Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Groningen
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Past deze opleiding bij jou?

Als medewerker ICT vind je computertechniek erg leuk. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel, en werkt nauwkeurig en klantgericht. Ook samenwerken gaat jou goed af. Je kunt zowel schriftelijk als mondeling duidelijk communiceren. Verder weet je veel van computers en netwerken. Je werkt gestructureerd, kunt prioriteiten stellen en vindt snel een oplossing bij storingen. Je kunt goed onder druk werken, want storingen komen meestal onverwacht.

 

 

Wat doet een Medewerker ICT?

Een ICT-medewerker heeft kennis van computers, netwerken, beveiliging, bekabeling en ook van telefonie. Wanneer er problemen zijn, stel jij in overleg met een leidinggevende een diagnose en zorg je ervoor dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Defecte onderdelen vervang je met gemak en ook voor het installeren en configureren van software draai jij je hand niet om.

Met jouw kennis van hardware, software, internet en beveiliging, zorg je voor heldere instructies en gebruikershandleidingen. Daarnaast ondersteun je klanten of collega’s bij het gebruiken van hun pc, software en randapparatuur. Je kunt als ICT-medewerkers werken in de ICT of automatisering, bijvoorbeeld op de ICT-afdeling van een organisatie of instelling, en ook bijvoorbeeld in een winkel of bij een installatiebedrijf.

 

 

Welke banen kun je krijgen?

Met deze opleiding kun je terecht komen in de volgende beroepen:

 • Medewerker op een ICT-afdeling
 • Servicedeskmedewerker bij een bedrijf
 • Medewerker bij een ICT-winkel, elektronicabedrijf of installatiebedrijf

Hoe ziet mijn opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar en is opgedeeld in acht periodes. In het eerste jaar volg je zowel theorie- als praktijklessen. Het tweede jaar bestaat uit een combinatie van lessen en een stage van maximaal twintig weken. Je leert onder andere om defecte pc-onderdelen te vervangen, software te installeren en bekabeling aan te leggen. Ook besteden we aandacht aan internetbeveiliging. Je werkt tijdens de opleiding veel met projecten en ICT-simulaties, bijvoorbeeld van een servicedesk of van netwerken.

 

 

Beroepsgerichte vakken

 • Hardware en software
 • Gebruikersondersteuning
 • Database
 • Netwerken
 • Beveiliging
 • Assembleren
 • Office

Algemene vakken

  • Nederlands *
  • Rekenen *
  • Loopbaanoriëntatie
  • Burgerschap 
  • Sport en bewegen
  • Engels

 

* Heb je moeite met taal of rekenen? Dan helpen we je met extra lessen zodat je de examens kunt halen.

 

 

Over de stage

Een deel van je opleiding bestaat uit stage. Theorie die je op school hebt geleerd, pas je toe in de praktijk. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage word je begeleid door iemand binnen het leerbedrijf en je stagebegeleider vanuit de opleiding. Je kunt bij hen terecht wanneer je vragen hebt. Ook bespreken jullie regelmatig de voortgang van je stage.

 

Wij vinden het belangrijk dat je tijdens je opleiding praktijkervaring opdoet. Een deel van je opleiding bestaat daarom uit stage. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens je stage bekwaam je je verder in de dingen die je op school hebt geleerd in de praktijk en werk je samen met collega’s. Bij deze opleiding loop je in het tweede jaar maximaal twintig weken stage. De erkende stageplek zoek je zelf, maar uiteraard helpen we je daarbij. Het is ook mogelijk om in Duitsland stage te lopen.

 

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn vakken die je zelf kiest om je kennis te verbreden of te verdiepen. Het kunnen vakken zijn die lijken op vakken in je eigen opleiding, of juist helemaal niet. Keuzedelen zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller werk kunt vinden of makkelijker kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Vijftien procent van je studietijd is gereserveerd voor keuzedelen. We passen het aanbod aan keuzedelen regelmatig aan, zodat je tijdens je opleiding altijd een actuele en uitgebreide keuze hebt. Als de keuzedelen voor het eerste jaar van deze opleiding al bekend zijn, zie je hieronder een selectie.

 

 

Welke begeleiding krijg je?

Bij Noorderpoort vinden we het belangrijk dat je goed wordt begeleid tijdens je studie. Daarom krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Hij of zij volgt hoe het met jou en je studieresultaten gaat en helpt je waar nodig. Ook kun je met vragen en problemen bij je SLB’er terecht.

 

Klik hier voor meer informatie.