hbo - Bedrijfskundige Informatica
 • Hbo - Informatica
 • Hbo - Technische Informatica

Cursus- / lesgeld

 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’

Studiekosten

Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s 
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen. De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de studiekosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL/BBL: € 206, exclusief verplichte laptop. 
MBO College Zuidoost - indicatie kosten BOL: € 358, exclusief verplichte laptop.