Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Groningen
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Hoe stel je een huurcontract op? Welke straf geef je een moordenaar? Welke persoonlijke gegevens mag je van anderen online publiceren? Wat gebeurt er bij een echtscheiding? Hoe los je een geschil op?

 

Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist ingeschakeld. Als student Rechtsgeleerdheid word je daarvoor opgeleid. Je leert om zelfstandig met het recht om te kunnen gaan en hoe je het recht in de praktijk toepast. En die praktijk is enorm veelzijdig. Het recht is namelijk overal. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, zie je overal om je heen dingen gebeuren waar het recht een rol bij speelt. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een bericht op social media, het uitbrengen van je stem bij de verkiezingen of als je (niet) stopt voor het rode stoplicht.

 

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. In die tijd leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen. Het eerste jaar legt de basis en heeft een oriënterend karakter. Je maakt kennis met hoofdvakken zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht.

 

Aan het eind van je eerste jaar maak je een keuze uit één van de zes afstudeerrichtingen:

  • Nederlands recht
  • Internationaal en Europees recht
  • IT-recht
  • Fiscaal recht
  • Notarieel recht
  • Juridische bestuurskunde

Na het afronden van deze bacheloropleiding kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.

 

Het eerste jaar van onze bacheloropleiding bieden we, naast Groningen, ook aan in Leeuwarden bij de RUG/Campus Fryslân. Hier worden exact dezelfde vakken gegeven als in Groningen. Gemiddeld studeren zo'n 40 studenten in Leeuwarden.

 

Kennisbank Rechten

In de Kennisbank Rechten vind je alle praktische informatie over ons onderwijs. Hierbij kun je denken aan college- en tentamenroosters, de jaarindeling, studieonderdelen, bijvakken en minoren en informatie over het intekenen voor vakken en werkgroepen. Maar ook aan informatie over studeren met een functiebeperking en contactinformatie van onze studieadviseurs en de examencommissie.

Wil jij meer weten over hoe het onderwijs bij ons is georganiseerd? Neem dan een kijkje in onze Kennisbank Rechten.

 

Nederlands- of Engelstalige bachelor?

Naast de Nederlandstalige bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid kun je ook kiezen voor de Engelstalige bacheloropleiding International and European Law. Het is belangrijk om te weten dat je je tijdens de Engelstalige bachelor niet zult verdiepen in het Nederlandse recht. Deze opleiding voldoet daarmee niet aan de vereisten voor civiel effect, en je kunt na deze studie dan ook geen togaberoepen uitoefenen.

 

Wil je uiteindelijk gaan werken als advocaat in een internationale setting, dan kies je dus voor de Nederlandstalige bachelor Rechtsgeleerdheid, die wel voldoet aan de vereisten voor civiel effect. De Engelstalige bachelor IEL geeft je vooral een sterke basis om te groeien naar een internationale functie van juridisch adviseur. Omdat deze opleiding volledig Engelstalig is, wordt IEL vooral gekozen door buitenlandse studenten. Een half jaar studeren in het buitenland is verplicht.