Keywords:
Java, Digital Forensics, Forensics
Type:
Temporary employment
Location:
Den Haag
Education:
Bachelor (EQF 6)
Published:
23/12/2019
Status:
Open
Apply before:
30/01/2020
Hours p/wk:
32

Description:

Functieomschrijving

Het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkelt software die van groot belang is in forensisch onderzoek. Wat wij maken móet goed zijn, omdat de toekomst van mensen ervan afhangt. Wordt iemand vrijgesproken of schuldig bevonden? De eerste 48 uur in een opsporingsonderzoek zijn cruciaal. Met het door NFI ontwikkelde bigdata-platform Hansken kunnen forensisch onderzoekers snel de juiste informatie vinden in enorme hoeveelheden data. Als forensisch software-engineer aan jou de uitdaging om mee te werken aan de doorontwikkeling en verbetering van dit unieke en internationaal vooraanstaande platform.

 

Binnen de Nederlandse strafrechtketen bestaat de noodzaak om op digitaal forensisch gebied de opsporingskracht en snelheid te vergroten met behoud van de forensische kwaliteit. Dit om aan de alsmaar groeiende en veranderde onderzoeksvraag te kunnen voldoen. In 2014 is door het NFI het platform Hansken ontworpen om in beslag genomen en gevorderde digitale dataverzamelingen inzichtelijk en toegankelijk te maken voor digitaal en tactisch onderzoekers. De afgelopen jaren is het platform in gebruik en succesvol toegepast bij onder andere de politie en FIOD en heeft zich nationaal bewezen in meer dan vijfhonderd zaakonderzoeken. Internationaal is er nu ook belangstelling voor het gebruik van het platform en de wetenschappelijke wereld wil het platform inzetten voor R&D.

 

Het NFI blijft Hansken doorontwikkelen en de forensische mogelijkheden ervan verder uitbreiden. Hansken moet dan ook hét data-analyseplatform worden. Een platform dat breed in zaakonderzoeken wordt toegepast door tactische rechercheurs van de (inter)nationale rechtshandhaving voor het inzichtelijk en toegankelijk maken van digitale data.

 

Voor deze doorontwikkelingen werk jij als software-engineer samen met jouw collega’s aan innovatie en verdere uitbreiding van forensische mogelijkheden van Hansken. Het team waarin je komt te werken is hecht en kenmerkt zich door zijn open en directe sfeer. Een team waar je elkaar helpt om samen te komen tot oplossingen van complexe casussen.

 

 

Wat ga je doen?

Je gaat aan de slag met het ontwikkelen van data-analyseapplicaties en softwarebibliotheken. Het reverse engineeren van onbekende bestandsformaten of bestandssystemen om forensische sporen zichtbaar te maken is een belangrijk onderdeel van je werk. Je duikt in lowlevel-datastructuren en algoritmiek en haalt hierbij de betekenis van de laatste bit boven water.

Je bent betrokken bij het gehele ontwikkeltraject, van een idee dat je soms zelf bent gestart tot het bieden van hulp bij het gebruik van de software. De software wordt voornamelijk in Java ontwikkeld, maar ook andere programmeertalen en webapplicaties worden als frameworks gebruikt.

 

Verder lever je een belangrijke bijdrage aan de verbetering van het vakgebied software-engineering. Je denkt mee over een efficiënte inrichting van het ontwikkelproces, waarbij de forensische kennis zo goed mogelijk geborgd wordt.

Jouw werk heeft dus impact op de samenleving. Samen met jouw collega’s en onze ketenpartners maken we Nederland een stukje veiliger!

 

 

Functie-eisen

  • Je hebt een afgeronde hbo-bacheloropleiding, bijvoorbeeld in de (technische) informatica of software engineering.
  • Je hebt minimaal twee jaar aantoonbare ervaring in een vergelijkbare functie.
  • Je hebt meerdere jaren ervaring met diverse programmeertalen en -tools, waaronder Java.
  • Je hebt ervaring of affiniteit met (lowlevel-)computertechniek en reverse engineering.
  • Je bent in staat om zelfstandig technisch onderzoek uit te voeren op het gebied van reverse engineering en algoritmiek.

