Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Utrecht
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Over de opleiding ICT- en mediabeheerder: systeemengineering
Op de ICT Academie leiden we je in drie jaar op tot ICT- en mediabeheerder: systeemengineering. Die keuze maak jij in je derde jaar. Je volgt algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen en vaktechnische vakken als hardware, software, helpdesk, webdevelopment en netwerkbeheer. Op de academie ben je voornamelijk aan het werk op en in de computer. Je werkt per periode aan opdrachten. Ook loop je in elk leerjaar stage.

 

Deze opleiding kent 2 uitstroomrichtingen:
1. ICT beheerder
Als ICT-beheerder ben je bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem en zorg je dat netwerken, computers en printers goed werken. Je werkt samen met andere mensen en moet soms rustig uit kunnen leggen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.

 

2. Netwerk- en mediabeheerder
Als Netwerkbeheerder richt je je primair op het onderhoud, het beheer en de beveiliging van kleine tot middelgrote netwerken. Je hebt verstand van netwerken, telecommunicatie en internet. Ook adviseer je collega’s en/of opdrachtgevers. Een ICT-beheerder heeft veelal een coördinerende rol op het gebied van ICT-beheer en een brede kijk op het vakgebied. Een netwerkbeheerder richt zich op de technische inrichting van een netwerk. Je kunt werken voor een ICT-dienstverlener die zich gespecialiseerd heeft in datatransmissie- en telecommunicatiesystemen, of je kiest voor een baan op de ICT-afdeling bij een groot bedrijf.

 

Belangrijke vakken binnen deze opleiding:
- Hardware
- Software
- Webdevelopment en netwerkbeheer
- Projectmanagement
- Helpdesk
- Linux
- Cisco
- PMP


Kerntaken
- Ontwikkelen van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen;
- Implementeren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen;
- Beheren van (onderdelen van) informatie- of mediasystemen;
- Organiseren van een (bestaande) servicedesk (voor de opleiding Netwerkbeheerder vervalt deze kerntaak).


Iets voor jou?

- Je hebt interesse in computers
- Je bent behulpzaam
- Je bent technisch


Wat leer je
Tijdens de opleiding leer je alles over het samenstellen van hardware, het installeren van hard- en software en over bekabeling en elektrische installaties. We besteden aandacht aan het ‘nieuwe werken’, je leert hoe computersystemen werken, hoe je een netwerk samenstelt én hoe je op een helpdesk service verleent. Als ICT-beheerder ben je bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem en zorg je dat netwerken, computers en printers goed werken. Als netwerkbeheerder doe je het onderhoud, het beheer en de beveiliging van netwerken. Je hebt verstand van netwerken, telecommunicatie en internet.

 

Stage (BPV)
Gedurende het laatste jaar van je opleiding loop je het hele jaar 3 tot 4 dagen stage.

 

Na de opleiding
Wat kun je met een diploma ICT- en mediabeheerder: systeemengineering
Computers zijn er overal, met een mbo-diploma voor ICT- en mediabeheerder: systeemengineering op zak kun je op veel plekken aan het werk. Als ICT-beheerder heb je uiteindelijk vaak een coördinerende functie. Je bent bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem en zorg je dat netwerken, computers en printers goed werken. Je werkt samen met andere mensen en moet soms rustig uit kunnen leggen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Als netwerkbeheerder ben je meer gericht op de techniek en het onderhoud. Je houdt je bezig met het beheer en de beveiliging van kleine tot middelgrote netwerken. Je kunt werken voor een ICT-dienstverlener die zich gespecialiseerd heeft in datatransmissie- en telecommunicatiesystemen, of je kiest voor een baan op de ICT-afdeling bij een groot bedrijf.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

 

Doorstromen
- hbo Informatica
- hbo Technische informatica
- hbo Bedrijfskundige informatica


Toelatingseisen
Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
- Diploma vmbo gemengde leerweg of;
- Diploma vmbo theoretische leerweg of;
- Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
- Diploma mbo niveau 3


Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

 

Instroommomenten
Augustus/september