Keywords:
Cyber, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/02/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je als Expert IT systems & devices?

Als Expert IT systems & devices help je gebruikers devices, zoals laptops, drones en AV-apparatuur, te installeren en gebruiken. Je werkt op een ICT-afdeling of servicedesk. Je lost storingen op en beheert de IT-infrastructuur en applicaties. Ook bewaak je de netwerken binnen een organisatie, van onderhoud tot beveiliging van systemen. Je overlegt met opdrachtgevers om hun wensen te vertalen naar nieuwe IT-infrastructuur of nieuwe applicaties. Je kunt je ook bezighouden met cloudoplossingen, het leveren van computing services via internet of je zorgt voor de verbinding van o.a. gebouwen, auto’s of installaties met het internet en specialiseert je in Internet of things (IoT).

Nieuw: Deze opleiding heeft 3 uitstroomrichtingen: Cyber Securityspecialist, Cloud Engineer en IoT Engineer, lees snel verder!

 

Is de mbo-opleiding Expert IT systems & devices iets voor mij?

Als Expert IT systems & devices zorg je voor een optimale IT-infrastructuur. Ook moeten de devices van jouw klanten altijd goed werken. Hiervoor moet je klantvriendelijk en flexibel zijn. Ook kun je goed samenwerken, ben je nauwkeurig en heb je doorzettingsvermogen. Snel oplossingen bedenken hoort ook bij jouw werk. Wil jij dit leren? Dan past de opleiding Expert IT systems and devices perfect bij jou!

 

Wat leer je bij de mbo-opleiding Expert IT systems & devices?

Om een goede Expert IT systems & devices te worden leer je hoe je een IT infrastructuur aanlegt, installeert, beveiligt en beheert. Je leert op het gebied van devices hoe je devices plaatst, monteert, installeert, configureert en repareert en op het gebied van security geef je advies en/of verbeter je de security van systemen en/of reageer je op cybersecurity aanvallen. Je kunt je ook bezighouden met cloudoplossingen, het leveren van computing services via internet of je zorgt voor de verbinding van o.a. gebouwen, auto’s of installaties met het internet en specialiseert je in Internet of things (IoT). Tenslotte leer je ook storingen op te lossen en gebruikers te ondersteunen.

 

Hoe ziet mbo-opleiding Expert IT systems & devices eruit?

Op het ICT College start je samen met studenten die hebben gekozen voor de niveau 3 opleiding Allround medewerker IT systems & devices aan je opleiding. Je volgt een gemeenschappelijk eerste jaar waarin de basis voor de ICT gelegd wordt. Op basis van je behaalde resultaten gedurende dit jaar wordt er na ongeveer negen maanden besloten hoe het vervolg van je opleiding zal zijn. Het zou kunnen dat je je huidige opleiding voortzet of dat je in het tweede jaar verder gaat in de niveau 3 opleiding Allround medewerker IT systems & devices. Ook kies je een uitstroomprofiel waarmee je je opleiding richting kan geven.

 

Na het basisjaar start de verdiepende fase van je opleiding en ook de vakken die horen bij je gekozen uitstroomrichting. De uitstroomrichtingen waar je uit kan kiezen op niveau 4 zijn: Cybersecurity Specialist, Cloud Engineer of IoT Engineer. Deze uitstroomrichtingen, je stages en projecten die je kiest zorgen voor een verbreding en verdieping van je kennis.

 

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Expert IT systems & devices, het maakt daarbij niet uit welke uitstroomrichting je hebt doorlopen. Ongeacht je uitstroomrichting krijg je les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken waaronder rekenen en je gaat op stage. 

Tijdens de opleiding Expert IT systems & devices kom je in altijd aanraking met de volgende onderwerpen:

 • Installeren, configureren en beheren van computers en mobiele devices
 • Installeren, configureren en beheren van IT-infrastructuur
 • Installeren, configureren en beheren van server systemen
 • Servicedesk
 • Model Driven Programmability
 • Plannen en organiseren
 • Onderzoeken & Analyseren
 • Vakdeskundigheid toepassen
 • Formuleren en rapporteren
 • Kwaliteit bewaken en leveren
 • Materialen en middelen inzetten

Algemene vakken:

 • Nederlands, Engels en rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap/Werknemersvaardigheden

Drie verschillende uitstroomrichtingen 

De opleiding Expert IT systems & devices op het ICT College in Nieuwegein biedt 3 uitstroomrichtingen. Hier start je mee in de verdiepende fase van de opleiding. Hieronder vind je van elk de beschrijving en krijg je een indruk van de specifieke vakken per gekozen richting.

 

Uitstroomrichting 1: Cybersecurity Specialist

Cybercriminelen zijn vaak uit op geld en gebruiken ICT om dit te krijgen. Via internet, of door mobiele telefoons en bankpassen te manipuleren. Criminelen maken slim gebruik van software en hardware om in te breken in systemen. Ben jij onderzoekend en hou je van technische puzzels om hackers tegen te houden? Wil je graag adviseren op het gebied van security van systemen en/of cybersecurity aanvallen? Dan past de uitstroomrichting Cybersecurity Specialist perfect bij jou!

 

Een baan als Cybersecurity Specialist is uitdagend want hackers proberen steeds weer nieuwe dingen om in te breken in IT-systemen. Als Cybersecurity Specialist help je organisaties bij het analyseren van beveiligingsriscio's en help je ze met technische maatregelen om zich te beschermen tegen hackers en andere online bedreigingen. Jij maakt bedrijven in Nederland veilig en houdt digitale inbrekers buiten de deur.

