Keywords:
Education Market, ICT, Cyber Security
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Het beroep
Computers zijn niet weg te denken in bedrijven. Het beheer, het onderhoud en de beveiliging, is dan ook heel belangrijk. Als ICT-beheerder of netwerkbeheerder ben jij daarvoor verantwoordelijk. Je hebt contacten met leveranciers, helpt en adviseert medewerkers, schrijft handleidingen en instructies, ondersteunt de servicedesk. Je kunt bij storingen de oorzaak opsporen en herstellen, maar het voorkomen van storingen is je belangrijkste doel. Je zorgt ook voor een goede beveiliging van de informatie op het netwerk. Je hebt veel kennis van ICT-systemen, soft- en hardware, maar hebt ook goede communicatieve vaardigheden. Je kan goed overweg met stress en werkdruk.


De opleiding
De beheerder draagt de verantwoordelijkheid voor een constant en optimaal werkende netwerk-infrastructuur en/of informatiesystemen en voor het documenteren van en het rapporteren over zijn werkzaamheden. De beheerder zal al zijn werkzaamheden moeten benaderen met een proactieve houding, waarbij oog voor bedrijfsprocessen een pré zijn. De beheerder is creatief in het zoeken naar oplossingen voor technologische vraagstukken.

 

De ICT Beheerder zal zich met name richten op de Servicedesk en het afhandelen van binnenkomende incidenten. De eerste helft van de opleiding is identiek aan de opleiding Netwerkbeheer. In de laatste periode van het twee leerjaar zal een keuze moeten worden gemaakt tussen de beide uitstroomrichtingen. Communicatieve vaardigheid en een klantgerichte houding is bij de opleiding ICT Beheerder een vereiste.

 

Wat leer je tijdens de opleiding
- Theorie en praktijk hard- & software (A+)
- Theorie en praktijk netwerken (Network+)
- Werken met netwerkbesturingssystemen, zoals Windows Server en Linux
- Werken met databases en CMS systemen
- Security: veilig werken met ICT
- Sensor & Domotica in de ICT
- Werken met TopDesk en afhandelen van incidenten
- Basic skills van ITIL
- Stage in alle leerjaren


Algemene toelatingsvoorwaarden
Niveau 4 : vmbo diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg, havo met overgangsbewijs naar leerjaar 4, mbo diploma niveau 2 of 3 of vergelijkbaar diploma.

 

Algemene stage
Stages zijn een belangrijk onderdeel van de bol-opleidingen bij Drenthe College. Tijdens je stage ga je wat je op school leert, gebruiken in de praktijk. Al vanaf het eerste jaar maak je zo kennis met je beroep. Naast onze stageadressen bij bedrijven en instellingen in de regio, kun je bij sommige opleidingen ook praktijkervaring opdoen bij een van onze zogenoemde leerbedrijven binnen de school. Dat zijn echte bedrijven met echte klanten waar je begeleid wordt door docenten. Meer informatie over stages vind je op deze site bij de opleidingen.


Extra informatie met betrekking tot stage
Voor de stage van deze opleiding zijn geen specifieke eisen.

 

Basis kosten
Als je voor de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) kiest, betaal je het wettelijk lesgeld. Dit betaal je aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen. Kies je voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)? Dan betaal je cursusgeld aan Drenthe College. De hoogte van het bedrag verschilt per opleiding.

Bijkomende kosten bij deze opleiding
Laptop: Ja
Boeken 1e jaar: € 445
Materialen: € 150