Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Midden in de maatschappij staan

 

Zie de kruisverbanden in dagelijkse situaties

Waar vestig je het hoofdkantoor van een Engelse multinational na de Brexit? Wat als je stiefmoeder jouw vader opstookt om jou te laten uitsluiten uit de erfenis? Wie is de eigenaar van de grond onder een appartementengebouw?

Als notaris houd jij je bezig met de technische kant van juridische vraagstukken. Je neemt daarbij een onpartijdige positie in en draagt zorg voor de belangen van alle betrokkenen. Je leert hoe je deze belangen het beste juridisch kunt waarborgen. Daarvoor duik je in wetteksten, jurisprudentie en de actualiteit en legt dit vervolgens begrijpelijk uit aan je cliënten. Je wordt getraind in juridische en notariële vaardigheden en het doorgronden van complexe kwesties. Ook als je besluit om na je studie verder te gaan in een ander beroep in de zakelijke dienstverlening, komen deze kennis en vaardigheden je goed van pas.

 

De bachelor Notarieel Recht is een kleinschalige opleiding. Dat betekent dat de docenten je persoonlijk kennen en begeleiden. De VU ligt vlakbij de Zuidas, de hotspot van grote notaris- en advocatenkantoren, banken, verzekeringsmaatschappijen, belastingadvieskantoren en vastgoedbedrijven. Je docenten introduceren je graag in hun zakelijke netwerk, een stageplaats is dus zo geregeld.

 

Voor het vak van notaris gelden strenge eisen en daarom volg je uitsluitend verplichte vakken uit het onroerend goedrecht, rechtspersonenrecht en relatievermogensrecht. Ook krijg je belastingrecht met betrekking tot die rechtsgebieden.

 

Wil je notaris worden? Dan volg je na het afronden van de bacheloropleiding ook nog de eenjarige notariële master en de bijbehorende notariële beroepsopleiding.

 

Wil je eventueel ook nog de advocatuur en de rechterlijke macht in? Behaal dan het civiel effect door tijdens je bachelor Notarieel Recht slechts vier extra vakken te volgen.

 

Verder kijken als notarieel jurist

 

Met deze opleiding word jij later een jurist die niet alleen de regels kent, maar die ook snapt wat de invloed van het recht is op mens en maatschappij. Hoe werkt het recht nou eigenlijk in de maatschappij? Hoe kan het recht problemen in de samenleving helpen oplossen? Law in Action noemen wij dat.

 

Je bekijkt zaken deels wetenschappelijk en deels praktijkgericht, waarbij docenten je inspireren om het beste uit jezelf te halen. Je studentenleven speelt zich de komende jaren af aan de dynamische Zuidas, hét zakencentrum van Nederland. Via ons netwerk zorgen we ervoor dat je eenvoudig kunt kennismaken met andere specialismen en interessante bedrijven.

 

Je toekomstperspectief

 

De meeste van onze afgestudeerde studenten specialiseren zich verder via een van onze masters. Je kunt direct starten met de master Notarieel Recht, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Kijk maar eens op rechten.vu.nl/masters. Met een bachelor en master Notarieel Recht op zak kun je aan de slag als notarieel jurist. Je hebt dan een heel afwisselende baan waarin je cliënten adviseert op zowel zakelijk als privégebied, bij juridische en fiscale zaken. Met jouw brede basiskennis kun je ook carrière maken in het bedrijfsleven. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij banken en verzekeringsmaatschappijen, bij een belastingadvieskantoor, bij de overheid of het Kadaster. Heb je meer wetenschappelijke ambities? Dan kun je ook als docent of onderzoeker bij een universiteit aan de slag.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).