Keywords:
Cyber, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Nieuwegein
Education:
MBO-4/HAVO/VWO (EQF 4)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat doe je als Expert IT systems & devices?

Als Expert IT systems & devices help je gebruikers hun devices, zoals laptops, drones en AV-apparatuur, te installeren en gebruiken. Je werkt op een ICT-afdeling of servicedesk. Je lost storingen op en beheert de IT-infrastructuur en applicaties. Ook bewaak je de netwerken; van onderhoud tot beveiliging van systemen. Of je houdt je bezig met cloudoplossingen, zorgt voor verbinding van gebouwen, auto’s en installaties met internet en specialiseert je in Internet of Things (IoT).

Er zijn drie uitstroomrichtingen: Cyber Securityspecialist, Cloud Engineer en Internet of Things Engineer.

 

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Ben jij klantvriendelijk en flexibel? Kun je goed samenwerken, ben je nauwkeurig en heb je doorzettingsvermogen? Kom jij snel met een passende oplossingen? Dan is de opleiding Expert IT systems and devices echt iets voor jou!

 

Wat leer je bij Expert IT systems & devices?

Om een goede Expert IT systems & devices te worden leer je hoe je een IT-infrastructuur aanlegt, installeert, beveiligt en beheert. Je leert devices plaatsen, monteren, installeren, configureren en repareren. Ook geef je advies over hoe de security van systemen beter kan en reageer je op cybersecurity aanvallen. Je kunt je ook bezighouden met cloudoplossingen, het leveren van computing services via internet of je zorgt voor de verbinding van gebouwen, auto’s of installaties met het internet. Tenslotte kun je je specialiseren in het Internet of Things (IoT).

 

Hoe ziet deze niveau 4 opleiding eruit?

Je start de opleiding samen met studenten van de opleiding Allround medewerker IT systems & devices (niveau 3) in een gemeenschappelijk eerste basisjaar ICT. Afhankelijk van je resultaten wordt er na negen maanden besloten of je verdergaat op niveau 3 of 4. Je kiest dan ook een uitstroomrichting.


Na het basisjaar start de verdiepende fase en volg je de vakken die horen bij je gekozen uitstroomrichting. De uitstroomrichtingen waar je uit kan kiezen op niveau 4 zijn: Cybersecurity Specialist, Cloud Engineer of IoT Engineer. 

 

Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Expert IT systems & Devices, het maakt daarbij niet uit welke uitstroomrichting je hebt gekozen. Onderwerpen tijdens de opleiding zijn bijvoorbeeld: 

  • Installeren, configureren en beheren van computers, mobiele devices, IT-infrastructuur en server systemen

  • Servicedesk

  • Model Driven Programmability

  • Plannen en organiseren

  • Onderzoeken & Analyseren

Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, Leren, Loopbaan en Burgerschap en Werknemersvaardigheden.

 

Drie verschillende uitstroomrichtingen 

1 Cybersecurity Specialist
Cybercriminelen zijn vaak uit op geld en gebruiken ICT om dit te krijgen. Via internet, of door mobiele telefoons en bankpassen te manipuleren. Ze maken slim gebruik van software en hardware om in te breken in systemen. Ben jij onderzoekend en hou je van technische puzzels om hackers tegen te houden? Wil je graag adviseren op het gebied van security? Dan past Cybersecurity Specialist perfect bij jou!

 

2 Cloud Engineer
Als Cloud Engineer bouw en configureer je Cloud-native oplossingen gebaseerd op de publieke Cloud infrastructuur van bijvoorbeeld Azure, Google Cloud Platform en AWS. Je voert technische taken uit die verband houden met Cloud computing. En je levert computingservices die daarbij horen, zoals servers, databases en netwerk- en analysefuncties via internet ('de Cloud'). Als Cloud Engineer ligt je passie bij IT en infrastructuur en ben je van nature nieuwsgierig en proactief. 

 

3 IoT Engineer
De wereld wordt steeds digitaler en meer verbonden met intranet. Denk aan machines, auto’s, gebouwen, installaties en nog veel meer. Deze verbonden apparaten vormen samen het Internet of Things (IoT) en zijn eigenlijk embedded systems die samen een SMART oplossing geven op diverse gebieden. Als IoT Engineer leg je een verbinding tussen elektrotechniek, softwaredevelopment en (cloud)networking. Je bouwt programmeerbare elektronische schakelingen met één of meerdere microcontrollers en je verbindt deze met het internet.

 

Stage lopen

Wat je leert op school ga je toepassen tijdens je stages. Je loopt stage bij bijvoorbeeld een kantoor, technisch of IT-bedrijf of bij een instelling. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Vanaf het tweede jaar loop je elk jaar een half jaar stage.

 

Na je opleiding Expert IT systems & devices?

Je rondt deze opleiding af met een diploma Expert IT systems & devices. Na je opleiding kun je direct aan het werk, er is veel vraag naar goede ICT-ers. Je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld Systeembeheer, Informatica, Technische Informatica of Bedrijfskundige Informatica.

 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.


Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie.