Keywords:
ICT, Innovation, Police, Digital Innovation, IoT, Digital Forensics, law enforcement
Type:
Temporary employment
Location:
Den Haag
Education:
Bachelor (EQF 6), Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
15/07/2019
Status:
Open
Apply before:
12/08/2019
Hours p/wk:
36

Description:

Hoe krijg je nog gegevens van een harde schijf die brand- of waterschade heeft? Of waarvan de leeskoppen zijn vastgelopen? Welke tapedrive is benodigd voor het uitlezen van deze tape? Hoe kun je nog data lezen van een gebroken cd-rom? Hoe verschaf je toegang tot een wachtwoord beveiligde SSD? Met dit soort vraagstukken heb je als Forensisch Onderzoeker Media bij de divisie Digitale en Biometrische Sporen dagelijks te maken.

 

Als forensisch onderzoeker verricht je binnen de onderzoeksgroep Forensische Digitale Technologie primair zaakonderzoek op het gebied van computersystemen en opslagmedia, zowel in-house als op plaats-delict. Dit zaakonderzoek omvat onder meer het repareren, identificeren, analyseren, toegankelijk maken en veiligstellen van de inhoud van (beveiligde) gegevensdragers. Jij bepaalt de aanpak en de uitvoering van dit onderzoek, maar kan ook uitstekend samenwerken met je collega’s.

 

Over de werkgever

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een agentschap van het ministerie van Justitie en Veiligheid en levert kwalitatief hoogwaardige forensische diensten met behulp van state-of-the-art technologie en wetenschap. Gedreven NFI-professionals richten zich gezamenlijk op het tijdig leveren van begrijpelijke, objectieve en zo nodig multidisciplinaire forensische analyses, op meer dan dertig onderzoeksgebieden zoals DNA, pathologie en toxicologie, maar ook digitale technologie en wapens. De resultaten spelen een belangrijke rol bij opsporing, vervolging en in rechtszaken. In alle gevallen houdt het NFI zich bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het NFI zo bijzonder. Want recht raakt mensen. De divisie Digitale en Biometrische Sporen (DBS) houdt zich voornamelijk bezig met forensisch onderzoek binnen geautomatiseerde systemen. Veel soorten software en hardware passeren hierbij de revue. De resultaten van ons onderzoek spelen een belangrijke rol bij de opsporing en vervolging van misdrijven. DBS werkt niet alleen voor de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook voor de Koninklijke Marechaussee, de Fiscale en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdiensten, de Algemene Inspectiedienst en de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie en daarnaast een diversiteit aan internationale klanten.

 

Team Forensische Digitale Technologie

Het team Forensische Digitale Technologie richt zich op het veiligstellen, extraheren en kopiëren van gegevens uit beveiligde apparaten en decoderen van ongedocumenteerde bestandsformaten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om onderzoek naar pc’s, telefoons, navigatiesystemen auto’s of hijskranen. Het team is hierin zeer succesvol en heeft een uitstekende reputatie binnen de forensische digitale wereld opgebouwd. Probleemgestuurde research en development en complex zaakonderzoek vormen de kern van onze werkzaamheden. We ontwikkelen en automatiseren innovatieve oplossingen, die we overdragen aan partners in de strafrechtketen.

 

Functie-eisen

  • HBO- of WO werk- en denkniveau, en opleiding in de richting Electrotechniek, Informatica, Mechatronica, Computertechniek of gelijkwaardig.
  • Heeft grondige kennis van Windows- en Unix-varianten (Linux, BSD, MacOS).
  • Heeft een grondige en brede kennis van computersystemen (PC's, servers), opslagmedia (o.a. SAN, NAS, tapes, cd/dvd/blu-ray), gevirtualiseerde infrastructuren, netwerkapparatuur (routers, switches, firewalls), en de bijbehorende protocollen.
  • Heeft een kennis van minimaal 1 scriptingtaal (Bourne shell, Python, Perl, Powershell) en één programmeertaal (Java, C/C++, C#, etc.)
  • Heeft kennis van computerarchitecturen en -programmatuur op alle niveaus (besturingssystemen, processoren, chipsets, media, bussen, etc.).
  • Kan zelfstandig hard- of software ontwikkelen.
  • Heeft onderzoekservaring in een relevant gebied.
  • Kan zich schriftelijk en mondeling goed uitdrukken, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Competenties

  • Analyseren
  • Creativiteit
  • Oordeelsvorming
  • Professioneel
  • Plannen en organiseren
  • Samenwerken

Wat vinden we nog meer belangrijk

Je hebt een nieuwsgierige geest, bent leergierig en wilt je kennis continu vernieuwen en uitbreiden. Daarnaast is het belangrijk dat je methodisch en gestructureerd werkt, dat je oog hebt voor de forensische kwaliteit van de methodes die je ontwikkelt en dat je resultaten reproduceerbaar zijn en gevalideerd kunnen worden. De informatie van inbeslaggenomen apparaten kan in de rechtbank namelijk worden gebruikt om schuld te bewijzen of te weerleggen. Dit vereist dat alle processen die worden toegepast op digitaal bewijsmateriaal zodanig moeten worden vastgelegd dat een onafhankelijke partij in staat is om die processen te onderzoeken en hetzelfde resultaat te bereiken.

 

Arbeids­voorwaarden

  • Salaris­niveauschaal 10
  • Salaris­omschrijving Op deze functie is het Functiegebouw Rijk van toepassing. Inschaling vindt plaats op basis van je opleiding en ervaring. De mogelijkheid bestaat dat je in beginsel via een aanvangsschaal wordt aangesteld. Deze kan één schaal lager zijn dan de betreffende functieschaal.
  • Maand­salaris Min €2.683 – Max. €4.313 (bruto)
  • Dienst­verband Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
  • Contract­duur Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
  • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 55% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

 

Bijzonderheden

Solliciteren? Upload je motivatie en cv in Word of als pdf-bestand. We nodigen je graag uit om in je motivatiebrief ook iets over jezelf te vertellen. Klik hiervoor op de 'more information'-button bovenaan deze pagina.

 

 Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor het NFI van groot belang. Om die reden vragen wij aan nieuwe medewerkers om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen. Ook een geheimhoudingsverklaring maakt deel uit van het sollicitatieproces. Wanneer je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van je beschikking mee.