 

Competenties

  • accuraat werken
  • analyseren
  • plannen en organiseren
  • samenwerken
  • zelfontwikkeling

 

Wat vinden wij nog meer belangrijk

Je bent een creatieve puzzelaar die zich graag vastbijt in complexe uitdagingen en doorgraaft tot je de oplossing gevonden hebt. Je bent een teamspeler, krijgt energie van samenwerken en neemt graag initiatief. Daarnaast ben je kritisch en werk je op een nauwkeurige, systematische manier, en toets je jouw resultaten bij je collega’s. Je hebt een pragmatische aanpak en denkt vanuit een oplossingsgerichte instelling actief mee over de vraag. Je deelt graag je kennis en ervaringen en bent nieuwsgierig naar de ideeën van anderen. Je bent analytisch erg sterk ontwikkeld en weet door je structurele werkwijze goed met deadlines te werken. Je gaat werken in een agile-ontwikkelteam, dus je bent communicatief vaardig, zowel mondeling als schriftelijk.

 

Arbeidsvoorwaarden

 

  • Salaris­niveau: schaal 10, schaal 11
  • Salaris­omschrijving: Op deze functie is het Functiegebouw Rijk van toepassing. Inschaling vindt plaats op basis van je opleiding en ervaring. De mogelijkheid bestaat dat je in beginsel via een aanvangsschaal wordt aangesteld. Deze kan één schaal lager zijn dan de betreffende functieschaal.

    Voor de functie geldt een tijdelijke markttoelage van 8% die aan het vermelde maandsalaris wordt toegevoegd.

  • Maand­salaris: Min €2.683 – Max. €4.905 (bruto)
  • Dienst­verband: Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
  • Contract­duur: Tijdelijke aanstelling met uitzicht op vaste aanstelling
  • Minimaal aantal uren per week: 32
  • Maximaal aantal uren per week: 36

 

 

Overige arbeidsvoorwaarden

 

Naast het salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering, de zogeheten dertiende maand. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer maximaal 60% betaald ouderschapsverlof (onder voorwaarden), studiefaciliteiten, een extra verlofregeling voor ouderen en een vergoeding woon-werkverkeer. Bovendien kun je je arbeidsvoorwaardenpakket deels zelf samenstellen.

 

 

Bijzonderheden

 

  • Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor het NFI van groot belang. Voor deze functie geldt dat er een veiligheidsonderzoek (B) moet worden opgestart bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook een geheimhoudingsverklaring maakt deel uit van het sollicitatieproces.
  • Wanneer je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van je beschikking mee.
  • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
  • Aan deze vacaturetekst kunnen geen rechten worden ontleend.

 

 

Meer over de functiegroep Onderzoeksmedewerker

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

 

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

 

 

Meer over jouw toekomstige afdeling

De divisie Digitale en Biometrische Sporen (DBS) houdt zich voornamelijk bezig met forensisch onderzoek binnen geautomatiseerde systemen. Veel soorten soft- en hardware passeren hierbij de revue. De resultaten van ons onderzoek spelen een belangrijke rol bij de opsporing en vervolging van misdrijven. DBS werkt niet alleen voor de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook voor de Koninklijke Marechaussee, de Fiscale en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdiensten, de Algemene Inspectiedienst en de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie en daarnaast voor een diversiteit aan internationale klanten.

 

 

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Nederlands Forensisch Instituut

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is een agentschap van het ministerie van Justitie en Veiligheid en levert kwalitatief hoogwaardige forensische diensten met behulp van state-of-the-art technologie en wetenschap.

 

Gedreven NFI-professionals richten zich gezamenlijk op het tijdig leveren van begrijpelijke, objectieve en zo nodig multidisciplinaire forensische analyses, op meer dan dertig onderzoeksgebieden zoals DNA, pathologie en toxicologie, maar bijvoorbeeld ook digitale technologie en wapens. De resultaten spelen een belangrijke rol bij opsporing, vervolging en in rechtszaken. In alle gevallen houdt het NFI zich bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor het NFI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

 

 

Contactpersonen

Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure: Kari Driessen: k.driessen@nfi.nl (06–83698759)

Voor meer informatie over deze vacature: Florien Brongersf.brongers@nfi.nl (06-50071379)