Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Maastricht
Edu level:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/09/2020
Study load:
5040 hrs
Duration:
3 Years
More information

Description:

Vind jij het leuk om met mensen met verschillende achtergronden te werken? Communiceer je makkelijk, ben je goudeerlijk en durf je beslissingen te nemen? Dan is de opleiding juridisch administratief medewerker iets voor jou!


Als juridisch administratief dienstverlener verleen je administratieve ondersteuning, verzorg je de standaard correspondentie aan cliënten en houd je je bezig met informatievoorziening en –verstrekking aan klanten. Je weet veel van juridische termen en recht en vindt het leuk om met geautomatiseerde systemen te werken. Deze functie vraagt om veel accuratesse (nauwkeurig werken), sociale vaardigheid en stressbestendigheid. De belangrijkste werkzaamheden van een juridisch administratief medewerker zijn:

- Het geven van informatie en doorverwijzen;
- Het opstellen van (juridische) documenten;
- Het verrichten van administratieve taken ten aanzien van dossiers.

 

Toelatingseisen
Heb je één van deze diploma’s, dan kun je toegelaten worden tot de opleiding:

- Vmbo-opleiding kaderberoepsgerichte leerweg.
- Een mbo-opleiding niveau 2.
In principe zijn er geen vrijstellingen mogelijk. Maar er zijn uitzonderingen: stroom je in een hoger leerjaar in, dan is vrijstelling mogelijk voor Nederlands, Engels en rekenen omdat je al eerder examens hebt afgelegd.

 

Belangrijk om te weten
Er vindt ook een intakegesprek op basis van je diploma en de resultaten bij je vooropleiding. Goede resultaten voor Nederlands, Engels, wiskunde en economie werken in je voordeel tijdens de opleiding.

 

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?
Deze opleiding combineert theorie met praktijk en in het eerste jaar ga je al serieus met het vak aan de slag in ons leerwerkbedrijf ‘Leeuwenborgh@work’. Ook in het tweede jaar worden lessen en werken in het leerwerkbedrijf gecombineerd en ga je in de tweede helft 4 dagen op stage. Het eind van het derde jaar sluit je af met examens.

 

Welke richtingen kun je kiezen?
Het vak juridisch administratief medewerker heeft ook een juridische kant. Daarom is ‘recht’ ook een belangrijk deel van de opleiding. Om daar in de praktijk kennis mee te maken, help je mee in onze rechtswinkel, onderdeel van ons leerwerkbedrijf. Je adviseert, onder begeleiding van je docent, mensen met echte juridische problemen. Aan het eind van het eerste leerjaar maak je de keuze:

- juridisch administratief dienstverlener (deze opleiding)
- medewerker human resource management


Wat leer je?
Om na je opleiding meteen goed als juridisch administratief medewerker te kunnen starten, heb je flink wat vakkennis en beroepsvaardigheden nodig. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap, volg je beroepsgerichte vakken:

Rechtvakken

- Arbeidsrecht
- Belastingrecht
- Staatsrecht
- Personen- en familierecht
- Burgerlijk procesrecht
 -Strafrecht


Keuzedelen:

- Verdieping sociale zekerheid
- Algemene economie
- Ondernemend gedrag
- Voorbereiding HBO


Daarnaast gaat veel aandacht uit naar de vaardigheden die je straks nodig hebt:

- Kandidaten bemiddelen naar werk
- Begeleiden van personeel
- Geven van specifieke informatie
- Opstellen van (juridische) documenten
- Verrichten van administratieve werkzaamheden,
- Je dienstverlenend opstellen tegenover cliënten van verschillende (culturele) achtergronden


Stages
Praktijkervaring doe je op bij een notaris, een advocaten kantoor, het UWV, de rechtbank, een gerechtsdeurwaarder, het openbaar ministerie etc.

 

Tijdsbesteding
De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

 

Afronding
Je rondt de opleiding af door het behalen van je proeve van bekwaamheid en theorie-examens over recht en de algemene vakken. Alles goed afgerond? Dan ontvang je een mbo-diploma juridisch administratief medewerker management niveau 4.