Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam Zuidoost
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
31/01/2021
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Is dit beroep iets voor jou?

Als medewerker beheer ICT werk je graag met computers en netwerken. Je bent er namelijk de hele dag mee bezig. Jij zorgt ervoor dat het netwerk en de computers binnen het bedrijf goed werken. Je collega's komen bij je als hun computer niet werkt. Soms hebben ze een nieuw programma nodig. Of ze willen rechten voor toegang tot een bepaald domein. Je luistert goed en beantwoordt hun vragen. Problemen los je zelfstandig en zo snel mogelijk op. Daarbij volg je altijd de regels en kwaliteitseisen van het bedrijf waar je werkt.

 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Bij MBO College Zuidoost (Amsterdam) kun je de opleiding Medewerker Beheer ICT volgen als BOL-opleiding. Je krijgt 2 jaar les op niveau 3. Je zit ongeveer 60% van de tijd op school. De rest van de tijd doe je praktijkervaring op en loop je stage bij een leerbedrijf. Daar kun je meteen toepassen wat je hebt geleerd. Tijdens je opleiding kun je ook extra certificaten behalen: 
 • Microsoft-certificeringen 
 • Aries-certificering (Amsterdam) 
Bij MBO College Hilversum is deze opleiding beschikbaar als BBL-opleiding of BOL-opleiding. Je krijgt 2 jaar les op niveau 3. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan zit je ongeveer 20% van de tijd op school. De rest van de tijd werk je bij een leerbedrijf. Kies je voor de BOL-opleiding? Dan zit je ongeveer 60% van de tijd op school. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op. Tijdens je opleiding  
behaal je ook het Cisco-certificaat CCNA1. 
 
Weet je al dat je hierna verder wilt met een ICT-opleiding op niveau 4? Vraag dan naar de mogelijkheden om in 1 jaar door te stromen naar het tweede jaar op niveau 4.

 

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Storingen opsporen, verhelpen en voorkomen 
 • Aanleggen van een infrastructuur voor bekabeling 
 • Computersystemen in elkaar zetten, installeren en configureren 
 • Gebruikers instructies geven voor het werken met computers en netwerken  
 • Meldingen in behandeling nemen en oplossen 
 

Waar kun je gaan werken?

 • Organisaties met een eigen servicedesk of ICT-afdeling 
 • ICT-bedrijven
 
 

Praktische informatie

Toelating
Met een diploma van je middelbare school ben je altijd welkom op een van onze mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.

 

Kennismaking
Deze opleiding heeft verplichte kennismakingsactiviteiten. Na je aanmelding krijg je hier meer informatie over.  

 • Wil je de BBL-opleiding volgen? Dan moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Verder leren

 • ICT-beheerder
 • Netwerkbeheerder

Les- / cursusgeld

 • Je betaalt les- / cursusgeld, de hoogte daarvan wordt wettelijk bepaald door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
 • Een actueel overzicht van de bijkomende studiekosten vind je op de opleidingspagina op de website onder het tabblad ‘Studiekosten’

Studiekosten

Naast het wettelijk bepaalde les- / cursusgeld komen er nog studiekosten bij voor leermiddelen en eventuele extra's. 

Leermiddelen
Voor de meeste opleidingen heb je boeken nodig. Het kan ook zijn dat een laptop vereist is. Daarnaast kan het zijn dat je speciale software of kleding nodig hebt.
 
Extra’s 
Het lesprogramma is erop gericht je zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Dat kan betekenen dat excursies of masterclasses worden aangeboden die extra kosten met zich meebrengen. 
Ook vinden we het belangrijk dat je je eigen gereedschap aanschaft zodat je ook buiten schooltijd kunt oefenen.  
De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dat gebeurt in overleg met de studentenraad. Zijn de kosten een probleem voor je, dan zijn er mogelijkheden om je daarbij te helpen.  

» Meer informatie over de studiekosten
 
Hieronder vind je een indicatie voor de kosten voor het eerste leerjaar van de opleiding. De kosten per mbo-college kunnen verschillen, vanwege een andere invulling van het lesprogramma. 
 
​MBO College Hilversum - indicatie kosten BOL/BBL: € 206, exclusief verplichte laptop.
MBO College Zuidoost - indicatie kosten BOL: € 468, exclusief verplichte laptop.