De Universiteit Leiden is een van Europa’s meest vooraanstaande internationale onderzoek universiteiten. Dankzij de bevlogen en betrokken medewerkers heeft de universiteit een leidende rol in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, nationaal en internationaal. De zichtbaarheid, status en omvang van de universiteit biedt kansen én maakt het een uitdagende plek voor informatiebeveiliging: weerbaarheid, veerkracht, veiligheid, integriteit en risicobereidheid zijn essentieel voor de continuïteit van ons onderwijs en onderzoek.
De Universiteit Leiden is een toonaangevende internationale universiteit met een rijke geschiedenis en sterke reputatie in onderwijs en onderzoek. Gevestigd in Leiden en Den Haag, biedt de universiteit een unieke academische ervaring met drie verschillende campussen.
Deze combinatie van kwaliteit, inspirerende locaties en diversiteit maakt de Universiteit Leiden aantrekkelijk voor studenten wereldwijd.
De Universiteit Leiden biedt een breed scala aan onderzoeksthema's die bijdragen aan wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang. Belangrijke gebieden zijn:
Met deze diverse thema's draagt de Universiteit Leiden bij aan het oplossen van complexe vraagstukken en bereidt ze de academische gemeenschap voor op toekomstige uitdagingen.
De Universiteit Leiden bestaat uit zeven faculteiten, die elk hun eigen expertise hebben en bijdragen aan divers onderwijs en onderzoek. De Faculteit Archeologie richt zich op oudheidkunde, terwijl Governance and Global Affairs in Den Haag zich bezighoudt met internationaal bestuur en beleidsvraagstukken. De Faculteit Geesteswetenschappen biedt een breed scala aan talen, geschiedenis en cultuurstudies, en de Faculteit Rechtsgeleerdheid heeft een sterke reputatie in nationaal en internationaal recht.
De Faculteit Geneeskunde staat bekend om toonaangevend medisch onderwijs en onderzoek, terwijl de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen bijdraagt aan innovaties in natuur- en bètawetenschappen. De Faculteit der Sociale Wetenschappen onderzoekt menselijk gedrag en maatschappij. Samen vormen deze faculteiten een veelzijdig academisch aanbod dat de Universiteit Leiden tot een toonaangevende instelling maakt.
Onderstaande cijfers illustreren de omvang en impact van de Universiteit Leiden als een vooraanstaande onderwijs- en onderzoeksinstelling.
ORGANISATIE
De universiteit hanteert het ‘three lines’-model in haar organisatie van de informatiebeveiliging. De eerste lijn zijn de faculteiten, expertisecentra en het bestuur, zij zijn verantwoordelijk voor de behandeling van beveiligingsrisico’s. In de tweede lijn acteert het security office als onderdeel van de directie informatiemanagement. Zij zijn verantwoordelijk voor het beleid, richtlijnen, bewustwording en risicoanalyses. De CISO is als toezichthouder gepositioneerd in de derde lijn en rapporteert aan de vicevoorzitter van het College van Bestuur. De CISO rapporteert aan het college van bestuur over informatieveiligheid binnen Universiteit Leiden en het samenspel tussen de eerste en tweede lijn op dit onderwerp. Het Stafbureau is onderdeel van het Bestuursbureau van de universiteit en rapporteert aan de Strategisch Secretaris. Audit en de FG zijn andere derde-lijns functies die ook onderdeel zijn van het Stafbureau, dat daarnaast bestaat uit Juridische Zaken, Bedrijfsvoering en Advies en Veiligheidszaken.
Functieomschrijving
Als Chief Information Security Officer (CISO) ben je de interne toezichthouder voor de informatiebeveiliging van de universiteit. Je bent onafhankelijk, toetst, adviseert en bent in staat om de eerste en tweede lijn te ondersteunen in de verdere ontwikkeling en professionalisering zonder afbreuk te doen aan je onafhankelijke verantwoordelijkheid in de derde lijn.
De CISO heeft een onafhankelijke positionering binnen de universiteit en is organisatorisch geplaatst binnen het Stafbureau. Hier zijn ook de andere derde lijns functies ondergebracht, zoals de FG en internal audit. Je werkt daarnaast nauw samen met het Security Office (tweede lijn, ca. 6 medewerkers), het Security Operations Center (SOC, ca. 5 medewerkers), de lokale information security officers (ca. 20 medewerkers) en verantwoordelijk directeuren in de eerste lijn. Verder is er nauwe samenwerking met het Privacy Office, dat een vergelijkbare structuur kent. Inhoudelijk rapporteer je aan de vicevoorzitter van het College van Bestuur.
Functie-eisen
We zoeken iemand die zelfstandig aan de slag kan. Sinds begin 2024 is de CISO onafhankelijk gepositioneerd, waarbij de nadruk ligt op toezicht. De organisatie is nog in ontwikkeling om aantoonbaar te voldoen aan de sector brede normen. Je bent in staat om zowel verantwoordelijkheid te nemen in deze professionalisering als bewust de verantwoordelijkheid in de lijn te stimuleren en ontwikkelen. Deze functie past bij jou als je je herkent in de volgende punten:
Herken je jezelf volledig in dit profiel óf voldoe jij niet aan alle eisen, maar denk je wel dat dit de functie voor jou is? Dan nodigen wij je graag uit om te solliciteren!
Arbeidsvoorwaarden
We streven ernaar om met elkaar een transparante, inclusieve werkomgeving te creëren, waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Onze organisatie is volop in beweging en met jouw ideeën voor verbetering en vernieuwing komen we verder. We besteden graag met jou aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling.
Je kunt rekenen op een leuke en zeer gevarieerde maatschappelijk relevante baan binnen de wereld van onderwijs en onderzoek, waarin veel te leren en te ontwikkelen valt. De uitdagende en internationale werkomgeving van de universiteit bevindt zich op steenworp afstand van de levendige Leidse binnenstad. Ook hebben we – samen met jou – aandacht voor gezondheid en vitaliteit. Vanuit Healthy University organiseren we leuke activiteiten die hieraan bijdragen.
Daarnaast bieden we je:
Meer informatie over arbeidsvoorwaarden lees je hier: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij/sollicitatieprocedure-en-arbeidsvoorwaarden.
Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
In de dagelijkse werkzaamheden krijgt u te maken met vertrouwelijke informatie. Voor deze functie vragen wij om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze verklaring is verkrijgbaar bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. De kosten hiervoor worden vergoed. Een uitgebreide beschrijving van de VOG vindt u op https://www.justis.nl/producten/vog/.
Diversiteit
Het bevorderen van een inclusieve gemeenschap staat centraal in de waarden en visie van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden streeft ernaar om een inclusieve gemeenschap te worden die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek. Onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit is inclusief.
PROCEDURE
De begeleiding van de werving en selectieprocedure is in handen van InterExcellent.