Keywords:
Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Groningen
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Past deze opleiding bij jou?

Tijdens je opleiding leer je om hard- en software te installeren, onderhouden en beheren. Hiervoor heb je technisch inzicht nodig. Het is handig als je al kennis hebt van computers, computernetwerken, het internet en systeembeveiliging. Omdat de ontwikkelingen in jouw vakgebied snel gaan, is het belangrijk dat je je steeds bijschoolt na je opleiding. Daarnaast heeft deze opleiding integriteit hoog in het vaandel staan en moet je zowel zelfstandig als in een team kunnen werken.

 

 

Wat doet een Medewerker beheer ICT?

Een medewerker beheer ICT werkt met diverse hard- en software. Je onderhoudt en test systemen om storingen te voorkomen en je zorgt ervoor dat computers van gebruikers goed functioneren. Als specialist helpt je collega’s of klanten op een vriendelijke en vakkundige wijze bij het verhelpen van problemen of storingen. 

Een medewerker beheer ICT werkt op de ICT-afdeling of servicedesk van een bedrijf of instelling. Maar je kan ook aan de slag bij gespecialiseerde bedrijven in ICT-dienstverlening. Je werkt zowel zelfstandig als samen met een team aan verschillende projecten. Daarnaast komt het regelmatig voor dat je wordt uitgeleend (gedetacheerd) aan een andere organisatie.

 

 

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Servicemedewerker bij een bedrijf
 • Allround medewerker in een ICT-winkel
 • Medewerker op een ICT-afdeling

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar en is opgedeeld in acht periodes. In het eerste jaar volg je zowel theorie- als praktijklessen. Het tweede jaar bestaat uit een combinatie van lessen en een stage van twintig weken. Je werkt tijdens de opleiding ook veel met ICT-simulaties, bijvoorbeeld van een servicedesk of van netwerken. 

Wil je na deze opleiding nog doorstuderen, dan kan je doorstromen naar niveau 4.

 

Beroepsgerichte vakken

 • Arduino (open source computerplatform)
 • Programmeren (HTML, CSS)
 • Operating System: Virtualisatie, Linux, Windows server
 • Hardware en software
 • Office
 • Servicedesk

Algemene vakken

  • Nederlands *
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap 
  • Sport en bewegen
  • Engels

 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.

 

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

 

Je loopt in het tweede jaar twintig weken stage. De school heeft stageplekken waarbij je terecht kunt. Maar als je zelf een erkend stagebedrijf weet te vinden, is dat ook goed. Volg je deze opleiding in Winschoten, dan kan je ook in Duitsland stage lopen.

 

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen. We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

 

 

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLB’er terecht.

Lees meer over begeleiding

 

Extra begeleiding
Heb je een autisme spectrum stoornis en ben je van plan deze BOL-opleiding in Groningen-stad of Winschoten te volgen, dan is het mogelijk je studie te doen met extra begeleiding van KAIRO. Lees voor meer informatie de brochure van KAIRO.

 

Klik hier voor meer informatie.