 

In deze uitstroomrichting ga je dieper in op securitythema’s. Je leert alles over cybersecurity: netwerk- en informatiebeveiliging. Van het detecteren tot ontwerpen en implementeren van maatregelen. Dit doe je voor IT systemen lokaal (OnPremise) en systemen in de Cloud. Je leert hoe je systemen scant op kwetsbaarheden, hoe men deze kan misbruiken en hoe jij systemen daartegen kunt beveiligen. Je leert denken als een hacker om ze vervolgens buiten de deur te houden.

 

Tijdens het uitstroomprofiel Cybersecurity Specialist doe je verdiepende theorie- en praktijkervaring op met de volgende thema’s: (Dit gaat verder dan in de reguliere opleiding)

 • Windows Server beveiliging
 • Linux Server beveiliging
 • Cloud beveiliging 
 • Ethical Hacking
 • Cybersecurity Operations (o.a. SIEM (AlienVault), IDS/IPS (SNORT) en Vulnerability Management 

Je ontdekt de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op securitygebied en komt met name in aanraking met technieken die betrekking hebben op het beveiligen van netwerken en systemen, denk aan:

 • Authentication, Authorization, and Accounting (AAA)
 • Local and Serverbased AAA
 • Datafiltering
 • Firewall technologieën
 • Veilig netwerkontwerp en -beheer
 • Endpoint Security
 • Wireless, VoIP en SAN Security
 • IPS/IDS systemen binnen netwerken
 • Site-to-Site IPSec VPN
 • Secure Development Life Cycle (SDLC)
 • Adaptive Security

Uitstroomrichting 2: Cloud Engineer

Als Cloud Engineer bouw en configureer je Cloud-native oplossingen gebaseerd op de publieke Cloud infrastructuur van o.a. Azure, Google Cloud Platform en AWS. Je voert technische taken uit die verband houden met Cloud computing. Je levert computingservices (inclusief servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties en intelligentie) via internet ('de Cloud')

 

Als Cloud Engineer ligt je passie bij IT en infrastructuur en ben je van nature nieuwsgierig, proactief en weet je anderen gemakkelijk voor jouw ideeën te winnen. Je gaat op je doel af en behaalt graag resultaat samen met je team.

 

Werkzaamheden van de Cloud Engineer variëren van het ontwerpen, het implementeren, beheren en onderhouden van Cloud software en -systemen. Zo help je bijvoorbeeld klanten om hun bestaande applicaties te moderniseren en deze te migreren en aan te sluiten op de private- of public Cloud. Samen met collega’s geef je antwoord op Cloudvraagstukken en je ontwikkelt en onderhoudt Cloudservices.

 

Steeds meer bedrijven verplaatsen kritieke bedrijfsprocessen en applicaties naar openbare, private en hybride Cloudinfrastructuren. Daarnaast maken de snelle digitale ontwikkelingen deze sector uitdagend voor jongeren. Onder andere bedrijven zoals Amazon, Apple, Cisco, Deloitte, IBM, KPMG, Microsoft, Oracle en Salesforce investeren in de ontwikkeling van Clouddiensten en -systemen. De kans op een baan met een goed salaris en doorgroeimogelijkheden is zeer groot.

Tijdens de opleiding leer je samenwerken en leidinggeven, waarbij gespreks- en omgangstechnieken geoefend moeten worden. Tijdens de uitstroomrichting Cloud Engineer doe je theorie- en praktijkervaring op met de volgende onderwerpen:

 • Plannen en configureren van Cloud oplossingen (Cloud migraties)
 • Deployen en configureren van Cloud oplossingen
 • Cloud Compute (VM’s en Containers), Networking, Storage 
 • Cloud operations 
 • Serverless Computing
 • Cloud Security Basis (IAM)
 • Continuous Integration (CI)
 • Continuous Deployment (CD)
 • Test automatisering
 • Infrastructure as a Code (IaaC)

Uitstroomrichting 3: IoT Engineer

De wereld wordt steeds digitaler. Mensen en dingen of aanverwante zaken zijn steeds meer via het internet verbonden, denk aan machines, auto’s, gebouwen, installaties etc. Deze met het internet verbonden apparaten vormen samen het Internet of Things (IoT) en zijn eigenlijk embedded systems die samen een SMART oplossing geven op diverse toepassingsgebieden.

 

Als IoT Engineer leg je een verbinding tussen elektrotechniek, softwaredevelopment en (Cloud)networking. Je bouwt programmeerbare elektronische schakelingen met één of meerdere microcontrollers en je verbindt deze met het internet. 

 

De mogelijkheden binnen IoT zijn vrijwel oneindig en lopen uiteen van eenvoudige schakelingen om metingen te verrichten, tot complexe en volledige SMART toepassingen in bijvoorbeeld gebouwen en steden. Het Internet of Things groeit snel en toepassingen zijn eindeloos.

 

Tijdens de uitstroomrichting IoT Engineer doe je verdiepende theorie- en praktijkervaring op in o.a.:

 • Sensoren, Actuatoren en Controllers
 • Open-loop en closed-loop systemen
 • SBC’s (Raspberry Pi)
 • MCU’s (Arduino)
 • Network connectivity (ZigBee, Bluetooth, 4G/5G, LoRaWAN)
 • Fog Computing
 • M2M en M2P communication
 • Data Analyse
 • REST API’s

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kantoor, technisch- of IT bedrijf of grote organisatie of instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Vanaf het tweede jaar loop je elk jaar een half jaar stage.

 

Na je opleiding Expert IT systems & devices?

Je rondt deze opleiding af met een diploma Expert IT systems & devices. Na je opleiding kun je direct aan de slag als ICT-er. Er is veel vraag naar goede ICT-ers. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een opleiding op het hbo. Mogelijke vervolgstudies zijn Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.