Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Almere (Buiten)
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Is dit beroep iets voor jou?

Als medewerker beheer ICT werk je graag met computers en netwerken. Je bent er namelijk de hele dag mee bezig. Jij zorgt ervoor dat het netwerk en de computers binnen het bedrijf goed werken. Je collega's komen bij je als hun computer niet werkt. Soms hebben ze een nieuw programma nodig. Of ze willen rechten voor toegang tot een bepaald domein. Je luistert goed en beantwoordt hun vragen. Problemen los je zelfstandig en zo snel mogelijk op. Daarbij volg je altijd de regels en kwaliteitseisen van het bedrijf waar je werkt.
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je kunt deze opleiding doen via de BOL (60% school en 40% praktijk) en via de BBL (20% school en 80% praktijk). Als je voor de BOL-variant kiest, volg je dagelijks lessen op school en doe je praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf tijdens stageperiodes die wij BPV (Beroepspraktijkvorming) noemen. Als je liever niet de hele week naar school gaat, dan is de BBL-opleiding een goede keuze. Via deze leerweg combineer je het naar school gaan met minimaal 20 uur werk per week. Met het bedrijf waar je het praktijkgedeelte leert, sluit je een speciale praktijkovereenkomst. Je werkgever dient hiervoor geaccrediteerd (erkend) te zijn.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Storingen opsporen, verhelpen en voorkomen 
 • Aanleggen van een infrastructuur voor bekabeling 
 • Computersystemen in elkaar zetten, installeren en configureren 
 • Gebruikers instructies geven voor het werken met computers en netwerken  
 • Meldingen in behandeling nemen en oplossen 
 

Waar kun je gaan werken?

 • Organisaties met een eigen servicedesk of ICT-afdeling 
 • ICT-bedrijven
 

Praktische informatie

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

 

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.  

 • Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Verder leren

 • ICT-beheerder
 • Netwerkbeheerder

Les- / cursusgeld

 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’

Studiekosten

Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s 
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. De precieze kosten hoor je bij de kennismaking.
 
MBO College Almere - indicatie kosten BOL: € 721, exclusief verplichte laptop.

MBO College Lelystad - indicatie kosten BOL: € 548, bedrag exclusief laptop.