Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Utrecht
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De innovaties op dit gebied volgen elkaar snel op. Het is voor organisaties belangrijk dat ze weten wat deze innovaties voor hen kunnen betekenen, maar ook wat de impact ervan is op mens en organisatie/maatschappij.  Met zulke vraagstukken ga je tijdens de bachelor Informatiekunde aan de slag.

 

Wil jij weten

  • Hoe je met slimme apparaten smart homes of zelfs slimme steden kan creëren? 
  • Hoe je een app ontwerpt die mensen helpt hun eet- slaap- of studeergedrag te verbeteren?
  • Hoe ziekenhuizen en huisartsen AI-technieken kunnen gebruiken om betere diagnoses te stellen bij een patiënt?  
  • Wat erbij komt kijken als een bedrijf een nieuwe app op de markt wil brengen?

Als je één of meer van deze vragen met ja kan beantwoorden, dan is de studie Informatiekunde iets voor jou.

 

De impact van ICT op mens en organisatie

De focus ligt bij deze opleiding op het ontwerpen van technologie die effectief is voor eindgebruikers en de organisaties/maatschappij waar zij deel van zijn. De technische kennis die je hiervoor nodig hebt, krijg je tijdens de opleiding. Dit betekent dat je deze opleiding ook zonder technische voorkennis kan doen.  

 

De optimale ICT-oplossing voor elk menselijk probleem

Tijdens de bachelor Informatiekunde ga je aan de slag met belangrijke vraagstukken van (groepen) personen, bedrijven en overheden en zoek je de optimale ICT-oplossing voor elk menselijk probleem. Hierbij zorg je niet alleen dat er een gebruiksvriendelijke ICT-toepassing ontworpen wordt. Je zorgt er ook voor dat deze op de juiste manier geïmplementeerd wordt in de organisatie en daarmee het beste resultaat oplevert. Op deze manier verbind je ontwikkelaar en gebruiker aan elkaar. 

 

Je ontwikkelt het vermogen om kennis samen te brengen en partijen met verschillende belangen met elkaar te verbinden. Het multidisciplinaire karakter van de opleiding zorgt dat je na je studie in veel verschillende beroepssectoren aan de slag kan. Informatiekunde is dus een combinatie van mens, ICT en organisatie/maatschappij. 

 

Twee diploma's in drie jaar 

Met de dubbele bachelor Informatica en Informatiekunde haal je twee bachelordiploma's in drie jaar. Door de combinatie van vakgebieden biedt de dubbele bachelor meer diepgang en zeer ruime toekomstmogelijkheden. In Utrecht kun je de bachelor Informatiekunde combineren met de bachelor Informatica. Dit programma is geschikt voor ambitieuze studenten die zich snel willen ontwikkelen. Bij een dubbele bachelor volg je in drie jaar 45 extra studiepunten bovenop de reguliere 180. Dit komt ongeveer neer op 8 uur extra studielast per week. 

 

Waarom in Utrecht?

  • De nadruk bij deze bachelor ligt op de praktische benadering en het leggen van verbanden. Om dat inzicht te krijgen en je kennis in praktijk te brengen, voer je opdrachten uit. Dit kan zowel binnen de universiteit als bij externe partners.
  • Het vakkenpakket van Informatiekunde is divers. Zo krijg je naast vakken als programmeren en modelleren, ook vakken over communicatie, cognitie, beleid en (bedrijfs)management. De opleiding biedt drie studiepaden aan. Deze bestaan elk uit vier vakken. Je kan ook meerdere studiepaden combineren door middel van je keuzevakken.
  • Universiteit Utrecht biedt verschillende aansluitende masters aan, zoals de master Human Computer Interaction, waarbij je je richt op de combinatie van mens en techniek. Of de master Business Informatics, hierbij kijk je op welke manier technologie het beste in een organisatie geïmplementeerd kan worden. Of de master Applied Data Science, waarbij je kijkt wat de meest optimale manier is om data in te zetten.