Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Tilburg
Education:
Master (EQF 7)
Start date:
unknown
Study Load:
1680 hrs
Duration:
1 year
More information

Description:

De bachelor Rechtsgeleerdheid leidt je op tot een moderne jurist die midden in de samenleving staat. De opleiding biedt je niet alleen een solide basis in het recht, maar je leert ook om als Tilburgse jurist breder te kijken, door recht in een maatschappelijke context te plaatsen en verbanden te leggen met andere actuele ontwikkelingen. Welke invloed heeft digitalisering op je rechten als consument? Hoe beschermt het recht burgers tegen racisme en discriminatie? Mag de overheid grondrechten inperken ter bestrijding van een pandemie?

 

Programma

In de eerste twee jaar van de opleiding krijg je een gedegen basis in het recht mee. Vanaf het derde jaar is er veel ruimte om de studie aan te laten sluiten bij jouw interesses. 

 • Heteerste jaarvan de bachelor Rechtsgeleerdheid biedt jou een inleiding in het recht. Je maakt kennis met de hoofdgebieden van het recht, zoals strafrecht, internationaal en europees recht, privaatrecht en staats- en bestuursrecht.
 • Hettweede jaar staat in het teken van verdieping in de verschillende rechtsgebieden. Je ontwikkelt jezelf tot een jurist die zelfstandig zijn weg in het recht weet te vinden.
 • Hetderde jaaris gericht op verbreding. Je kunt in Tilburg kiezen voor een minor binnen of buiten het recht (vakoverschrijdend). Je kun er ook voor kiezen om zonder studievertraging een half jaar in het buitenland te studeren.  Je sluit dit jaar af met het schrijven van je eindscriptie: de bachelorthesis. 

Typische vakken zijn:

 • Inleiding Privaatrecht, Strafrecht, Staats- en Bestuursrecht
  In de bachelor Rechtsgeleerdheid duik je in de hoofdgebieden van het recht.  Zo ben je in de toekomst als  jurist, advocaat of rechter van alle markten thuis.
 • Praktijkvaardigheden procesrecht
  Vanaf het begin van de studie ligt de focus naast kennis in het recht ook op juridische vaardigheden zoals pleiten, juridische adviezen opstellen. Dit gebeurt o.a. in het eerste jaar binnen de cursus Praktijkvaardigheden procesrecht.
 • Internationaal en Europees recht
  Je krijgt vanaf het begin van je studie te maken met het internationale aspect van het recht, omdat het recht niet meer beperkt tot de Nederlandse grenzen. Daarom wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de internationale aspecten van juridische kwesties.

Beroepsperspectieven

De combinatie van de bachelor Rechtsgeleerdheid en een juridische master levert jou hetciviel effectop. Het civiel effect is het vereiste om in aanmerking voor een togaberoep (advocaat, rechter, officier van justitie). Als afgestudeerde kun je terechtkomen in de klassieke togaberoepen (advocaat of rechter), maar ook in interessante functies als bedrijfsjurist, juridisch adviseur of beleidsmedewerker. 

Je wordt opgeleid tot een T-shaped lawyer waaraan de arbeidsmarkt behoefte heeft:  een zeer breed opgeleide juridisch professional die inzetbaar is in talloze juridische beroepen en passende juridische oplossingen heeft voor maatschappelijke vraagstukken die spelen in de praktijk.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).