Type:
Permanent employment
Location:
Den Haag
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
25/09/2023
Status:
Open
Apply before:
09/10/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Heb jij de drive om je analytische skills in te zetten voor de aanpak van cybercrime, sta jij stevig in je schoenen en wil je een cruciale bijdrage leveren aan het opsporen en aanpakken van cybercriminaliteit met een hoge complexiteit en veelal een grensoverschrijdend karakter? Solliciteer dan nu als dossiervormer bij het Team Cybercrime van de Eenheid Rotterdam!

 

 

Wat ga je doen?

Impactvolle cybercrime bestrijden, zodat de maatschappij hiertegen wordt beschermd.  Daar gaat het Team Cybercrime van Rotterdam dagelijks voor. Als dossiervormer ben je de spin in het web in opsporingsonderzoeken. Dossiervorming is immers de kern van vervolgen. Je ziet het als uitdaging om je vast te bijten in complexe onderzoeken waarin je tot het uiterste wil gaan om tot een oplossing te komen. Je zorgt voor de totstandkoming van het onderzoeks- en ook het procesdossier, dat uiteindelijk tijdens een terechtzitting wordt gebruikt ten behoeve van de berechting van een verdachte.

 

Als dossiervormer ben je in staat om de bevindingen van zowel nieuw binnengekomen casuïstiek als langdurige en complexe onderzoeken samen te vatten op pakkende, prettig leesbare wijze. Ook presenteer je in het dossier de bewijsmiddelen en noteer je de juridische verantwoording van de ingezette opsporingsmiddelen. Vanuit je rol houd je zicht op de bewijspositie en ben je een belangrijke sparringpartner voor het onderzoeksteam, de teamleiding en het openbaar ministerie.

Verder ga je de volgende werkzaamheden uitvoeren:

 • In het informatieproces bewaak en beoordeel je de voortgang en de kwaliteit van de werkzaamheden die jouw collega’s verrichten in relatie tot het schrijven van processen-verbaal.
 • Je ziet toe op een tijdige, administratief zorgvuldige en complete inzending van het procesdossier naar het Openbaar Ministerie.
 • Je signaleert en analyseert knelpunten in de afstemming van politiële en justitiële (administratieve) werkprocessen en je informeert en adviseert de teamleiding en het OM hierover.
 • Je adviseert over nieuwe instrumenten, methoden en technieken binnen het vakgebied dossiervorming en begeleidt collega’s bij de toepassing hiervan. Dit doe je onder andere door het geven van voorlichting.
 • Je signaleert kansen in de ontwikkeling van het proces verbaal. Je gaat actief op zoek naar verbeteringen aan de zijde van de politie, maar je gaat ook in gesprek met het Openbaar Ministerie.
 • Je bent alert op de nieuwe digitale technieken die worden toegepast bij onze opsporing, maar ook op die van de criminelen en vertaalt die nieuwe technieken naar het proces-verbaal.

Je vindt het daarnaast leuk om een actieve bijdrage te leveren aan het meedenken in verschillende onderzoeksrichtingen. Vanuit jouw rol en expertise adviseer je de teamleiding over de aanpak en voortgang van het onderzoek. Hierbij breng je ideeën en standpunten op een heldere en aansprekende manier naar voren in het kader van bijsturing en/of besluitvorming. Tevens draag je bij aan kwaliteitsverbetering van de opsporing en bevorder je de deskundigheid van jouw collega’s door hen te coachen en jouw kennis en vaardigheden over te dragen.

 

Waar ga je werken?

Je komt te werken bij het Team Cybercrime, onderdeel van de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Rotterdam. In het team staan werkplezier, gelijkwaardigheid en ontwikkeling centraal. Het is een team dat kiest voor merkbaar effect boven meetbaar resultaat en waar innovatie centraal staat in de strijd tegen cybercrime.

 

We zijn multidisciplinair opgezet en bestaan uit tactische, financiële, digitale, pps, intell en OSINT-specialisten die zich gezamenlijk richten op de georganiseerde nationale en internationale cybercrime. We zijn een operationeel opsporingsteam dat zelfstandig volledige onderzoeken draait en datagedreven werkt vanuit een brede bestrijdingsstrategie. We proberen zo gezamenlijk vanuit de verschillende disciplines criminele processen of gelegenheidsstructuren te verstoren of stoppen. Cybercriminelen zijn immers wendbaar. Als team werken we bijvoorbeeld zo veel mogelijk agile om ons aanpassingsvermogen op die ontwikkelingen buiten te vergroten.

 

Samenwerking staat centraal in de strijd tegen cybercrime, dat doen we intern en extern en zowel lokaal, landelijk als internationaal, bijvoorbeeld met publiek private partijen. Vanuit de landelijke samenwerking met andere cybercrimeteams werkt het cybercrimeteam van Rotterdam specifiek aan het delict overstijgende thema financiële stromen. We proberen continu antwoord te krijgen op de vraag waar je vanuit financieel oogpunt het meest effectief cybercrime opspoort dan wel verstoort. 

Meer weten over ons werk en team? Bekijk dan de film.

 

Wie ben jij?

Je staat sterk in je schoenen en je bent nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Wij zoeken een ervaren, creatieve en analytische collega die beschikt over uitstekende schrijfvaardigheid. Je bent in staat en vindt het leuk om grote hoeveelheden informatie (digitaal en fysiek) te structureren en krachtig, kort en bondig samen te vatten. Ook kan je goed samenwerken met collega's uit verschillende disciplines en bent flexibel. Je draagt graag eigen verantwoordelijkheid en neemt initiatief. Omdat je werkt in een internationale omgeving, beschik je over goede spreek- en schrijfvaardigheid in de Engelse taal. Het kan zijn dat er ’s avonds of in het weekend een beroep op je wordt gedaan, bijvoorbeeld omdat een voorgeleidingsdossier moet worden aangeleverd bij het Openbaar Ministerie. Daarom ben je flexibel inzetbaar, zodat je er bent op de momenten dat jouw expertise nodig is.

Daarnaast heb je:

 • een hbo-diploma (bachelor);
 • bij voorkeur een juridische achtergrond;
 • affiniteit met digitalisering en/of cybercrime.

Wat wij bieden

De standplaats is Rotterdam. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.831- en maximaal € 4.622,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein digitale expertise.

 

Wat verder belangrijk is

 • Een veiligheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op http://it.kombijdepolitie.nl/
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.