Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Over de opleiding

Je leert ondersteunen in het beheer van informatiesystemen. Een informatiesysteem is het geheel van computers, netwerk(bekabeling), printers, telefonie, servers en software. Je leert de hardware monteren en aansluiten en software installeren bij nieuwe en bestaande systemen. Ook leer je computers en randapparatuur aansluiten op een netwerk en de daarbij benodigde bekabeling aanleggen. Dat werk leer je zelfstandig doen op basis van opdrachten, werkinstructies en procedures van een ICT, netwerk- of applicatiebeheerder. Daarbij leer je gebruikers of klanten adviserern hoe ze hun computer of informatiesysteem kunnen gebruiken en verbeteren. Bovendien leer je veel voorkomende storingen oplossen zoals bijvoorbeeld hardware defecten en hoe je virusinfecties kunt voorkomen, lokaliseren en verhelpen. Ook hierbij leer je de geldende procedures volgen en contact houden met de klant over de voortgang.

 • ondersteunen bij beheer informatiesystemen
 • hardware en software installeren en onderhouden
 • gebruikers adviseren

 

Wat leer je?

In deze opleiding leer je hoe je computersystemen en randapparatuur moet monteren, installeren, testen, beveiligen, onderhouden en beheren. Je leert hoe je de benodigde (netwerk)bekabeling kunt monteren, testen en beheren. Bij verstoringen leer je hoe je de storing kunt lokaliseren, verhelpen en voorkomen. Je leert hoe je gebruikers en klanten kunt ondersteunen en adviseren door het schrijven van procedures en adviezen. Daarbij leer je werken met incident beheer systemen waarin je vragen, storingen en contact met klanten registreert. Er is in je opleiding veel aandacht voor actuele IT ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld Virtualisatie, Cloud Computing, Smart Machines/Computing en The Internet of Things. Je volgt ook de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van jouw ambities en ontwikkeling volg je de keuzedelen

 • Digitale vaardigheden
 • Inspelen op innovatie
 • Klantcontact en verkoop of
 • Basis programmeren
 • Verdieping software of
 • Voorbereiding hbo
 • Ondernemersvaardigheden of
 • Hbo wiskunde

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

 

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

 

Wat kun je na deze opleiding?

Met je diploma kun je aan het werk als medewerker beheer ICT in allerlei grote en middelgrote bedrijven zoals scholen, ziekenhuizen, automatiserings- en internetbedrijven, banken en de ICT-detailhandel. Ook kun je doorstromen naar de niveau 4 opleidingen ICT-beheerder of Netwerkbeheerder.