Keywords:
Security Domain
Edu type:
Formal education
Location:
Amersfoort
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Dit is jouw toekomst

Als beveiliger bewaak je gebouwen en spullen. Met deze opleiding kun je bij elk beveiligingsbedrijf werken. Je doet je werk op allerlei plekken, bijvoorbeeld in winkels, banken, of op bedrijfsterreinen en bij sportevenementen en popconcerten. Of je beveiligt een geldtransport of een persoon. Je kunt goed zelfstandig werken en dat durf je ook! Ook moet je mensen weleens de weg wijzen. Of een telefoontje beantwoorden. Je werkt als beveiliger alleen of in een team.

 

Zo ziet jouw opleiding eruit

Bij de opleiding Beveiliger ga je leren en werken (stage). Zo’n opleiding heet beroepsopleidende leerweg (BOL). Op school krijg je theorie en praktijkles. Je loopt per jaar 300 uur stage. Je werkt dan mee met ons eigen beveiligingsbedrijf. Of je werkt bij een extern beveiligingsbedrijf. Voor een extern beveiligingsbedrijf moet je minimaal 18 jaar oud zijn. De opleiding duurt 2 jaar.

 

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een beveiliger moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

Je signaleert risico’s en neemt preventieve maatregelen.
Je treedt repressief op (je onderdrukt ongewenst gedrag van anderen).
Je voert dienstverlenende taken uit.


Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: wettelijke kaders, beveiliging van gebouwen, praktijkles, Nederlands, Engels, rekenen, studieloopbaan en burgerschap, en bedrijfshulpverlening (BHV), fitness, sociale vaardigheid/beroepsvaardigheden en zelfverdediging.

 

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding. Een keuzedeel kan gericht zijn op het beroep waarvoor je een opleiding volgt, maar ook op een ander beroep of op doorstromen naar een volgende opleiding in het mbo of hbo.

 

Toelatingeisen

- Vmbo basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte of theoretische of gemengde leerweg.
- Havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar.
- Diploma Entree-opleiding
- Geen strafblad of justitieel verleden
- Een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) van je geboortegemeente als je korter dan 8 jaar in Nederland woont; dit is nodig voor de justitiële screening bpv (beroepspraktijkvorming).
Als je niet voldoet aan één van de toelatingseisen volgt een intakegesprek bij het team centrale intake (TCI) en een toelatingsonderzoek.

 

Opleidingskosten

Ben je jonger dan 18 jaar, dan hoef je nog geen lesgeld te betalen. Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten afhankelijk van de opleiding die je volgt. Voor een BOL-opleiding is het lesgeld € 1.155,- per schooljaar. 

 

Overige kosten

€ 450,- voor boeken, leermiddelen en activiteiten
€ 250,- voor een uniform
€ 195,- screeningskosten BPV
€ 50,- introductieactiviteiten
Je hebt voor je opleiding een laptop/notebook nodig.

 

Vervolgopleidingen

- Handhaver Toezicht en Veiligheid (niveau 3)
- Coördinator Beveiliging (niveau 3)


Kans op stage en werk

Wil je weten wat de kans is om een stageplek te vinden? Kijk dan op kansopstage.nl, een website van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB geeft ook informatie over de arbeidsmarktkansen na het afronden van je opleiding. Dit kun je vinden op de website kansopwerk.nl. Kans op werk geeft aan wat de kans is dat je als schoolverlater een baan vindt in het verlengde van je opleiding. Dus wat is de kans op werk over twee jaar bij een opleiding van twee jaar en wat is de kans over drie jaar bij een opleiding van drie jaar.