Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Hengelo
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/08/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je in dit beroep?

Je doet ondersteunende administratieve werkzaamheden op juridisch gebied. Dit doe je bij een overheidsinstelling, zoals de gemeente of een waterschap. Of je werkt bijvoorbeeld in de schuldhulpverlening, de incassobranche of de advocatuur. Je werkt in een zakelijke omgeving waarin formaliteiten, procedures en termijnen belangrijk zijn. In deze werkomgeving help je klanten verder. Je werkt zelfstandig of in een team.

 

Lessen en stages

De eerste helft van de opleiding bestaat uit veel theorie. Ook is er veel aandacht voor de Nederlandse taal en de juiste beroepshouding. Aan het eind van het tweede leerjaar loop je tien maanden stage. Je volgt dan een dag per week lessen. Wil je na deze opleiding doorstromen naar het hbo? Kies dan voor het mhbo-traject. Je volgt dan in het derde leerjaar een dag in de week colleges aan het hbo.

 

 

Hoe zien de examens er uit?

Tijdens je opleiding krijg je theorietoetsen, maar ook praktijktoetsen. Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Je stage is ook onderdeel van je examen. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. 

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd. 

 

 

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

 • Administratie
 • Dossiers beheren
 • Economie
 • Engels
 • Loopbaan en Burgerschap
 • Methodische beroepsvorming
 • Nederlands
 • Recht in de volle breedte
 • Rekenen

 

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (advies: theoretische of gemengde leerweg)
 • of een overgangsbewijs van 3- naar 4-havo/vwo
 • of een gelijkwaardig diploma

Heb je een havo-/vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 4? Dan kun je de opleiding misschien in 2 jaar doen.

 

 

Wat zijn de verplichte intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je verplichte intakeactiviteiten volgen. Zo maak je bijvoorbeeld altijd een AMN-talentenscan, die brengt in beeld wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. En het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

 

 

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.168,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. In afwachting van een wetsvoorstel van de Minister van Onderwijs, zijn de volgende vermelde kosten over de leermiddelen indicatief. Houd de website www.rocvantwente.nl/allesovermbo in de gaten voor actuele informatie. Leermiddelen: ongeveer € 1.200,- voor de hele opleiding, waarvan € 700,- voor het eerste leerjaar. Daarnaast heb je een laptop nodig.

 

 

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als juridisch-administratief dienstverlener. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de hbo-opleiding Rechten.